Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP doet het met dichters: Daphne van Breemen
05 MEI 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

CJP doet het met dichters: Daphne van Breemen

CJP houdt van zinnen. Hoe mooier, hoe beter. Daarom geven we graag de ruimte aan waanzinnig getalenteerde dichters. Zij vullen die voor ons met een gedicht over de waan van de week. Deze keer: Daphne van Breemen (22) over vrijheid.

Ze schrijft pas gedichten sinds een jaar of vijf, maar Daphne van Breemen werd afgelopen december per unaniem jurybesluit voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Waalwijk. Best knap voor iemand die a) niet in Waalwijk woont en b) pas 22 is. 'Om een nieuwe stadsdichter te vinden', vertelt Daphne aan de telefoon, 'had de gemeente onder andere een oproep geplaatst op Facebook om een gedicht in te sturen. Ik wilde er eigenlijk niet aan meedoen. Eén van de eisen was namelijk dat je een Waalwijker moest zijn en hoewel ik er vandaan kom, studeerde en woonde ik al jaren in Tilburg. Omdat mensen me desondanks bleven aanmoedigen iets in te sturen, bekeek ik de website en toen vielen de andere inzendingen me een beetje tegen. Ik stuurde dus toch maar een gedicht in en tot mijn verrassing werd ik niet veel later opgebeld dat ik het was geworden.' 

In een ideale wereld zou de nieuwe stadsdichter van Waalwijk fulltime bezig zijn met poëzie. Dat is slechts weinigen gegeven, poëzie is over het algemeen geen vetpot, maar Daphne van Breemen heeft het talent om in ieder geval een gooi te doen naar een dergelijke carrière. Tot het zover is, werkt Daphne overdag als freelance journalist voor verschillende kranten (o.a. het Brabants Dagblad) en dicht ze 's avonds. Je kunt een hoop gedichten van Daphne lezen op haar website. Eventueel kun je haar daar trouwens ook een redactieklus aanbieden, want ja: poëzie is dus nog altijd geen vetpot.

We gaven Daphne de opdracht om voor bevrijdingsdag een gedicht te schrijven dat 'iets met vrijheid te maken had' en gaven haar vervolgens de volledige eh... vrijheid. Die ruimte heeft ze genomen en dit is het resultaat:

Boven de daken 

Ze dacht dat ze boven de daken vrij was, tussen de wolken
die, hoewel ze lager hingen dan ze zich herinnerde,
net zo snel voorbijdreven als op een warme dag in juli
als ze lag in het gras. 

Meedeinen op de wolken zou ze
en vooral niet naar beneden kijken
waar het donker in de straten hing.
Want boven de daken zou ze vrij zijn

tussen de van vrede zingende vogels
die de zovele krassende kraaien negeerden.
Haar vleugels uitslaan zou ze daarboven
omdat het nergens anders mocht.

Zou de zon haar dan zeggen 
dat het einde een illusie is, dat ze zich het kwaad
heeft verbeeld, de stemmen niet gehoord
en de overwinning straks zacht zegeviert?

Ze dacht dat ze boven de daken vrij was, maar ze wist niet
dat daar bommenregens uit vliegtuigen werden gelost.
Leven en lijf waren hier niet tegen bestemd
en eensklaps werd ze uit haar lijden verlost.

De zon zei niets en gaf haar,
het leed verzwijgend, enkel haar vrijheid terug.

Meer lezen van Daphne? Ga naar daphnevanbreemen.nl of volg haar op Twitter: @DaphneBreemen.

We willen graag vaker een jonge dichter uitlichten op de site. Laat ons dus vooral weten in de reacties wie volgens jou een plek op CJP.nl verdient!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.