Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
6x wat je moet zien op FIBER-festival
29 APR 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Festival Muziek Expo

6x wat je moet zien op FIBER-festival

FIBER is één van de toonaangevende festivals op het gebied van audiovisuele kunst en elektronische muziek. Dit jaar duiken ze onder het mom van thema The Subterranean diep de underground in en dat betekent dat je best een tiplijstje kunt gebruiken.

Achter het scherm van je laptop/smartphone/tv gaan complete werelden schuil. En dan bedoelen we niet de stofnesten die zich tussen je hdmi-kabels verzamelen, maar de digitale processen en netwerken die bepalen wat er op het beeld verschijnt. Op FIBER Festival maken dj’s, vj’s en andere digitale kunstenaars die werelden zicht- en hoorbaar. De ruggegraat van het festival is de audiovisuele performance avond (16 mei, 21:00 - 23:00) die overgaat in de club-avond (16 mei, 23:00 - 07:00). Maar sla vooral ook de expositie (15-18 mei, gratis) en het symposium (16 mei, 10:00 - 18:00) niet over. Deze zes ‘optredens’ op 16 mei wil je in ieder geval niet missen.

London Modular Alliance

Soms sta je naar een dj te kijken en bekruipt je het gevoel dat hij alleen maar voor de show af en toe aan een knopje draait. We zullen geen namen noemen. Bij London Modular Alliance zal dat niet gebeuren. Als één van de heren aan een knop op één van de analoge synths draait, verandert het geluid volledig. Wat begint als een simpel deuntje wordt zo live geïmproviseerd tot een dansbare set, waarbij de kabels je om de oren vliegen: om bepaalde geluiden te kunnen maken, moeten ze namelijk zelfs als in een oude telefooncentrale live kabels omprikken. In het pikkedonker. Doe dat maar eens na, Laidback Luke en Steve Aoki. Oh, oeps.

G-String

De clubavond van FIBER festival vindt plaats in twee zalen van het industriële pand dat we kennen als Radion. Eén zaal is een donkere hal waar techno, experimentele electronica én audiovisuele kunst met elkaar de strijd om jouw zintuigen aangaan. De andere zaal is bedoeld om daar even van bij te komen. G-String zou in beide zalen prima tot zijn recht komen, maar is 16 mei ingehuurd om je weer tot bedaren te brengen. Chill. 

Convextion

Convextion (of E.R.P., zoals misschien meer mensen hem kennen) is misschien wel de meest 'subterranean' dj van FIBER Festival 2015. Veel meer dan zijn naam en huidige verblijfplaats (Dallas, Texas) weten we niet van hem. Dat is echter al meer dan men de eerste elf jaar van zijn carrière van hem wist. Gerard Hanson maakte al sinds 1995 verdienstelijk techno en electro, voordat hij in 2006 voor het eerst uit de anonimiteit trad en voor een optreden naar Europa kwam. Optreden doet hij nog steeds maar een keer of negen per jaar, dus het is best bijzonder dat je hem op FIBER kunt zien. Hij staat op de club-avond, maar hoe laat precies is (hoe kan het ook anders) nog onbekend. 

Respire - Mischa Daams

Zoals gezegd is FIBER een festival voor audio- en visuele kunst. Kijk dus even naar links en rechts als je rondloopt op de clubnacht in Radion. De hypnotiserende graffiti-projectie van Daniel Berio is al gaaf, maar de installatie Respire van Nederlander Mischa Daams (1986) is helemaal een aparte beleving. Zo moet Mozes zich ongeveer gevoeld hebben toen hij de rode zee in tweeën spleet.

John Osborn

FIBER is heel trots dat het ze is gelukt om John Osborn te boeken voor de clubnacht. John is namelijk één van hun favoriete dj's en we begrijpen wel waarom: hij kan schijnbaar moeiteloos overstappen van experimentele house naar techno en terug. Bovendien is Osborn een vakman met twee decennia draai-ervaring onder zijn riem en niet in de minste clubs. Residency in de Berghain, anyone? 

SIMULACRA (2013)

Maar, hoe dan?

Voor het expositie-gedeelte van FIBER hoef je geen kaartje te kopen en er zit dus ook geen CJP-korting op. Toch willen we jullie deze tip niet onthouden, want weinig kunstwerken maken het thema The Subterranean zo zichtbaar als SIMULACRA van de Pools/Duitse Karina Smigla-Bobinski. Op het eerste gezicht is er niks te zien op de witte schermen waaruit het kunstwerk bestaat, maar als je de schermen met een loep bekijkt blijkt er toch een hele hoop meer aan de hand. Een beetje creepy. Maar als je erover nadenkt, toch minder eng dan de werkelijkheid.

Er zijn verschillende kaartsoorten te koop voor FIBER. Met een Full Festivalticket (met € 4,- CJP-korting slechts € 28,-) heb je toegang tot alle tips hierboven, inclusief het symposium. Op het symposium zelf geldt een korting van € 5,-. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.