Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Achter de schermen bij Kristof Kintera
27 APR 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Achter de schermen bij Kristof Kintera

Satan die zijn kater wegdrumt, een boekentoren die minstens een paar ton weegt en een pratende raaf die de toekomst voorspelt. Krištof Kintera's installaties roepen een hoop vragen op. Maar de meest prangende is misschien nog wel: hoe maak je zoiets?

Kunsthal Rotterdam heeft deze lente omgedoopt tot 'Freaky voorjaar'. Ze exposeren werk van vier kunstenaars die allemaal een licht absurdistische kijk op de wereld hebben. Van die vier maakt de Tsjech Krištof Kintera (41) de kunstwerken die het meest de aandacht opeisen van de bezoeker. Als zijn installaties niet praten of bewegen, maken ze wel lawaai of zijn ze extreem groot. Dat klinkt misschien een beetje negatief, aandachtstrekkers zijn meestal niet de populairste mensen op een verjaardagsfeestje, maar het werk van Krištof heeft één belangrijk ding voor op je vervelende oom: humor. Soms is die humor zeer zwartgallig en het zet je zonder uitzondering aan tot denken over de wereld om je heen, maar je kunt niet van Krištofs kunst vandaan lopen zonder een kleine glimlach op je gezicht.

Op donderdag 7 mei gaat de Kunsthal speciaal voor een kleine groep CJP'ers 's avonds nog een paar uur open. Wie voor € 12,50 een kaartje koopt voor CJP Serveert @ Kunsthal krijgt een tour langs alle kunstwerken van Krištof, de traditionele bier en bitterballen én een heel bijzonder praatje van de de oprichters van satirisch nieuwsblog De Speld. Melle en Jochem van den Berg (gek genoeg géén grappige ooms van elkaar) zijn immers net als Krištof heel erg bezig om ons met humor aan te zetten tot nadenken over de wereld om ons heen. Zij zullen ons een kijkje achter de schermen van één van de best bezochte blogs van Nederland geven, dus wij dachten dat jullie dan ook wel graag een Behind The Scenes zouden willen zien van Krištof. Want zelfs als je zijn werk niet zo grappig vindt als wij, kun je je moeilijk onttrekken aan de indruk dat Krištof er met heel veel plezier aan heeft gewerkt. En in het geval van de grote sculpturen zoals Demon of the Growth (2014), dat uit honderden plastic ballen bestaat, vooral héél lang. 

The End of Words, 2010-2015

Alvast een suggestie voor een vraag aan de curator die de rondleiding verzorgt: hoeveel weegt dit kunstwerk en hoe kregen jullie het in godsnaam heelhuids in Rotterdam?

Eén ding is duidelijk: het Tsjechische woord voor cement is 'Betóóón'.

Bad News, 2011

We zijn in dubio over de betekenis van deze installatie. Is de duivel nu depri door al het slechte nieuws dat er uit zijn radio schalt of heeft hij gewoon een kater omdat hij die twee pullen bij zijn linkervoet heeft leeggedronken? 

Bad News Kristof Kintera Kunsthal Rotterdam CJP Serveert korting
Deze metal is zó heavy dat zelfs de duivel er depressief van wordt.

I see I see I see, 2009

CJP Serveert @ Kunsthal begint om 19:00 uur, terwijl het museum al om 17:00 uur dichtgaat. Eén van de redenen daarvoor is dat installaties als deze pratende raaf aan het eind van hun werkdag weer even opgeladen moeten worden. Zonder die twee uur pauze, zou het een stuk stiller zijn in de Kunsthal.

Demon of the Growth (2014) en meer

Wie zichzelf helemaal onder wil dompelen in de wereld van Kintera (en dat raden we je wel aan), kijkt zijn video UNDERCOVER: the adventure of materialisation. Als een half uur je iets te lang is, mag je ook stoppen na een minuut of drie. Dan heb je in ieder geval een beeld van hoe lang het duurt om de honderden (kerst)ballen van de foto boven deze blog aan elkaar te plakken.

Benieuwd geworden naar het resultaat van bovenstaande video's? We zien je graag donderdagavond 7 mei! Lees meer over CJP Serveert @ Kunsthal en koop je kaarten snel: op = op!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.