Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hollandse festivalhoogtepunten
20 MRT 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Festival Theater

Hollandse festivalhoogtepunten

Een Japanse virtuele techno-opera? Motivatiespeeches van Hitler? Lieve liedjes van bebaarde mannen? Je vindt het allemaal op Holland Festival! Wij selecteerden de beste voorstellingen.

Als je bekend staat als meest toonaangevende podiumkunstenfestival van Nederland, moet je natuurlijk elk jaar met iets heel speciaals komen. De nieuwe artistiek directrice heeft flink haar best gedaan: de programmering is bijzonder uniek en vooral heel erg tof. Met je CJP-pas krijg je korting op bijna alle voorstellingen; maar om je de moeite te besparen het omvangrijke programma door te spitten, hebben we de leukste voor je op een rij geze

The End
Het kan goed dat je nog nooit van Hatsune Miku hebt gehoord. In Japan is ze echter één van de grootste popsterren van dit moment. Stadion met tienduizenden fans die alle teksten meezingen groot, zeg maar. Dat is best bijzonder, want Hatsune is geen mens. Ze is een product van Vocaloid: synthesizersoftware, waar gebruikers zelf muziek en songteksten invoeren om nummers te maken. De blauwharige diva begon als een onderdeel van het computerprogramma waar ‘haar’ stem gebruikt werd voor de meest catchy nummers. Al snel werd ze zo populair dat ze in uitverkochte concertzalen stond – als 3D hologram à la Tupac. Nu komt ze naar Nederland om te zingen in een opera. The End gaat over de paradox van Hatsunes ‘leven’: wanneer ga je dood als computerprogramma?  Verwacht geen klassiek repetoire: een combi van techno, dance en trance begeleid de virtuele wereld. Door een dj van vlees en bloed, dat dan weer wel.
Donderdag 4, vrijdag 5 juni / / Locatie: Nationale Opera & Ballet / / Aanvang: 20:00 / / Korting: Met je CJP-pas betaal je voor alle rangen € 17,50 korting.

M.U.R.S.
Sommige mensen zouden de jeugd van tegenwoordig betichten liever met onze mobieltjes bezig te zijn dan cultuur te snuiven. Niks van waar natuurlijk, maar waarom niet het beste van twee werelden combineren? In M.U.R.S. is het de bedoeling dat je meedoet aan de voorstelling, door middel van een app. De makers hebben een 'Smart City 2.0' ontwikkeld: een utopische nepwereld waar je zelf doorheen mag lopen. Door middel van de app maak jij beslissingen, want ook in een nepwereld moeten democratische beslissingen gemaakt worden. Je wordt bijgestaan door de grootste motivational speakers uit de geschiedenis: Hitler, Stalin, Bush… Allemaal spreken ze je toe, om je te helpen bij met je mobiele keuzes. Als dat geen inspiratie voor de participatiegeneratie is, weten wij het ook niet meer.
Zondag 31 mei, maandag 1 juni / / Locatie: Westergasfabriek Gashouder / / Aanvang: 20:30 / / Korting: Met je CJP-pas krijg je € 7,50 korting

Keaton Henson
Al die mooie lied’ren maken, moeten mannen met baarden zijn. Keaton Henson is zo’n bebaarde mooie muzikant. De kunstenaar/muzikant/dichter maakt breekbare nummers over tragische liefdes, waarna je het liefst naar hem toe zou rennen om hem een knuffel te geven. De zanger heeft last van podiumvrees en tourt dus vrijwel nooit. Gelukkig maakt hij een uitzondering voor Holland Festival. Die mooie mooie liedjes worden extra kracht bijgezet door Amsterdam Sinfonietta. Nederlands enige professionele strijkorkest zorgt voor extra lading in de diepe krochten van Hensons ziel.
Donderdag 11 juni / / Locatie: Het Concertgebouw / / Aanvang: 21:00 / / Korting: Met je CJP-pas betaal je maar € 22,50 voor alle rangen

Extremalism
Als de CJP-redactie een keer de lunch moeten missen, roepen we al meteen moord en brand. We kunnen ons dan ook moeilijk voorstellen hoe het is om met échte extreme honger te leven. Dat gaan de dansers van Ballet National de Marseille en ICKamsterdam wel uitzoeken. In Extremalism zie je een choreografie die de invloed van extreme situaties op het lichaam onderzoekt. Honger dus, maar ook stress, digitalisering, seksualisering en al die andere uitersten die om ons heen zijn. De bedenkers zijn choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten. Zij werken al sinds 1995 samen en kunnen de dertig dansers dus prima sturen. Wij hebben er extreem veel zin in.
Vrijdag 12, zaterdag 13 juni / / Locatie: Koninklijk Theater Carré / / Aanvang: 20:30 / / Korting: Met je CJP-pas krijg je maximaal € 17,50 korting (hoeveel je bespaart verschilt per rang )

A Night Under Eastern Skies
Op vrijdag 12 juni verandert Paradiso voor één nacht in een oosters paradijs. Het soefisme is de mystieke tak van de islam, waar de muzikanten zich door laten inspireren. De mooiste klassiek soefistische tonen vliegen uit de qanûns (een soort liggende harp), uds (zo’n gekke bolle gitaar die je ook wel eens op hele oude schilderijen ziet) en nays (één zo’n staaf van een panfluit) van de muzikanten. Ook fijn: ze worden bijgestaan door de Iraans-Amerikaanse band Niyaz. Die combineren sofistische en urdu poëzie met hele dikke beats. Een moderne derwisj (je weet wel, zo’n guy in een witte rok) danst het geheel aan elkaar en geeft je inspiratie om zelf ook flink rond te tollen. Na het concert draait dj Mercan Dede namelijk tot in de late uurtjes, zodat dit één uit duizend nachten wordt om nooit te vergeten.
Vrijdag 12 juni / / Locatie: Paradiso / / Aanvang: 20:30 / / Korting: Met je CJP-pas krijg je € 7,50 korting

La Imaginación del Futuro
Wat zou het soms mooi zijn als je het verleden kon veranderen. Dat je afgelopen zaterdag níet al semi-comazuipend naast een vreemde beland was en die zondagse walk of shame gewoon had kunnen overslaan, bijvoorbeeld. Of dat Pinochet in 1973 geen staatsgreep pleegde en duizenden mensen en de Chileense economie om het zeep hielp. Waarschijnlijk was vooral dat laatste fijn geweest voor heel veel mensen, dus bekeek Chileense groep La Re-sentida wat er gebeurt zou zijn als het allemaal anders was gelopen. Want wat als de toenmalige president (die omkwam tijdens Pinochets coup) een stel goede spindokters had gehad? La Re-sentida herschrijft de geschiedenis in Imaginacion del Futura. Klinkt misschien ernstig, maar de heren zorgen voor een komische lading. Die is goed zwartgallig, dat dan weer wel.
Zaterdag 6, zondag 7 juni / / Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, Rabozaal / / Aanvang: 20:00 / / Korting: Met je CJP-pas krijg je maximaal € 10,- korting (hoeveel je bespaart verschilt per rang)

As Big as the Sky
Opera, film en een dramatisch liefdesverhaal. Het lijken ons genoeg ingrediënten voor een spektakel dat tot diep in de atmosfeer reikt. In As Big as the Sky gaat een westerse architect naar China, om in opdracht van een lokale moneymaker een immens gebouw maken. Klein probleem: die big ass skyscraper is gepland in een klein dorpje. Daar ontmoet de architect een Chinese operazangeres, met wie hij een affaire krijgt. Drama van de hoogste plank dus, en dat klinkt prachtig in opera. Het oog wil ook wat; alles is omlijst met Chinese pracht en praal in de vorm van het decor en de kostuums. De regisseur is gewoon een Nederlander trouwens, blijf je toch nog een beetje dicht bij huis.
Donderdag 11, vrijdag 12, zondag 7 juni / / Locatie: Muziekgebouw aan ’t IJ / / Aanvang: 20:30 / / Korting: Met je CJP-pas krijg je maximaal € 17,50 korting (hoeveel je bespaart verschilt per rang) 

Het CJP-programma en tickets vind je hier. Natuurlijk kun je ook andere voorstellingen bekijken; de CJP-korting kan oplopen tot wel € 32,50 (!!). Zie dit overzicht voor alle voorstellingen op Holland Festival.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.