Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: wie selfies maakt op de rode loper is een lul
14 MEI 2015 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: wie selfies maakt op de rode loper is een lul

Roddels, recensies en randgebeuren: filmjournalist Robbert Blokland doet de komende twee weken voor ons verslag vanaf het filmfestival in Cannes. Met vandaag: de laatste likjes verf en een opmerkelijk statement van de festivaldirecteur.

Het is iedereen die naar het filmfestival in Cannes gaat aan te bevelen al een dagje vóór aanvang van het grootste filmfestival van Europa af te reizen. Terwijl timmerlui zich nog buigen over de trap waar morgen de rode loper zal liggen en de Nespresso-bar van George Clooney een extra sopje krijgt, komen de journalisten rustig op de juiste temperatuur voor het weekje topsport dat ons te wachten staat. Goede voorpret is het halve werk: in tegenstelling tot de komende tien dagen is er op dag -1 nog even tijd om ’s avonds rustig te dineren. We hoeven nog even niets te vinden, te ontdekken, aan te prijzen of af te kraken. Maar de gedachte dat het uur U nadert, zorgt er toch voor dat we allemaal rondlopen met blije blosjes van opwinding.

Cannes 2015 film festival verslag rode loper korting CJP
Het jaarlijkse Mekka van glitter en glamour is één dag van tevoren nog gewoon hartstikke lelijk

Aandachttrekkers

Woensdag slaat die lodderigheid dan opeens om en verandert Cannes van een suf slaapdorpje vol bejaarden in een bruisende metropool waar duizenden mensen de hele avond staan te juichen voor de rode loper vol sterren. Iedereen hier schreeuwt twee weken lang om aandacht: hotels (het Marriott heeft zelfs met een takelwagen enorme bomen op het dak laten plaatsen), filmmakers (op de Croisette, de beroemde boulevard van Cannes, hangen gigantische borden en banners met aankomende releases) en ondernemers (omstreden taximaatschappij Uber biedt voor 'slechts' 160 euro helikoptervluchtjes tussen Nice en Cannes aan).

Cannes 2015 film festival verslag Paul Verhoeven spandoek Elle korting CJP
Zelfs als je film nog niet af is, moet hij al een spandoek krijgen in Cannes.

Openingsfilm La Tête Haute is een vliegende start

Iedere editie heeft zijn eigen dynamiek. Er zijn bijvoorbeeld jaren met een slaapverwekkende openingsfilm, die direct alle positieve energie uit je cinefiele lijf trekt zodat je eigenlijk na één ochtend al met 10-0 achter staat. Maar deze editie kende met smaakvol Frans drama La Tête Haute een uitstekende vliegende start. Diva Catherine Deneuve (inmiddels 71 maar nog steeds een tijdloze uitstraling) speelt een kinderrechter die zich tot doel heeft gesteld een ontspoorde tiener (debuterende talent Rod Paradot) toch op het rechte pad te houden.

Cannes 2015 film festival verslag Catherine Deneuve korting CJP
Diva Deneuve (71) kijkt neer op het journaille

Regisseur Emmanuelle Bercot (tragisch genoeg pas de tweede vrouw ooit die Cannes mag openen) stelde na de vertoning van La Tête Haute in een persgesprek dat ze met haar film mensen in de spotlights wil zetten die 'in de schaduw van onze samenleving' heel goed werk verrichten. Hoewel de film ten tijde van de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo al lang af was, kon een nijvere collega niet nalaten te vragen of er toch een link was tussen deze opener en de Franse actualiteit ('want politieagenten werken ook vaak in de schaduw!'). Deneuve stelde wel respect te hebben voor het festival dat 'met deze kwetsbare en zinvolle openingsfilm in plaats van een blockbuster gekozen heeft voor de enige juiste reactie na deze lastige periode voor Frankrijk.'

Waar moeten we op letten de komende dagen?

In Cannes worden de komende twaalf dagen honderden, zo niet duizenden nieuwe films vertoond. Een groot deel daarvan wordt in de markt vertoond aan kopers en distributeurs; een zeer select deel is uitverkoren in één van de festivalselecties te draaien. De competitie om de Gouden Palm telt dit jaar negentien kandidaten, waaronder de nieuwste films van Gus van Sant, Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza) en Matteo Garrone (Gomorra). De opvallendste titel die buiten de competitie wordt vertoond, is de nu al omstreden documentaire over zangeres Amy Winehouse (haar familie wil de uitbreng dwarsbomen omdat de film stelt dat iedereen de zangeres liet vallen toen ze in de goot lag). En het grote sterrencircus komt dit jaar vooral in de vorm van Mad Max: Fury Road, die donderdag op de rode loper wordt gepresenteerd en waarin Tom Hardy, Charlize Theron en jonge ster Nicholas Hoult de hoofdrollen spelen. Nederland levert zijn bijdrage aan het actiespektakel in de vorm van Junkie XL, die de soundtrack heeft verzorgd.

Een relletje over selfies

Verder schittert Nederland helaas door afwezigheid in letterlijk alle selecties. Schneider vs Bax, de nieuwe Alex van Warmerdam, en De Surprise van comeback-kid Mike van Diem bleven heel lang in de race maar redden het uiteindelijk niet tot de rode loper. Dit iconische tapijt vormt trouwens de spil van de grootste rel in Cannes tot nu toe: de festivaldirecteur heeft iedereen gesmeekt om op de trap geen selfies meer te maken tijdens premières. 'Je staat voor lul en je houdt de boel enorm op', zo luidt zijn betoog. Maar wie woensdagavond de cast en crew van La Tete Haute bezig zag, moet constateren dat er vooralsnog weinig gehoor gegeven is aan zijn noodkreet.

Fotografie: hoofdbeeld Pierre Le Bigot, rest Robbert Blokland. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.