Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Stiekeme robotliefde
07 APR 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Film Festival

Stiekeme robotliefde

Morgen gaat het Imagine Film Festival weer van start. Als liefhebber van fantasy, horror, science fiction en/of anime kun je je geluk niet op. Het thema is: We Love Robots. Vriend of vijand: dit zijn de verschillende soorten robots die je moet kennen.

Er is een wezenlijk verschil tussen robots. Je hebt apparaten die je bestuurt met een afstandsbediening en daar tegenover staan robots die de menselijke gedaante aannemen. Ben je nog een groentje op het gebied van pratende machines? Wij zorgen dat je voorbereid aan dit tiendaagse festival begint. Helemaal niks met robots? Geen punt. CJP serveert namelijk op 11 april een robotvrij filmprogramma met bier en bitterballen.

De humanoïde robot

Het praat en beweegt als een mens, maar is duidelijk een robot. Sonny uit I, Robot is er zo een. Meestal doen deze robotten geen vlieg kwaad en als ze wel voor duistere plannen in zijn; druk dan gewoon op de uitknop. Heb je ze eenmaal aan je zijde, zoals Robin van Bassie en Adriaan, dan is de robot je grootste vriend. ‘Ha-ha-ha. Ik-hoor-iets-op-mijn-ra-di-o. Bliep!’ De Decepticons en Autobots van Transformers zijn humanoïde robots. Net als C-3PO van Star Wars. Best een schatje toch?

C-3PO en R2D2

De androïde robot

Qua uiterlijk lijkt deze variant op een mens en dat maakt ze soms best gevaarlijk. Ben je mooi in de aap gelogeerd als je denkt dat het een echt mens was met wie je vannacht telefoonnummers hebt uitgewisseld. Er is een onderscheid tussen mannelijke robots (androids) en vrouwelijke robots (gynoids). Tegenwoordig zijn robots op emotioneel vlak net zo sterk als mensen, vandaar dat er veel vraagstukken lopen over de emotionele band tussen robot en mens. Kun je verliefd worden op een robot?

Uncanny  is een film die aansluit op dit vraagstuk. David woont samen met zijn android robot Adam. Als David bezoek krijgt van een dame, begint Adam steeds meer competitief gedrag te vertonen. Deze film is op 10 april te zien om 13:00 uur in EYE 2 en op 15 april om 17:00 uur in EYE 2. De openingsfilm van het festival, Ex-Machina, gaat over de gynoid Eva. Zij heeft de menselijke gedaante aangenomen. In de film proberen Eva en haar onderzoeker erachter te komen in hoeverre zij zich onderscheid van een mens. Ex-Machina zal het festival openen op woensdag 8 april om 19:00 uur in EYE 1 en daarna is de film nog te zien op 11 april om 20:30 uur en op 16 april om 19:35 uur in EYE 1.

https://youtu.be/EoQuVnKhxaM

De cyborg robot

Cyborgs zijn mensen met kunstmatige implantaten of machines met organische onderdelen. Heb jij een pacemaker of een elektronisch been? Ha, dan ben je ook een cyborg! Die behoort toch wel tot de categorie van superheld of de super schurk. Inspector Gadget en Robocop vallen hier ook onder. Terminator 2: Judgement Day is een klassieker en zal ook te zien zijn tijdens het festival. De geavanceerde cyborg T-1000 bestaat uit vloeibaar metaal en komt van Skynet om John Connor te doden. Gelukkig wordt John bijgestaan door de android T-800, oftewel The Terminator. Met Arnolds 'I'll be back', hadden we ook niks anders verwacht, zo'n robot wil iedereen wel aan zijn zijde. Op 15 april is de film te zien in EYE 1 om 21:45 uur en op 18 april in EYE 1 om 22:00 uur. 

T-1000

Fun fact

Onder robots bestaan de drie wetten van de robotica. 1) Een machine mag de mens geen letsel toebrengen. 2) De robot moet de bevelen uitvoeren die hem gegeven zijn door de mens. 3) Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, zolang die bescherming niet de eerste en tweede wet in gevaar brengt. Wij hopen dat je in de toekomst een robot tegenkomt die zich aan de regels houdt.

Zo, ben jij ook weer een beetje bij. Ga naar dit fantastische film festival in filmmuseum EYE in Amsterdam. Vanwege het onwijs brede filmaanbod én vanwege het randprogramma. Als CJP’er krijg je € 2,50 korting op films. Prettig als de keuze al voor je gemaakt is? Wij organiseren op 11 april CJP Serveert. Van ’s ochtends tot ’s avonds kun je drie geselecteerde films bekijken, wordt de dag begeleid door cabaretière Carolien Borgers en krijg je bier en bitterballen. Dat voor maar € 18,50! Bliep jezelf maar gauw naar het EYE.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.