Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Doldwaze gewoontes op Koningsdag
24 APR 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Lifestyle

Doldwaze gewoontes op Koningsdag

Oranje boven, oranje boven, leve de ko-ó-ning! Het is bijna zover: de oranjegekte. Straten, grachten, mensen en hun huisdieren, zelfs het eten dat we naar binnen werken is oranje. We vieren deze dag dat onze Willem jarig is. En dat doen we niet door een liedje voor hem te zingen, maar zo:

Voorspel
Daar ga je dan, okselfris in je gloednieuwe oranje shirt, het haar strak in de gel en je Nikes vastgestrikt. Klokslag 00:00 uur begint het spektakel. De goudgele rakkers gaan erin als zoete peperkoek. Feestjes op Koningsnacht eindigen altijd in succesvolle en/of gênante verhalen, waarschijnlijk wissel je met een aantal vreemden op een willekeurig tijdstip speeksel uit en beland je bij het ochtendgloren ergens op een bank, de trap of de wc (zonder dat oranje shirt). Of je er iets aan overhoudt? Knetterharde hoofdpijn en misschien wel de liefde van je leven. Of voor even.

Die kater komt later
Leuk, dat feestgedruis tot in de vroege uurtjes, maar waar je ook beland bent: de morning after word je sowieso wakker van toeters en bellen, mekkerende kinderen en schaterende verkopers. Zo’n nacht heeft denderende consequenties, namelijk een kater van hier tot Tokyo. Advies: neem een aspirine of twee, drink veel water en bewaar die oranje tompoucen tot het eind van de dag.

Orange is the new black
Eén stap naar buiten en je wordt verblind door een knaloranje overgoten wereld. Met zo’n kater kun je het niet aan: pruiken, oranje leggings, boa’s, stropdassen, onesies en WK-jurkjes van voorgaande jaren. Waarom moest je ook alweer zoveel drinken vannacht? Je wil natuurlijk niet buiten de boot vallen en daarom ga je op zoek naar al dat oranje is om je mee te versieren. Onderin de kast ligt nog een verdwaald tijgerpak van carnaval of een oranje lederhosen van Oktoberfest. Niks is te bont en voor schut staan is wel heel knap op een dag als vandaag. Tenzij je poedelnaakt gaat.  

Oranje boven
Alsof kleding nog niet genoeg is, moet ook het gezicht gecamoufleerd worden. De schmink die je vrienden op je gezicht smeren is van vorig jaar, toen het potje ook iedereen al afging. Denk maar niet aan de hoeveelheid bacteriën die zich daar in bevinden. Uiteindelijk lijk je op een Geordie Shore-castlid met de spray tan op een iets te hoog standje. Geen geelzucht voor jou, maar oranjekoorts. En dat is nog erger. 

De vrijmarkt
Hordes mensen staan te dringen voor kraampjes vol oude meuk. Het liefst doe je een wasknijper op je neus als je zij aan zij staat met een knaap bij wie het bier van de vorige avond nog uit de poriën stroomt. Je moet hier bij zijn en dat is niet vanwege de overdaad aan lichaamssappen. Maar wel hierom: tussen de knikkers, blote barbies, oude videobanden, afgetrapte schoenen en foeilelijke vazen vind je misschien wel een LP van David Bowie of die oude Nintendo games. Verman jezelf en houdt in het achterhoofd: wie zoekt zal vinden.

Huilen met de (oranje) pet op
Zwalkend over straat, op het eind van de middag, bedenk je plots dat het nog wel leuk is om mee te doen met het oudhollandse spel zaklopen. Je giet je biertje snel achterover en met moeite kruip je in de jutezak. Nog geen centimeter vooruit of je klettert al keihard op de grond met je gezicht in de plastic bekers en oranje meuk. Ai. In your face: omstanders houden niet op met lachen.

Row row row your boat
Op Koningsdag lopen de kanalen en grachten vol: roeiboten, kano’s, opblaasbootjes, jachten en schavuiten. Ondanks de drukte heb jij helemaal niks aan wal te zoeken. Goed voorbereid heb je namelijk alles wat je hartje begeert: een gevulde koelbox, muziek, fijne mensen en prima uitzicht. Als man heb je het helemaal goed voor elkaar. Je kan pissen in de gracht en als je een braakje moet leggen, dan doe je dat zo over de rand van de boot. Smakelijk is anders, maar mensen zeggen op een dag als deze echt geen boe noch ba. Tenzij je jouw middagmaaltje in de boot uitkost, dan heb je de poppen aan het dansen. Vertrouw ons: een regenponcho of paraplu will come in handy. Die zijn namelijk niet alleen handig voor het wisselvallige weer deze dag, maar beschermt je ook tegen rondvliegende biertjes, sproeiende kerels en kotsende Geordie Shore-types.

Verschil moet er wezen
Vrouwen en mannen gaan deze dag bijna gelijk op: we drinken net zo hard, boeren net zo hard en blèren net zo hard, maar als het op toiletteren aan komt, pissen we niet even hard. Vrouwen kunnen niet zomaar ergens gaan hurken en staan daarom ellendig lang in de rij voor piepkleine hokjes, waar je je ook nog eens scheel betaalt aan de toiletjuffrouw. Helaas: dit ziet er niet uit als N.E.R.D’s ‘all the girls standing in the line for the bathroom’-taferelen, maar eerder als een vrouwelijke Fight Club waar de oranje boa’s alle kanten opvliegen. Niet sexy.

100% oranjeproof
Knap als je na deze dag geen oranjekoorts, huiduitslag of blaasontsteking hebt opgelopen en je al je aanwinsten heelhuids thuis hebt weten te brengen. Wil je niet het risico lopen op bovenstaande of ben je gewoonweg niet gecharmeerd door Koningsdag? Deze drie tips zijn 100% oranjeproof én met CJP-korting.

  • Ga naar de film: Jimi Hendrix is weer tot leven gekomen in de film All Is By My Side en bij verschillende bioscopen in heel Nederland krijg je flinke CJP-kortingen. Check jouw bios voor de prijzen en tijden.
  • Verstop je in het museum: Het Gemeentemuseum Den Haag vertoont nu de collectie van Anton Corbijn. Je krijgt op vertoon van je CJP-pas € 3,50 korting.  
  • Duik de natuur in: Dierenpark Artis is jouw toevluchtsoord in Amsterdam en geheid oranjevrij. Op de orang-oetans na dan. Als CJP’er krijg je € 1,50 korting.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.