Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
8x World Press Photo-winnaars
13 APR 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

8x World Press Photo-winnaars

Een knuffelend gay-koppel, een bloederig gordijn en een fietsend aapje. Nee, dit is geen LGBT-vriendelijk circustheater. World Press Photo is vanaf 18 april weer terug in Nederland! CJP vertelt je het verhaal achter de prijswinnende foto’s. Kun jij lekker met kennis patsen als je ze live bekijkt.

Een selectie foto’s die de perikelen op ons aardklootje vastleggen. Dat is World Press Photo. Jaarlijks reizen de foto’s door veertig verschillende landen en in Nederland kun je naar de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het doel: fotojournalistiek stimuleren en het delen van kennis aanmoedigen. De organisatie WPP is in 1955 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. Juist: naast tulpen, klompen en Dave Roelvink, komt ook World Press Photo gewoon uit Nederland! 

Ieder jaar zijn er acht categorieën: hedendaagse kwesties, algemeen nieuws, dagelijks leven, hard nieuws, langetermijn-projecten, natuur, portretten en sport. Dit zijn de acht beste foto’s van 2015 van iedere categorie.

Hedendaagse kwesties 

Foto: Jon and Alex (gemaakt op 19 mei 2014 in St. Petersburg, Rusland)
Je ziet: De grote winnaar van dit jaar. De nieuwe selfies-op-het-strand foto. Ontmoet: Jon en Alex. Een Russisch gay-koppel dat een intiem momentje beleeft in Alex’ kleine appartement in St Petersburg.
Waarom is deze foto zo belangrijk? Het (liefdes)leven van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders gaat in Rusland niet over rozen (of chocolade). L.’s, G.’s, B.’s, en T.’s worden dagelijks geconfronteerd met legale (!) en sociale discriminatie. Zo worden ze lastiggevallen en zelfs gewelddadig aangevallen door conservatieve, religieuze en nationalistische groepjes. Denk aan de Gothfather der homohaat Maxim Martsinkevich. Deze Russische neonazi mishandelt en vernedert homo’s door ze te dwingen toe te geven homo te zijn, en dat te filmen en online te plaatsen. Niet oké.
Fotograaf: Mads Nissen uit Denemarken (1979). 

Algemeen nieuws 

Foto: Kitchen Table (gemaakt op 26 augustus 2014 in Donetsk, Oekraïne)
Je ziet: Een keukentafel vol glasscherven, perziken, een mes en een bebloed oma-gordijn.
Waarom is deze foto zo belangrijk? De situatie in Oekraïne in een notendop: na protesten in februari is leider Viktor Yanukovych verstoten en wordt de pro-Europese Petro Poroshenko de nieuwe president. In april bezetten rebellen overheidsinstellingen en gevechten breken uit. Rusland voert militaire-oefeningen uit bij de Oekraïense grens, en Oekraïne en de NAVO beschuldigen Rusland voor het bewapenen van rebellen. Deze foto schetst een beeld van de situatie in Oekraïne op 26 augustus, toen verschillende gebieden in Oekraïne werden aangevallen door het overheidsleger. Het begin van het einde?
Fotograaf: Sergei Ilnitsky uit Rusland  (1974). 

Dagelijks leven

Foto: The Bull Market (gemaakt op 14 november 2014 in Niuniuba, Sichuan, China)
Je ziet: Bomen, koeien en mensen. Oh, en een blauw tentenkampje in de verte.
Waarom is deze foto zo belangrijk? Dit is het leven van de Yi-bevolking in het dorpje Niuniuba in China. Deze mensen leven heel basic. Dagelijks zijn ze bezig met landbouw, hun koeien en jagen. Lekker biologisch en zonder vele prikkels van de drukke stad. Er zijn zo’n 7,5 miljoen Yi-Chinezen die in deze omgeving wonen. Bijzonder cultureel erfgoed!
Fotograaf: Cai Sheng Xiang uit China (1966). 

Hard nieuws

Foto: Istanbul Protest (gemaakt op 12 maart 2014 in Istanbul Turkije) 
Je ziet: Een meisje is omringd door politie. Ze is gewond geraakt tijdens de rellen bij het Taksimplein in Istanbul.
Waarom is deze foto zo belangrijk? Op 12 maart breekt er geweld uit tussen de politie en burgers die op de begrafenis van de 15-jarige Berkin Elvan zijn. Deze jongen was op zijn hoofd geraakt door een traangasbuisje, toen hij brood kocht tijdens een anti-overheidsdemonstratie in juni. Hij stierf na negen maanden in coma te hebben gelegen. De protesten kwamen voort uit het plan om het Gezi Park om te toveren in een moskee en een winkelcentrum. Dat escaleerde in een grote rel met de oppositie. Door de dood van Elvan worden de anti-overheidsprotesten aangewakkerd in het land. Ondanks het protest wordt Erdogan vijf maanden later president van Turkije. Alle protesten voor niets?
Fotograaf: Bülent Kiliç (1979) uit Turkije. 

Langetermijn-projecten

Foto: Family Love 1993-2014 (gemaakt op 28 januari 1993 in San Francisco, California, USA)
Je ziet: Een verdrietige vrouw, genaamd Julie Baird, die voor het raam van het Ambassador Hotel in San Francisco zit. Haar baby ligt op de rand van de stoel. Julie woont hier met haar partner Jack. (Die staat aan de deur te bellen óf drinkt koffie op een bankje in de verte.)
Waarom is deze foto zo belangrijk? Fotograaf Darcy Padilla ontmoet moeder Julie Baird op 28 januari 1993 in dit hotel. Ze is dan met haar 8 dagen oude baby Rachel. Julie is HIV-positief en drugsverslaafd. 21 jaar lang heeft Darcy Julie’s leven gedocumenteerd, tot Julie in 2010 stierf. Daarna is Darcy de familie blijven volgen. In dit project laat Darcy de consequenties van HIV en aids in de armste delen van San Francisco zien: vooral veel gebroken families en eenzaamheid. Een intrigerende reeks.
Fotograaf: Darcy Padilla uit Amerika.

Natuur

Foto: Monkey training for a circus (gemaakt op 29 november 2014 in Suzhou, Oost-China)
Je ziet: Een resusaapje dat wordt getraind door een man met een zweep. Hij moet op een fietsje rijden en wordt gebruikt als circusact in het Oosten van China.
Waarom is deze foto zo belangrijk? Het is nog steeds ontzettend populair om in China naar trucjes-opvoerende dieren te kijken. Er zijn verschillende activistengroepen die hier al jaren tegen vechten en daardoor heeft de Chinese overheid sinds kort dierencircussen verboden. Maar er zijn nog heel veel trainers die doen alsof hun neus bloedt. De autoriteiten in Suzhou – deze plek staat bekend om de vele circussen – zijn bezig met nieuwe plannen voor entertainment zonder dieren, tot die tijd blijft dit beeld helaas gewoon bestaan.
Fotograaf: Youngzhi Chu uit China (1973).

Portretten 

Foto: Laurinda (gemaakt op 18 mei 2014 in Moree, New South Wales, Australië)
Je ziet: Een meisje genaamd Laurinda. Ze trekt een paarse jurk over haar gezicht, terwijl ze op de oprit staat van haar ouderlijk huis.
Waarom is deze foto zo belangrijk? Laurinda is een meisje van de Kamilaroi-stam. Ze wacht op de bus die haar naar zondagschool brengt. Veel Kamilaroi-families in Australië hebben dagelijks te maken met armoede, racisme, trauma’s, geweld, verslaving en uitsluitsel van gezondheidszorg, puur omdat ze ‘anders’ zijn. Daar loopt iedereen toch paars van aan?
Fotograaf: De Australische Raphaela Rosella (1988). 

 Sport

Foto: The Final Game (gemaakt op 13 juli 2014 in Rio de Janeiro, Brazilië) 
Je ziet: De Argentijnse voetballer Lionel Messi, die gebiologeerd naar de wereldcup staart tijdens de finale-ceremonie in het Marcana Stadium in Rio.
Waarom is deze foto zo belangrijk? Argentinië verloor de finale van Duitsland met 1-0, na een goal van Mario Götze in de verlenging. Messi, de voetballer die het imago heeft van God in de voetbalwereld, kreeg ondanks dat een Golden Ball. Er waren heftige discussies over dit besluit, want Messi had helemaal niks gepresteerd in de halve en hele finale. Hij maakte er zelfs een beetje een mess(i) van.
Fotograaf: Bao Tailiang uit China. 

World Press Photo 15 is van zaterdag 18 april tot en met zondag 5 juli 2015, dagelijks van 10 uur tot 18 uur, te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. CJP’ers krijgen € 1,60 korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.