Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveerde: absurdisme met De Speld en een Tsjech
08 MEI 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

CJP Serveerde: absurdisme met De Speld en een Tsjech

Kunstenaar Kristof Kintera liep maandenlang met een grote computermuis aan een halsband door Praag. Melle en Nathan van satirisch nieuwsblog De Speld vinden daar verder niets van, maar zeiden wel: ‘wij prikken liever haring dan absurdisme op een vork'.

Gisteravond serveerde CJP voor € 12,50 een expositie van de absurd humoristische kunst van de Tsjechische beeldend kunstenaar Kristof Kintera, een college over satire van de makers van De Speld en een portie bier met bitterballen in de Kunsthal Rotterdam. Absurdisme laat zich moeilijk kooien, dit is een poging tot een coherent verslag.

Inleiding

Curator Janet De Goede gaf in haar inleiding vast een voorproefje op de vreemde avond die voor ons lag. ‘De voorjaarsexpo is de belangrijkste van het jaar voor de Kunsthal, maar hetgeen we gepland hadden kon ineens niet doorgaan. We hadden een zaal van 1200 m2 te vullen en slechts een half jaar de tijd. Geheel toevallig vonden we de in Nederland nagenoeg onbekende Kristof Kintera. Die schrok wel even toen hij hier voor het eerst binnenkwam.’ Dat plan B desondanks goed heeft uitgepakt achten we bewezen door deze drie foto’s.

Dat hoopje mens op de bureaustoel in de achtergrond heet Lida. (Echt waar.)
Op zich lag er niks onder dit zwevende tapijt, maar na een half uur tussen Kintera's kunst wil je dat toch even zelf checken.
Met deze gepantserde kinderwagen kun je ein-de-lijk veilig met je pasgeboren baby door een oorlogsgebied wandelen. 

Na ons laatste rondje met de loeizware, want volledig kogelvrij gemaakte, kinderwagen is het tijd voor het college van twee makers van De Speld, Melle en Nathan. Melle is één van de oprichters van de satirische nieuwsblog. Nathan niet. Wat we tussen al hun grappen door vooral hebben onthouden, was dat de voorloper van De Speld nog ergens online te vinden moest zijn. En dat Melle en Nathan de stukken daarop niet zo goed meer vonden. Met een beetje van onszelf en een beetje van Google, kunnen we jullie nu dus uiensoep.blogspot.nl voorschotelen. Veel plezier daarmee. Gelukkig mochten we vóórdat we bovenstaande alinea typten wel nog gewoon wat vragen stellen aan Melle en Nathan.

Melle

Als je moest kiezen tussen satire, absurdisme of cynisme, wat zou je dan het liefst eten met een vork?
Melle: 'Haring.'
Nathan: 'Dat is absoluut het juiste antwoord, maar dan wel met een saus van ironie. Vanwege de vork.'
Melle: 'Dan slikt het allemaal toch wat gemakkelijker weg.'
Nathan: 'Het schijnt wel dat de vork aan het verdwijnen is in de Randstad, trouwens.'
Melle: 'Serieus?'
Nathan: 'Dat las ik ooit in een artikel op De Speld.'
Melle: 'Oh.'

Nathan

In slechts één van zijn kunstwerken gebruikt Kristof Kintera beton. Wie van jullie twee heeft het meest met dit toch zeer robuuste bouwmateriaal?
Nathan, kijkt Melle aan: 'Nou... jij hebt wel veel met Ron.'
Melle: 'Ja, ik heb heel veel met Ron. Maar Nathan heeft dan weer veel met beterschap. Dus als je dat bij elkaar optelt...'
Nathan: 'Is Den Haag een heel fijne stad. Ik denk dat de luchtdruk daar een kleine rol in speelt, maar de autosport net zo.'
Melle: 'Treinen gaan daar op tijd en je haar zit er vaak goed.'
Nathan: 'Plus, om het cirkeltje rond te maken: er is natuurlijk vrij weinig beton in Den Haag. Dat maakt het wel zo prettig.'
Melle: 'Het is geen Sappemeer.'
Nathan: 'Nee.'

Wat is interessanter op de schaal van Rigter: Kintera's nerveuze bomen of één van jullie redactieleden als er nieuws is over het Koninklijk huis?
Nathan: 'Ik denk die boom als er nieuws is over het koninklijk huis.' 
Melle: 'Ik denk een weegschaal.' 

Er waren ook bezoekers!

Bijna vergeten: de reden dat de Kunsthal gisteren om 19:00 uur voor de tweede keer die dag openging, was dat er tientallen CJP'ers voor de deur stonden. Nadat die op basis van de kleur van hun polsbandje zijn verdeeld over vijf gidsen, begint de rondleiding. We volgen onze gids door een lange gang die zo fluoriscerend geel is geverfd dat het pijn doet aan je ogen. Aan de andere kant van de hoge muur horen we allerlei geluiden en soms zit er ineens een gat in de muur waardoor je heel even kunt spieken naar de achterliggende kunstwerken. Eén van die gaten zit een kleine 3 cm boven de vloer. In onze groep duiken twee zeer nieuwsgierige mensen direct naar de grond voor een sneak peek. Dat was voor ons meer dan voldoende reden om ze tijdens de traditionele bier- en bitterballenceremonie aan het eind van de avond uitgebreid aan de tand te voelen. 

Aisha (26) uit Amsterdam is in het dagelijks leven een social media manager. Naast haar staat Naomi (27) uit Utrecht, social redacteur en sinds een week assistent-uitgever. Ze gaan vaker samen naar musea, maar zijn nu voor het eerst op een CJP Serveert.

Hebben jullie nog een mening over het werk van Kristof en/of CJP Serveert @ Kunsthal? 
Naomi: 'Ja.'

Dank jullie wel.

De volgende CJP Serveert is 26 september op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Die wordt net zo fantastisch, maar verder volstrekt normaal. Het verslag dus waarschijnlijk ook. Misschien leggen we dan zelfs wel uit waarom de computermuis van Kristof verder niet meer terugkwam in deze blog.

Fotografie: Lewensztain Photography

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.