Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Tim Tadder, koning van de timing
20 MEI 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Tim Tadder, koning van de timing

Toen we de series Water Hats en Water Wigs van fotograaf Tim Tadder zagen op FotoFestival Naarden moesten we even twee keer met onze ogen knipperen. Hoe doet hij dit?

Tim is een gevierd reclamefotograaf die voor alle grote merken (en alle grote bladen) in de wereld heeft gewerkt. Maar in zijn vrije tijd speelt hij met waterballonnen. Om een knappende waterballon te fotograferen moet je snel zijn: dat gaat om tienduizendsten van secondes. Nog een stuk sneller dus dan dat wij met onze ogen knipperden (dat kost gemiddeld drietiende van een seconde) toen we deze foto's voor het eerst zagen. Hoe krijg je dit voor elkaar?

FotoFestival Naarden 2015 Tim Tadder Water Hats expo korting fotografie CJP 3
Maar serieus: hoe dan?

De Methode van Tim

In eerste instantie bekogelde Tim zijn modellen gewoon met waterballonnen, maar dat werkte niet helemaal en zijn proefpersonen waren er ook niet echt blij mee. Na lang experimenteren met lasers en zaklampen, vond Tim de ideale methode. Hij besloot zijn camera continu open te zetten. Als Tim zijn camera namelijk gewoon liet klikken, was hij in de meeste gevallen te laat: elke klik heeft een net andere minuscule vertraging en dat kon in dit geval het verschil betekenen tussen een gelukte foto en een totaal fiasco. Als je zo'n lange sluitertijd gebruikt, komt echter alles wat licht terugkaatst op de foto. Bewegende mensen worden zo bijvoorbeeld een waas van kleur. Die enorme sluitertijd betekende dus dat Tim volledig in het donker moest werken. Vervolgens sloot hij zijn flitsers aan op een microfoon. Als de ballon klapte, gingen de flitsers af door dat geluid. Het laatste deel van zijn meesterplan waren punaises. Dus ja, bij bijna elke foto zat er een assistent in het donker achter het model om met een punaise op een stok in de ballon door te prikken. Tim vindt het zelf ook een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.

FotoFestival Naarden 2015 Tim Tadder Water Hats expo korting fotografie CJP snor
Hoe vaak zou deze gast een waterballon op zijn hoofd hebben gehad? En vooral: hoe heeft hij elke keer die snor weer zo mooi omhoog gekamd?
FotoFestival Naarden 2015 Tim Tadder Water Hats expo korting fotografie CJP hanenkam
FotoFestival Naarden fotografie festival expositie korting CJP

Making Of 

Het internet is een prachtige plek: na een beetje zoekwerk stuitten we op deze Making Of van Tims waterpruiken. Bekijk de video en ga met voorkennis naar FotoFestival Naarden om zijn werk in het echt te bewonderen. Daar worden namelijk meer dan tien werken tentoongesteld van Tim (en een heleboel meer van nog 32 andere kunstenaars). Oh, en je krijgt tot maar liefst € 5,- korting op je kaartje als je een CJP-pas hebt. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.