Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
9x levenslessen uit 90’s films
28 MEI 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Film

9x levenslessen uit 90’s films

Tien jaar geleden ging de film Clueless in première. Blik terug op die goede ouwe tijd dat we as if als stopwoordje gebruikten, roze kauwgombellen blazen mocht en Leonardo DiCaprio nog een doetje was. Wat heeft onze generatie geleerd van de nineties films?

Hoe je een echte man wordt
Als je bent geboren met een piemel, weet dan dat je ooit thuiskomt met een blauw oog. Je kunt niet weglopen voor problemen, je moet ze onder ogen zien. Van wie we dit geleerd hebben? Simba uit The Lion King (1994). Als iémand voor zijn positie heeft gevochten, is hij het wel. Wat heeft geholpen? Hakuna Matata (er zijn geen zorgen). Juist, knoop dat in je oren en be a man.

Scar en Simba vechten om de troon in The Lion King

Dat je best vriendschap kunt sluiten met een dier
Iedereen betrapt zichzelf er wel eens op een praatje te maken met de goudvis: ‘Goedemorgen Blubje! Heb je ook zo lekker geslapen?’ Dieren zijn je beste kameraden. De hond begroet je nog enthousiaster dan je vriendin, als je een maand op vakantie bent geweest. Na Dr. Dolittle (1998) sloot je zelfs vriendschap met de huismuis die al jaren de keuken teisterde, terwijl je voorheen op de hoogste stoel sprong bij het zien van het kleine grijze mormel.

Dr. Dolittle

Hoe je een meisje het bed in krijgt
Laat dat machogedrag varen en vergeet die openingszin. Door 10 Things I Hate About You (1999) leerden we dat je het hart van een vrouw verovert door je zachte kant te laten zien. Een drankje aanbieden is tegenwoordig een grotere zonde dan niet stoppen voor een zebrapad. Breng haar daarom een serenade (het liefst voor een enorm publiek). Hoewel Julia Stiles in de film zwoor nooit met een man te gaan daten, was dit waardoor ze tóch viel voor Heath Ledger.   

Muzikale voordracht door Heath Ledger

Dat je prima voor jezelf kunt zorgen 
Op jezelf wonen is het begin van het volwassen leven. Een eitje voor jou, omdat je elke kerst keek naar Home Alone (1990). Alle ins en outs van het alleen zijn kreeg je daar mee. Zo laat mogelijk naar bed gaan kun jij als geen ander en liggen er dieven op de loer? Dan tover jij de ene na de andere briljante boobytrap tevoorschijn. In je uppie heb jij het prima voor elkaar.    

Home Alone Blog CJP films 90's
Home Alone

Nare dingen gebeuren in het leven; deal with it
Soms zit het leven je tegen, maar dankzij Forrest Gump (1994) kan niks of niemand ons klein krijgen. Hij bracht ons zogenaamd het mantra shit happens. Doe je alle moeite om droog te blijven, rijdt er een bus door een plas. Ach ja, shit happens. Jij begrijpt dat het leven wel eens tegen zit, maar dat dat hoort erbij. Dus haal je schouders op en ga verder.

Shit happens sometimes

Een prostituee is ook maar een mens 
Een dame van lichte zeden wordt vaak nog slechter behandeld dan jouw kamerplant. Toch is zij ook iemand met gevoelens, met wie je een gesprek kunt voeren en waar je zelfs nog het één en ander van kan leren. En nee, daarmee bedoelen we niet bepaalde hand- en mondtechnieken, maar spirituele levenslessen. Ja, Pretty Woman (1990) heeft onze ogen geopend. We zullen alle lagen van de bevolking gelijk behandelen. Julia Roberts, bedankt!

Pretty Woman films blog cjp 90's
Julia Roberts in Pretty Woman

Het is fijn dat dinosauriërs zijn uitgestorven
Om een Tyrannosaurus te kunnen bekijken in de dierentuin of te hebben als huisdier leek zo leuk. Totdat Steven Spielberg met Jurassic Park (1993) duidelijk maakte waarom het maar goed is dat we nooit samen hebben geleefd. De wereld zou er namelijk nog erger uit hebben gezien dan The Planet of the Apes. Dan gaan we liever naar het Naturalis voor de dino-restanten.

Uitbraak van T-Rex in Jurassic Park

Eerlijk zullen we alles delen
Na het zien van de Titanic (1997) zal je altijd alles delen. Al is het je laatste kruimel die je weggeeft aan een duif; misschien red je er wel een leven mee. Helaas was Kate niet zo slim. Het schip is gezonken, de twee geliefden vinden een plank in het water die groot genoeg is om twee sumoworstelaars op te dragen en toch ging Leonardo eraf! Alsof hij aan zijn eigen wasbordje genoeg had om te blijven drijven. Niet dus.

The Titanic - Blog - CJP - nineties
The Titanic

Laat je niet gek maken
Andy uit het gevangenisdrama The Shawshank Redemption (1994) zat ondanks zijn onschuld twintig jaar vast. Opsluitingen in de isoleercel en ontsnappen via een rioolbuis; je moet er wat voor over hebben om je vrijheid terug te krijgen. Andy heeft ons geleerd dat we ons nooit gek laten maken. Hoe erg het leven je ook tegen staat, houd de moed erin.

The Shawshank Redemption Andy (links)

Wat heb jij opgestoken van de populaire jaren negentig films? Laat het ons hieronder weten. Met je CJP-pas kijk je klassiekers met korting: je krijgt 10% korting op dvd’s van de onafhankelijke platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.