Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Waarom deze man onmisbaar is
14 APR 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Film

Waarom deze man onmisbaar is

Jimi Hendrix heeft heel wat teweeggebracht als icoon uit de generatie van onze ouders. Toch plukken ook wij de zogenaamde vruchten van Jimi’s kortstondige leven. Hij werd slechts 27 jaar, maar wat hadden we allemaal moeten missen als deze legende nooit ter wereld was gekomen?

1. De afro van Lenny Kravitz
Are you gonna go my way’. Of is het toch ‘Are you gonna go Jimi’s way? Lenny moet in de jaren tachtig toch ergens zijn inspiratie vandaan gehaald hebben voor zijn afro én het was niet Tina Turner.

2. De kinderen die Jimi heten
Ouders hebben de vreemde tic om hun inspiratie voor kindernamen te zoeken in oude idolen of jeugdliefdes. Tsja, het komt daarom wel eens voor dat kinderen door het leven gaan als een stokoude artiest of als overleden popicoon, zoals kinderen die luisteren naar de naam Jimi en/of Hendrix. Er zijn ergere dingen in het leven.

3. Beroemde gitaristen
De volgende gitaristen hadden nooit een gitaar gevraagd voor hun verjaardag als Jimi er niet geweest was. Dat betekent geen Eddie van Halen, geen John Frusciante, geen Stevie Ray Vaughan, geen Richard Lloyd en al helemaal geen Joe Satriani: ‘I started out playing guitar because Jimi Hendrix was my hero, so my roots were really based on Jimi Hendrix and his style of playing.’

4. Zonder handjes
Hij raasde als een malle met zijn stralende witte tanden over de snaren van z’n gitaar. Het geluid dat eruit kwam was nog goed ook. Maar Who the f*ck bedenkt het om gitaar te spelen met zijn tanden?! Juist, Jimi. Hij speelde met zijn instrument op de rug en met zijn linker- en rechterhand. We missen alleen nog een gitaarsolo, terwijl hij de kop staat.  

5. Geen paarse prins
Het klinkt heftig, maar we zijn erover uit. Zonder Jimi’s Purple Haze geen Purple Rain en dus ook geen Prince. Punt.

6. Het fluorescerende museum in de Jordaan
Het bestaat echt: een museum dat knalt van de neonkleuren. Dit museum is opgericht door de Amerikaanse kunstenaar Nick Padalino en hij vernoemde de ruimte naar het album Electric Ladyland van Jimi. 

7. Komkommer in de GT
Wij zijn fan van gin-tonics, zo’n heerlijk bittere alcoholische versnapering. Eind jaren negentig dronk je Hendrick’s Gin en knabbelde je als echte show-off tijdens het nippen aan je GT ook nog op een stukje komkommer. De makers teren op de naam Jimi Hendrix. Is het heus? Wel ja, ze verbloemen het gewoon met de chique 'ck' in Hendrick’s. Dus, zonder Jimi Hendrix geen Hendrick’s Gin. Dit betekent dat we nooit dat komkommertje in de gin-tonic hadden gekregen. Dat had toch niemand willen missen?!

8. De gitaarsolo
Als we op het podium een gitarist zien die zijn haren los gooit, van hot naar her springt en ook nog eens een schitterende solo weggeeft: aan wie moeten we dan denken? Juist, aan Jimi. De jazz- en bluesgitarist Lonnie Johnson kwam eind 19e eeuw met de allereerste solo, toch zien we Jimi als de schepper van de gitaarsolo zoals we die vandaag de dag kennen.

Jimi Hendrix

9. The 27 Club
Het klinkt als S Club 7, maar helaas is dit geen opgewekte popgroep uit de jaren negentig en ook geen heerlijke clubsandwich. Het is een term voor een aantal muzikanten die allemaal op 27-jarige leeftijd overleden zijn. Heftig hè. Zonder Jimi zou dit lijstje niet compleet zijn. Dan had een Kurt Cobain of Amy Winehouse het zonder lidmaatschap moeten doen.

10. Het vreemde succes van broerlief
De broer van Jimi, Leon, verdient zijn geld met alleen ‘de broer van’ zijn. Hij treedt op, gaat op de foto met mensen en verkoopt zo nu en dan nog beelden van Jimi. Wat had hij gedaan als Jimi er nooit geweest was? Waarschijnlijk lag hij dan ergens zwaar depri te wezen onder een brug in LA of had hij zelf wat van zijn leven geprobeerd te maken.

Leon Hendrix: 'de broer van'

11. Gitaar in lichterlaaie
Hoe zorgde je ervoor dat je als band meer media aandacht kreeg eind jaren zestig? The Who smeet zijn instrumenten al kapot na een optreden. Nou, dan steken we de gitaar maar in de fik. Jimi werd na zijn vurige optreden met The Jimi Hendrix Experience door de pers de ‘Black Elvis’ genoemd en de ‘Wild Man of Borneo’. Missie geslaagd.

12. Het Hendrix Café
Slim hoor, ondernemers die een graantje meepikken in het succes van Jimi. Zoals het Hendrix Café in Amsterdam. Het concept: nuttigen van soulfoud en drankjes terwijl je geniet van de gitaarsolo’s van Jimi die door de speakers schallen. Topformule.

Puntje bij paaltje: we kunnen niet zonder Jimi. Op 24 april gaat de film All Is By My Side in première en André 3000 (OutKast) speelt de hoofdrol. Kun je zelf zien wat dit icoon ons allemaal gegeven heeft. Hier bij zijn? Met je CJP-pas krijg je korting op verschillende bioscopen in heel Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.