Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP’s Tour du Jour: Maastricht
06 MEI 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Shoppen

CJP’s Tour du Jour: Maastricht

In Nederland heb je veel meer dan alleen de Randstad. CJP reist door het hele land, op zoek naar pareltjes om cultuur te snuiven. Zoals een overdosis aan hotspots in Maastricht.

Het is meivakantie! Pak je OV-chipkaart, check in en reis af naar het verre zuiden. Met deze tips haal je het beste uit een weekendje Maastricht en met je CJP-pas is het nog voordelig ook! Proef het Bourgondische leven, strijk neer op de vele terrassen en pas op voor die venijnige kinderkopjes. Maar allereerst vul je jouw maag met een echt stuk vlaai.

13:00 uur – Vlaai in een handomdraai

Na zo’n lange treinreis begint je maag te knorren, blij dat Maastricht je eindstop is. Waar kun je nu het beste je honger stillen dan in dit smakelijke stadje? In Limburg weten ze namelijk als geen ander wat het Bourgondische leven is. Val daarom gelijk met de deur in huis en begin met een heerlijke punt Limburgse vlaai. Voor de beste ga je naar Bakkerij Hermans aan de Zakstraat 9. Maar weet waar je aan begint, want als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je nooit meer iets anders.

14:00 uur – Boekjes in historische hoekjes

Boekenwinkels vallen bij bosjes om. Wij vinden dit een enorme verarming van het culturele erfgoed, maar gloort er licht aan de horizon. In Maastricht huist namelijk de mooiste boekenwinkel van Nederland: de Selexyz in de Dominicanenkerk. Het gebouw lijkt wel afkomstig uit een scène van Harry Potter. Geen trappen die bewegen en kamers die plotseling verdwijnen, maar je begrijpt het idee. Het is een verbluffende historische ruimte vol kasten met boeken. Zeker een bezoekje waard dus, al is het om even je gezicht te laten gezien. En bij het zien van dit magistrale gebeuren spreekt dat sowieso boekdelen.

Selexyz Dominicanenkerk

15:00 uur – Drukken tot kunst verheven

Nog half aangeslagen door de prachtige boekenwinkel en met je hoofd in de eeuwenoude boekdrukkunst, kun je niet anders dan ook het Drukkunstmuseum bezoeken aan de Jodenstraat 22. Je kunt drukkunst op twee manieren interpreteren, maar wat jij op de wc doet moet je vooral voor je houden. Met drukkunst bedoelen we in dit geval gedrukte prenten. Het museum laat de hele geschiedenis zien van de drukkunst: van prenten tot de drukgeschiedenis van Maastricht. Met 10% korting kun jij erheen, voor bijna noppes dus!

16:00 uur – Shop till you drop

Je kunt niet thuiskomen zonder een souvenir of een nieuw paar schoenen. Soms wil je gewoon pronken met je aankopen bij het thuisfront. In Maastricht slaag je geheid. De stad kent veel meer dan de geijkte winkels zoals de H&M en de Bijenkorf. Je moet sowieso de tweedehandszaken en concept stores induiken die de stad rijk is. Onze tips: Traders PoP aan de Heggenstraat. Deze winkel heeft speciaal geselecteerde mannen en vrouwenkleding, schoenen, accessoires, boeken en magazines. Loop je iets verder door naar de Mickelerstraat, dan moet je ook naar Festen en Conflict. Festen is een typische voor-ieder-wat-wils-winkel: lijsten met vlinders en insecten, vazen, kussens, planten en knuffels. Conflict doet daar een schepje bovenop en verkoopt design interieurartikelen. Vervolgens dwaal je af naar de Rechtstraat. Hier neem je een kijk bij diverse antiek- en delicatessenwinkels.

Inmiddels heb je na een paar uur de stad al aardig in de smiezen. De kinderkopjes worden door jou bewandeld alsof je een echte Maastrichtenaar bent. Weet je wel, die ontzettend vervelende klinkers die meer kieren en holtes hebben dan jouw gatenkaas. Het gaat niet zonder slag of stoot: een verzwikte enkel heb je zo en na een middag als een pakezel door de stad te hebben gelopen is een hernia ook dichterbij dan je denkt.

18:00 – Smakelijk hoogstandje

Daarom is het tijd voor een heerlijk diner. Naast de vlaai heeft Maastricht nog meerdere specialiteiten die je geproefd moet hebben: rommedoekaas, asperges, grotchampignons en zoervleis (zuurvlees, een stoofgerecht). Dit alles kun je het beste eten bij café Sjiek aan de Sint Pieterstraat. En als je het goed wil doen, dan neem je naast het zoervleis de asperges. Alsof een engeltje over je tong piest, echt waar.

21:30 uur – Filmisch genot

Om even te ontspannen na zo’n lange dag en als je nog puf hebt, ga je naar Lumière Cinema aan de Bogaardenstraat. Deze bioscoop is in 1976 opgericht als Stichting Filmhuis Maastricht en inmiddels staat die bekend om zijn goede en brede selectie arthousefilms. Geloof ons dat zo’n avondwandeling door de stad op weg naar de bios ook al een ervaring op zich is. Maastricht zit namelijk vol met geheime stadspoorten, kneuterige steegjes en doodlopende straatjes. Op vertoon van je CJP-pas krijg je € 1,- korting. 

23:30 uur – Dromenland

Moe, maar voldaan vertrek je richting het hotel. Bij Weekendjeweg.nl kun je als CJP’er een overnachting boeken met € 10,- korting. Kies een schattig hotelletje en rust goed uit, want morgen is er weer een dag.

10:00 uur – Modern staaltje architectuur

Goedemorgen, heerlijk geslapen? Nu is het tijd voor het echte werk: het Bonnefantenmuseum. Alleen al vanwege het gebouw de moeite waard. Dit museum ziet eruit als een enorme zetpil, maar denk daar maar niet aan. Het gaat immers om de inhoud. Het Bonnefantenmuseum stelt zowel het werk van veertiende-eeuwse Duitse schilders als hypermoderne sculpturen van Han van Wetering tentoon. Daar ben je wel een paar uurtjes zoet mee. Voor € 4,50 minder kun jij naar binnen. 

Bonnefantenmuseum

13:00 uur – Picknick in the park

Heb je mooi weer meegebracht? Ga dan lunchen in het Stadspark. Fabriceer jezelf een heerlijke picknick, koop een hapje en een drankje bij de bakker en wellicht toch nog een puntje rijstevlaai. Why not. In het Stadspark heb je naast de grote eikenbomen en de perfect getrimde gazonnetjes ook een vijver met schildpadden. Drie rondjes eromheen rennen en de vlaai is er wel weer afgetraind.

14:00 uur – Klimtochtje

Zo, genoeg gerelaxed. Nu is het tijd voor een beetje actie. Om de stad het beste te zien heb je wat hoogte nodig. Op het Vrijthof, hét plein van Maastricht, kun je de Sint Janskerk beklimmen. De bijna 43 meter hoge toren is vuurrood en daarom zeker niet te missen. Het is de hoogste toren van de stad en hij geeft je een verbluffend uitzicht over het stadje aan de Maas. Enige conditie is vereist, maar ach, na dat rondje om de vijver kun je alles aan.

16:00 uur – Teut op huis aan

Na veel zuchten en steunen ben je eindelijk weer beneden. You did it! Je hebt de hoogste toren van de stad beklommen, dus nu is het tijd voor een verfrissend biertje of een speciale cocktail. Je hebt het verdiend. Café Take5 aan de Bredestraat 14 zal jouw weekendje Maastricht helemaal afmaken. In dit café bestel je de beste drankjes en heb je nog even het idee dat je niet in Nederland, maar over de grens vertoeft. Zo vertrek je tonnetje rond, met een lading tassen, misschien een beetje teut en met een verzwikte enkel richting huis. Volgend weekend weer?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.