Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
7,5 keer Imagine
21 APR 2015 • Door Sara Madou en Steven Stoffers • Meer blogs over Film

7,5 keer Imagine

Om het af te leren, keken we op de valreep nog een aantal films tijdens het Imagine festival. Die opvallend genoeg allemaal het eindcijfer 7,5 verdienden. Maar waarom…?

Titel: Bloody Knuckles
Details: Matt O’Mahoney (regie), humoristische horror, Canada, 85 minuten.
Waar gaat het over? Het is een beetje weird, dus probeer je brein flexibel op te stellen. Komt-ie: Travis is een nerdy type, die zijn eigen comic book uitbrengt. Dat is niet zomaar een stripboek, nee, Travis maakt zeer bloederige en seksueel getinte tekeningen, die hem een cult following opleveren. Allemaal mooi en aardig, totdat hij een strip maakt over de echt bestaande gang die zijn woonplaats teistert. Deze heren zijn niet heel blij met aandacht en besluiten zijn hand af te zagen (hier heb je alvast de verklaring van de titel). Depri –omdat hij niet meer kan tekenen en het best onpraktisch is, geen hand- sleept Travis zich door het leven. Maar dan duikt zijn hand opeens weer op. Vanwege een wel heel vergezochte en onsmakelijke reden is de afgehakte hand tot leven gekomen en op een missie: de gangleden moeten vermoord worden en daar heeft hij Travis bij nodig. Het is precies zo bizar als het klinkt. Of nee wacht, nog erger: de hand heeft namelijk een erg onplezierige persoonlijkheid. Op slinkse, onaardige en gemene wijze probeert hij Travis te manipuleren. Voice recognition op een computer, zijn vingers op onprettige plekken steken wanneer Travis ligt te slapen; geen middel wordt geschuwd. Uiteindelijk gaat Travis overstag, samen met de knappe verslaggeefster die bezig is met een artikel over dezelfde gang.
Wat vonden we ervan? Je moet ervan houden, maar wij houden er wel van. De horror is soms ronduit smerig maar vanwege het lage budget ziet er het er ook weer niet zó goed uit dat het geloofwaardig is. Ondertussen zit er een flinke dosis humor in, soms vet aangezet maar vooral zeer droog, die het tot een vermakelijke film maken. Geen hoogstaande cultuur nee, maar wel een geinige film en een exemplaar dat perfect is voor filmfestivals: dit zijn niet de titels die je kunt vinden bij de grote bioscoopketens.

Cijfer: 7,5
Titel: Europa Report
Details: Sebastián Cordero (regie), sci-fi, VS, 90 minuten 
Waar gaat het over? In het kort: de ruimte. In het lang: een zestal astronauten gaan op een heftige missie, waarbij de bedoeling is dat ze uiteindelijk checken of er op de maan van Jupiter leven mogelijk is. Daardoor zijn ze véle maanden onderweg. Een beetje jammer is dat halverwege de trip alle communicatie met de aarde wordt verbroken. Ook jammer is dat er nogal wat gevaarlijke situaties plaatsvinden wanneer je daar komt where no man has gone before.
Wat vonden we ervan? Entertaining. Omdat er weinig buzz rondom deze lowbudget-titel hing, was het even afwachten. Een science-fiction film met een dergelijk onderwerp hangt en staat bij de geloofwaardigheid van het universum dat ze schetsen. Planeten die aan een touwtje lijken te bungelen dragen dan niet bij aan de meeslependheid. Maar Europa Report weet slim om te gaan met zijn geldtechnische beperkingen. Je ziet slechts enkele ruimtes in hun spaceship, maar die zien er dan ook erg sterk uit. En dat Jupiter er zo uitziet, geloven we ook meteen. Er hangt een dreigend sfeertje tijdens de missie, dat de cast prima over durft te brengen – al zitten er geen toekomstige Oscar-winnaars tussen. Alleen jammer dat de film richting het einde ontspoort. Net iets teveel ‘tien kleine eendjes, die zwommen naar de zee...’
Cijfer: 7,5

Titel: Spring
Details: Justin Benson & Aaron Moorhead (regie), romantische horror, VS, 109 minuten
Waar gaat het over? Als Evans moeder overlijdt na een lang ziekbed, moet de eind-twintiger even weg uit Californië. De receptioniste van de vliegtuigmaatschappij raadt hem Rome aan en dat vindt Evan wel prima. Na een paar dagen obligate selfies bij de ruïnes gaat hij mee op roadtrip met twee drank- en drugszuchtige Britten die hij in het hostel ontmoette. Dat is even grappig, maar Evan is blij als de twee weer vertrekken en hem achterlaten in een naamloos dorpje in het zuiden van Italië. Hier ontmoet hij Louise, een vrouw die even mysterieus als beeldschoon is. Zij wil bijvoorbeeld alleen ’s avonds met hem afspreken, Evan vindt gebruikte injectiespuiten in haar appartement en ze sluipt de eerste keer dat ze met elkaar naar bed gaan midden in de nacht het bed uit. Toch raakt Evan halsoverkop verliefd, maar het is de vraag of dat genoeg zal zijn om de monsterlijke aandoening die Louise heeft het hoofd te bieden.
Wat vonden we ervan? Bij romantische horror denk je misschien direct aan de vampieren en weerwolven van Twilight, maar zonder al te veel te willen verklappen: de plot van Spring is een stuk origineler dan dat. Veel minder puberaal ook, de film zal vooral voor iedereen die de 25 gepasseerd is herkenbaar zijn. Inmiddels weet je dat niet alles in het leven vanzelf gaat, zeker niet wat betreft werk en liefde, en je kijkt al af en toe melancholisch terug naar de tijd die achter je ligt. Misschien heb je zelfs al een zelfde soort verre reis gemaakt als Evan. Al bleef de horror je hopelijk bespaard. Wij verlieten de zaal met een dikke glimlach. Dat kwam door een aantal erg goede grappen en sowieso één van de beste ongemakkelijke stiltes ooit, maar vooral doordat je na Spring zin hebt om verliefd te zijn. Of op zijn minst met een rugzak om naar Italië te vertrekken en verliefd te worden op het leven. Dat het acteerwerk af en toe inkakte doet daar weinig aan af.
Cijfer: 7,5

Titel: Big Game
Details: Jalmari Helander (regie), actie/avontuur, Finland/GB, 90 minuten.
Waar gaat het over? Een jongen moet vanwege de in zijn dorp gebruikelijke rite of passage een paar nachten doorbrengen in een woud. Het doel: terugkeren met een geschoten prooi. Hij komt echter iets heel anders tegen: de Amerikaanse president, die is neergestort met zijn vliegtuig. Dit ongeluk blijkt echter een vooropgezet plan, door een clubje slechteriken dat achter de president en zijn nieuwe beste vriend aangaat.
Wat vonden we ervan? Eerlijk is eerlijk; we waren vooraf wat sceptisch. Deze titel stond niet echt op onze radar en leek daarom een verrassende keuze om het festival mee af te sluiten. Maar we werden aangenaam verrast. Onder andere vanwege de gemixte cast: onbekende maar getalenteerde Finse acteurs, die naast onder andere Samuel L. Jackson (als de president), Felicity Huffman, Jim Broadbent en Victor Garber te zien zijn. Bovendien bleek de film zichzelf –en het genre actiefilm- niet al te serieus te nemen. Voor filmfans zaten er daarom een aantal zeer vermakelijke inside jokes in, die het idee dat dit een jeugdfilm betreft meteen de kop in wist te drukken. Je ziet het al aan de poster, met zijn heroïsche tafereel (wat in de film zelf een ronduit hilarisch moment is, overigens). Af en toe resulteerde het spelen met de cliché’s juist in het iets te scheutig omgaan met precies diezelfde cliché’s, maar goed, je kunt niet alles hebben. Samuel L. Jackson in een vrieskist is ook al heel mooi.
Cijfer: 7,5 (eigenlijk een 7, maar dan klopt de kop niet meer, dus dat extra halve punt is dan maar voor het vrieskist-moment).

Voor een nieuwe editie van Imagine Filmfestival moet je weer een jaartje wachten, maar je kunt bovenstaande titels met 10% korting aanschaffen bij de onafhankelijke dvd-winkel. Big Game draait vanaf 7 mei  in de bioscoop (tot € 2,- CJP-korting).

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.