Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dressed To Kill - Test je Shakespeare-kennis
15 MEI 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo Theater

Dressed To Kill - Test je Shakespeare-kennis

Quiz: welk Shakespearepersonage hoort bij deze kostuums?

De legendarische kostuumontwerper Rien Bekkers ontwerpt al 35 jaar kostuums voor films (bijvoorbeeld Erik of ´t klein insectenboek uit 2004), toneel-, ballet- en operavoorstellingen in binnen- en buitenland. Daarbij moest hij zich altijd houden aan de beperkingen van het theater (iets moet te dragen zijn) en de regisseurs (een kostuum moet passen bij de visie van de baas). Maar in zijn vrije tijd ontwierp hij op basis van Shakespearepersonages nog eens 25 kostuums waarbij dat niet hoefde. Na expo's in Seoul en Moskou zijn die nu eindelijk in Nederland te zien, maar kun jij raden welk karakter er achter elk pak schuil gaat?

1. To die or not to die, that's the question.

Welke Shakespeare-personage hoort bij deze kostuums?Bezoek Rien Bekkers - Dromen van Shakespeare in Het Noordbrabants Museum met CJP-korting
To die or not to die, het klinkt als een keuze. Dat is het niet: de dragers van bovenstaande kostuums gaan er allemaal aan.

Zwarte kostuums zijn perfect voor een tragedie. Maar deze pakken hadden net zo goed wit kunnen zijn, want rechts trouwt met midden twee weken nadat rechts de vader van links heeft vermoord. Die dan weer de zoon is van midden en dus als kersverse man des huizes op de bruiloft in het wit zijn moeder zou moeten weggeven aan de moordenaar van zijn vader. Wie o wie zien we hier v.l.n.r.?

2. Vandaag is rood, de kleur van badkuipen vol bloed

Om nog iets duidelijker te maken om welke personages het gaat, had Rien beide kragen Schots en scheef op de lijven kunnen naaien.

Deze kostuums zouden niet wit moeten zijn; ze waren het. De heer op rechts en zijn Lady zijn ooit in deze gewaden getrouwd en vervolgens op killing spree gegaan. Bedenk dat er, ondanks de geringe lengte van het stuk, geen bloederiger toneeltekst van Shakespeare bestaat en dit speelde in een tijd dat Vanish Oxy Action nog niet bestond. We zoeken eigenlijk maar één naam: een achternaam waarbij je korting krijgt met CJP op de eerste lettergreep en de tweede met een beetje fantasie een kledingstuk van een rechter is. Helder toch?

3. Zakdoekje (om)leggen

Horinzontale strepen maken dikker, moet het personage op rechts gedacht hebben toen hij deze broek kocht. 

Er is maar één plek in de wereld waar je zonder problemen in een dergelijk apenpakje rond zou kunnen struinen. Met een masker op een stokje in je hand, dat wel. Met de andere hand heeft de linker beslag gelegd op het zakdoekje van de rechter en dat vervolgens gebruikt om hem zó jaloers te maken dat de rechter eerst zijn vrouw en later zichzelf vermoordt. In het laatste woord van de vorige zin zit trouwens nog een hint verborgen. 

4. Gekke Gerda

Prima outfit om mee in een boom te klimmen die over een ondiepe beek heen hangt.

Mannen willen vrouwen in een mooie jurk nog wel eens van boven tot onder scannen. Als je deze jurk in tegengestelde richting zou 'checken', denk je heel lang dat de drager ervan een vrij normale, potentiële bedpartner is. Maar dan kom je bij die kraag en dan weet je: WEGWEZEN HIERO!!1! Iedereen met zo veel kronkels in zijn kleding, zit ook een beetje scheef in het hoofd. De waanzin komt in dit specifieke geval tot uiting als haar vader sterft: ze begint te pas en te onpas onbegrijpelijke liedjes te zingen en bij haar dood vermoeden sommige mensen dat het om zelfmoord gaat. Wij niet hoor, uit een boom vallen en verdinken in een ondiepe beek kan natuurlijk ook een ongelukje zijn.

5. Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een agressieve geslachtsziekte

Er is niet genoeg gouddraad op de wereld om alle leugenachtige karaktertrekken van dit personage ter verhullen.

Het gouden stiksel verraadt direct dat we hier te maken hebben met iemand van koninklijke bloede. Dat zegt op zich weinig, want bijna iedereen is reginaal in deze quiz. Maar goed; een koningsdochter met een naam als een SOA, dat kan er maar ééntje zijn nietwaar?

6. De sukkel van het stel

Beatrix zou die kraag op haar hoofd hebben gezet en er een hele dinsdag mee hebben lopen pronken. 

Dit karakter heeft, naar onze bescheiden mening, het mooiste pak van allemaal. Maar de manier waarop hij sterft is echt om te janken. Elk personage dat hierboven genoemd is, wordt op spectaculaire wijze vermoordt. Al dan niet door zichzelf. Deze man wordt echter neergestoken, terwijl hij zich achter een gordijn verstopt. Prik, dood. Wat een schlemiel.

Naast deze kostuums zie je in de expo Dromen van Shakespeare in ook de schetsen van Rien die eraan ten grondslag liggen. Erg interessant om te zien, omdat je je kunt voorstellen hoeveel werk er in één zo'n pak gaat zitten. Laat staan 25. Met een CJP-pas krijg je maar liefst € 6,- korting bij het Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De expo is te bezoeken tot en met 23 augustus.

De antwoorden

1. V.l.n.r. Hamlet, Gertrude en Claudius (uit: Hamlet)
2. Lady Macbeth en Macbeth (uit: Macbeth)
3. Iago en Othello (uit Othello, de Moor van Venetië)
4. Ophelia (uit: Hamlet)
5. Goneril (uit: King Lear)
6. Polonius (uit: Hamlet)

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.