Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Parade: dode huisdieren en mannen in bikini's
20 MEI 2015 • Door Judith Zijp • Meer blogs over Festival Theater

De Parade: dode huisdieren en mannen in bikini's

Ballonnen, slingers en feesthoedjes: ze zijn komende zomer allemaal welkom op de Parade. Het theaterfestival bestaat namelijk 25 jaar. Wij van CJP waren uitgenodigd op het pre-verjaardagsfeestje.

Iedereen weet dat in je eentje naar een verjaardagsfeest gaan altijd een beetje ongemakkelijk is. Vaak ken je maar één persoon (meestal de jarige) en gedraag je je vrij contactgestoord tegenover de andere aanwezigen. Maar.. iedereen weet ook dat dit alleen in het begin zo is. Naarmate het feestje  op gang komt, switch je van surrogaat-autist naar sociale vlinder. Dit geldt  ook voor jullie lieftallige verslaggeefster. Zodoende ontmoette zij heel wat interessante mensen met voorstellingen die jij komende zomer op de Parade kunt bekijken.

Doe-het-zelf sciencefiction

Een van deze mensen is Kees Duyves van PIPS:lab. We vinden Kees dichtbij de bar en besloten hem eens te vragen naar Shadows in the Cloud, de voorstelling waarmee PIPS:lab dit jaar op de Parade staat. ‘Het is een sciencefiction-achtige voorstelling over hoe apparaten ons dagelijks leven in de greep houden’, legt hij uit. Inderdaad, dat klinkt best interessant, maar volgens Kees is het thema niet het enige wat deze voorstelling tot een spannende maakt, want: ‘het is de bedoeling dat het publiek de voorstelling speelt, wij besturen namelijk helemaal niets.’ Na deze uitleg voelen wij onszelf zo vrij om Shadows in the Cloud uit te roepen tot de Praxis onder de voorstellingen.

PIPS:lab heeft er weer iets bijzonders van gemaakt.

Voetbalblessures en dode huisdieren

Heel wat minder doe-het-zelferig is de show waarmee Niek Hilkmann de paradepodia zal bestormen. Samen met zijn broer Ruud (die ook echt zijn broer is, zo verzekert hij ons) en zijn vriend Arie maakt hij de voorstelling Knak. En nee, dat is geen ode aan de knakworst, maar een voorstelling over kapotte dingen. ‘Ja, zoals gemankeerde foetussen of dode huisdieren, weet je wel’, vertelt Niek terwijl hij een bordje met heel inheems uitziend eten vasthoudt. Voor de voorstelling hebben de heren een heus knakkabinet gemaakt en over de dingen die daarin te zien zijn zingen ze liedjes. Nou ja, over bijna alles, zo vertelt Niek. ‘Arie heeft momenteel een voetbalblessure. Hij is dus ook een beetje stuk, maar daar hebben we geen lied over.’

Luister hier alvast naar een van Nieks kapotte liedjes.

Fitness in bikini

Terwijl we met Niek en Arie aan het praten zijn, spotten we in onze ooghoek de vrouw achter een van de meest energieke voorstellingen die de Parade dit jaar rijk is. Haar naam is Djuna Couvee en samen met Willem, haar partner in crime, maakt ze de voorstelling Hup, een soort theatrale fitnessles. ‘Het wordt intens, dus we hopen dat iedereen gaat zweten. Ook mensen die niet echt mee durven te doen zijn welkom. Zij kunnen zich achter een dikker iemand verstoppen’,  vertelt ze. Om te voorkomen dat je kleren na afloop ruiken naar slootwater, mag je van Djuna ook best in bikini komen. Ja, dat geldt ook voor de mannen.

Van een fitnessvoorstelling is het natuurlijk een kleine stap naar eentje over eten. John van Weerd produceert een show die luistert naar de naam Worsten van Babel. ‘Het is een pretentieloze live kookshow’, legt hij uit. ‘De jongens die ‘m spelen maken een gerecht dat het publiek dan mag proeven.’ Welke dingen ze precies gaan maken, durft hij ons niet te vertellen, maar: ‘ze zijn in elk geval geen gevaar voor de volksgezondheid.’

Hier alvast een voorproefje van de Worsten van Babel.

Huilen bij Clockwork Orange

Met deze fijne wetenschap in het achterhoofd stappen we op Jonata en Roderick van The Gentle Men af. Omdat de aanwezige band nogal hard speelt, is het vrij moeilijk om de twee heren te verstaan, maar uiteindelijk lukt het ons om de volgende woorden op te vangen: ‘Clockwork Orange’, ‘saaiheid’ en ‘huilen’. Interessante combi.  Wellicht helpt het als we je uitleggen dat het een voorstelling is die geïnspireerd is op Clockwork Orange (dat boek en die film) en gaat over een stel jongens die er alles aan doen om de saaiheid in hun leven te bestrijden. Dat ze hier geen zachtzinnige maatregelen voor nemen, zal volgens Roderick en Jonata blijken als je de voorstelling bezoekt. Het is zelfs zo erg dat je er misschien een traantje bij wegpinkt. ‘Omdat je na het zien van The Gentle Men beseft dat je veel te weinig uit het leven haalt’, legt Jonata uit.

Na twee uur met zo ongeveer elke aanwezige te hebben gepraat (behalve Harry Piekema uit de Albert Heijn-reclames, dat vonden we net even iets te spannend), wordt de zaal steeds leger. Aangezien dit meestal het einde van een evenement aanduidt, besluiten we het Rietveldpaviljoen in Amersfoort te laten voor wat-ie is: de plek waar wij een goede inkijk kregen in wat we dit jaar kunnen verwachten op de Parade.

Deze man was er dus ook, maar daar hebben we niet mee gesproken.

Met we bedoelen we natuurlijk ook jou, want jij kunt dit jaar met dikke korting naar dit festival. Als je onder de 25 bent krijg je € 2,50 korting op toegang tot het festivalterrein. Ben je ouder dan 25? Dan mag je zelfs gratis naar binnen. Allemaal heel leuk natuurlijk, maar er is nog iets. Speciaal voor CJP’ers organiseert de Parade de eerste zondag van elke nieuwe stad CJP Exclusief. Dat zijn twee speciaal voor jou geselecteerde voorstellingen voor maar € 15,-. Lijkt ons duidelijk welk festival er bovenaan jouw lijstje staat deze zomer.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.