Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 19
07 MEI 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 19

Wij van CJP weten wel wat lekker is. Luister daarom voor de laatste tracks iedere week naar de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Deze week o.a. Kraantje Pappie, Metz, Snoop Dogg en The Womb.

Metz - II (album)

Toen we in week 9 de Luisterlijst openden met Acetate, de eerste single van II , schreven we dat nog vooral toe aan het fandom van ondergetekende. II blijkt echter zo'n dijk van een plaat, dat het nu volledig gerechtvaardigd is om hem een plek te geven in deze lijst. Iedereen die ook maar een beetje van scheurende gitaren houdt, MOET dit album horen. Het is dezelfde beukende en snijdende sludge als op METZ, maar dan iets meer in de vorm van 'liedjes': waar ze op dat debuut vaak nog te veel op elkaar leken, staan de nummers nu duidelijk op zichzelf. We kunnen niet wachten om het trio dit live te zien spelen en gelukkig hoeft dat ook niet zo heel lang. Op 19 juni staan ze op Best Kept Secret. Waar je trouwens € 10,- korting krijgt met je CJP-pas, dus mis dit niet.

Jacco Gardner – Hypnophobia (album)

Wie nauwelijks te zien zal zijn in Nederland dit jaar is Jacco Gardner. Ons psychedelische wonderkind doet maar een paar shows in het vaderland, de rest van het jaar is hij de rest van de wereld aan het veroveren. Dat gaat met Hypnophobia zeker lukken, want Jacco handhaaft met uiterste precisie het eigen geluid dat hij op zijn debuut Cabinet of Curiosities neerzette, maar maakt het iets ritmischer. Hoewel je absoluut direct denkt aan psychedelische bands uit de jaren zestig van de vorige eeuw, is er niemand die op dit moment klinkt als Jacco. En dat is goud waard. We hopen wat dat betreft dat de titel van het album niet autobiografisch is. Wanneer je op wereldheerschappij afstevent met een tour die twaalf tijdzones omvat, is een fobie voor slaap wel de minst handige reisgezel die je kunt hebben.

Snoop Dogg – California Roll (single)

De eerste keer dat we de zin '...in Los Ange-lesss'  horen, loopt er een rilling over de collectieve ruggegraat van de redactie. Heel even is het weer 1996 en zien we California Love van 2Pac en Dr. Dre voor het eerst op tv. Snoop Doggs nieuwe album Bush is dan net acht seconden bezig, dus dat belooft wat. California Roll (met Stevie Wonder, dames en heren) klinkt verder ook alsof het een R&B-nummer uit de jaren negentig is, maar dan geproduceerd door Pharrell. Dat laatste blijkt te kloppen, het eerste niet. Want wiet halen met een 'medical card'  kon toen ook in Los Angeles nog niet. Gisterochtend stond de rest van Bush ook even online op Spotify, maar dat was waarschijnlijk een foutje: nu zijn alleen de drie singles nog te beluisteren. Op de rest van die Snoops funky disco/R&B-plaat, hiphop of rap kunnen we het niet echt meer noemen, moet je dus nog even wachten tot de release op 12 mei. 

Kraantje Pappie – Guardian van de Real Shit

Boem, verrassing! Kraantje Pappie stuurde vorige week een aantal diehard-fans uit het niets een nieuw album. Zoals dat tegenwoordig gaat, gooiden die fans dat meteen op Instagram, Twitter en Facebook. Wat bleek? Er waren maar liefst drie verschillende delen van Guardian van de Real Shit, drie volledige albums met in totaal 42 nieuwe nummers! Dat dit project überhaupt geheim is gebleven mag een klein wonder heten, want ook het aantal mensen dat meedeed op de tracks is mega: Jiggy Djé, Hef, Jonna Fraser, FATA, Abbeye, Aziz, de Gelogeerde Aap, Cazz Major, Nexus, Timmie Tex, Wudstik, Roelie Vuitton, Kiddy Six, Roberto Tan, FSuper, Fiddox, SpaceKees, Tastic, Bepstiggy, Drico, FATA en… Jan Smit. Gaat die enorme kwantiteit ten koste van de kwaliteit? Op het eerste gehoor niet, je krijgt wat je gewend bent van Kraan: strakke, grappige teksten op beats waarop je straks bij shows kunt springen. Maar eerlijk is eerlijk: we zijn met luisteren pas bij nummer 30, kraker Voordeel Van De Faam. Oordeel dus vooral zelf: Guardian van de Real Shit I, II & III zijn nog een paar dagen gratis te downloaden via WeTransfer, vanaf volgende week maandag staan ze ook op Spotify.

Mikal Cronin – Turn Around (single)

Violen! Piano! Mikal Cronin breidt op zijn nieuwe single (en zijn eveneens net verschenen nieuwe album MCIII) zijn instrumentarium uit. Wanneer je rock wordt gemengd met violen en piano ligt melodrama op de loer, maar deze garagerocker heeft altijd een goed gehoor gehad voor pop en weet ze zo te gebruiken dat het niet corny wordt. Een flinke dosis fuzz op de gitaar doet wat dat betreft wonderen. Of misschien wilde Mikal juist wél dat het corny werd en is het mislukt. Want waarom zou je anders de clip van Natalie Imbruglia's Torn van voor tot achter na laten spelen om je single aan de man te brengen? 

The Womb – The Womb (album)

Afgelopen week bleek ineens dat Nederland meer dan één psychedelisch wonderkind herbergt. In de week waarin Jacco Gardner zijn tweede album uitbracht, kwam de Haagse band The Womb namelijk met hun self-titled debuutalbum. Of nou ja, self-titled. Eigenlijk is het album niet vernoemd naar de band, maar naar de gelijknamige eigen studio van de bandleden. Die plek was blijkbaar erg belangrijk voor hun inspiratie, want ze deden er een kindermoord voor: ze draaiden hun band Pop Up Animal Kids de nek om zichzelf The Womb te kunnen dopen. Een ernstig delict, maar het zij ze vergeven. In die baarmoeder is namelijk een prachtplaat ontstaan, die op momenten doet denken aan de eerste plaat van Tame Impala. Hij is in zijn geheel te beluisteren op Spotify, waar The Womb overigens een artiestenpagina deelt met de Engelse band The Womb. Naamsveranderingen zijn wat dat betreft niet altijd ideaal. We hebben even gebeld met de platenmaatschappij om ons ervan te verzekeren: ze bestaan niet al sinds 2002, The Womb is echt het debuut van de Nederlandse band. Die met de psychedelische waterverfhoes moet je hebben.

Abonneer je op onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.