Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De grootste losers van 25 jaar Kunstbende
18 MEI 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen

De grootste losers van 25 jaar Kunstbende

25 jaar Kunstbende heeft maar liefst 85.000 verliezers, tegenover een handvol winnaars. Die losers krijgen dit jaar kans op Zoete Wraak en we hopen heel erg dat de volgende oud-deelnemers mee gaan doen.

1. Martin Garrix (2011)

Stel je even voor: tijdens de voorronde in Utrecht landt er ineens een helikopter op het dak van TivoliVredenburg. Martin Garrix stapt uit, plugt zijn apparatuur in en geeft een dikke show weg. CO2-kanonnen, alles. En dat hij dan gewoon in het rijtje moet gaan staan voor zijn juryrapport. Daar gooien wij graag onze handen voor in de lucht. Martin deed mee in 2011 en won de voorronde van Noord Holland. In de finale werd hij helaas tweede. Ondanks deze prachtige rode koptelefoon. 

Kunstbende Martin Garrix 2011 DJ Zoete Wraak korting CJP
Martin Garrix, geen spat veranderd sinds 2011.

2. Douwe Bob (2010 en 2011)

Maar liefst twee keer deed Douwe mee aan de Amsterdamse voorronde van Kunstbende. Beide keren haalde hij de finale niet, al werd hij in 2011 nog verdienstelijk tweede in zijn voorronde. Slechts één jaar later was dat allemaal vergeten, want toen won Douwe het tv-programma De Beste Singer Songwriter van Nederland en was hij in één keer beroemd. 

Kunstbende Douwe Bob 2011 muziek korting CJP
Toen al een multi-coloured angel op gitaar, maar zijn goede kapsel kwam duidelijk pas toen hij op tv moest. Foto: Marc Roodhart

3. Nielson (2008)

Het verhaal van Nielson is ook een mooie. De schrijver van Sexy als ik dans deed in 2008 mee aan Kunstbende als... rapper. Daarmee won hij de voorronde van Zuid-Holland, dus so far so good. Maar wat deed Nielson? Hij veranderde vlak voor de finale zijn act naar de singer-songwriter stijl die we nu van hem kennen en werd jammerlijk afgeserveerd. Een knap staaltje wie het laatst lacht, lacht het best. Want inmiddels kennen we hem natuurlijk van een paar ontzettende radiohits én het tv-programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Een wedstrijd die hij ook verloor. Van Douwe Bob. 

Nielson als rapper op Kunstbende 2008 Zoete Wraak muziek korting CJP
Nielson voelde zich ook sexy als hij rapte

4. Krezip (1997)

Tien tegen één dat je na het lezen van deze tussenkop in je hoofd 'ent if aai koet, aai woet stee-yeah' aan het zingen bent. De Tilburgse rockgroep Krezip brak in heel Nederland door met hun ballad I Would Stay op Pinkpop 2000, maar was op dat moment al tweeëneenhalf jaar bezig. Hun eerste optreden ooit was op 26 april 1997 tijdens, you guessed it, de Noord-Brabantse voorronde van Kunstbende. Die verloren ze, ze mochten niet eens door naar de finale. Ondanks de belofte dat ze zouden blijven is Krezip inmiddels al meer dan zes jaar uit elkaar, het wordt verdomme weer eens  tijd om die ballade live mee te maken. Tu-du tu-du tu-du tu-du tu-du-duum-duum-duum.

Dit is komende Pinksteren 15 jaar geleden. Voel je je al oud?

5. Jan Kooijman (1995)

In zijn eigen woorden is Jan Kooijman 'het grootste faalverhaal van Kunstbende'. Op zijn veertiende danste Jan met twee meisjes uit zijn klas in de Rotterdamse discotheek Nighttown een voorronde van Kunstbende. Ze wonnen helemaal niks. Maar nog geen vijf jaar later danst Jan al bij de prestigieuze dansgezelschappen Introdans en Scapino Ballet en tegenwoordig jureert hij zelfs bij Kunstbende zelf. Mocht Jan wraak willen nemen op de jury die toentertijd zijn talenten miskende, dan raden we aan dat hij zijn GTST-personage Danny 'halfnaakt zodra het even kan' de Jong weer eens uit de kast trekt. De soundtrack is er alvast: 

Wanneer je op YouTube zoekt op Danny de Jong, moet je voorbereid zijn op een halfnaakte Jan. Dat is duidelijk de populairste kant van Danny.

6. Alex Klaasen (1993)

Cabaretier Alex Klaasen haalde de finale wel, maar moest in 1993 met een tweede plek genoegen nemen. Dat heeft hij later aardig goedgemaakt; er staan onder andere een Cammeretten Juryprijs (2000) en een Musical-award (2011) voor Toon op zijn schoorsteenmantel. We gaan er tenminste even vanuit dat een man met zijn theatercarrière een huis heeft met een schoorsteenmantel. Maar Alex wist vooral ook de échte hoofdprijs van een geslaagde BN'er in de wacht te slepen: deelname aan Wie Is De Mol in 2007.

Dit zou wat ons betreft de act van Alex Klaasen kunnen zijn op Zoete Wraak, dan kan hij in de categorie Muziek én Theater meedoen.

7. Claudia de Breij (1991)

Claudia spreidde op de eerste editie van Kunstbende haar kansen door aan twee categorieën tegelijkertijd mee te doen: Theater en Taal. In beide categorieën werd ze kansloos derde, maar in de categorie taal was je toentertijd dan toch een winnaar. Ze mocht met de andere 'winnaars' naar een programma op radio 3 (de zender waar ze later nog zou komen te werken). Aldaar werd haar verhaal afgekraakt door een opkomend literair talent, waar Claudia met haar zeventien jaar nog nooit van had gehoord: Ronald Giphart. Om haar carrière hoeft Claudia geen wraak meer te nemen, maar wat zouden we het mooi vinden als haar act op Zoete Wraak een drie uur durende afkraaksessie van het complete oeuvre van Giphart was.

N.B. In 1991 werd de categorie Muziek trouwens gewonnen door de Nederlandse inzending voor het Eurovisie songfestival dit jaar: Trijntje Oosterhuis. Ook niet mis.

Dus, heb je ooit jammerlijk verloren in één van de voorrondes of finales van de Kunstbende en ben je inmiddels 18 jaar of ouder? Neem dan dit jaar revanche en schrijf je nu in voor Kunstbende Zoete Wraak. De voorrondes in Amsterdam, Zuid-Holland en Groningen zijn helaas al geweest, maar je kunt nog meedoen in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland! We zijn trouwens ook wel benieuwd naar het verhaal van jouw afgang: viel de bassist van het podium, stak je per ongeluk de schouwburg in de fik met je vuurspuwact?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.