Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een dikke fuck you van Charli XCX
10 MRT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Een dikke fuck you van Charli XCX

Knock-out in een Amsterdamse hotellobby. Een middelvinger naar de muziekindustrie. Wodka drinken met Prins Harry. CJP sprak een van dé singer-songwritende hitkanonnen van dit moment: Charli XCX.

Als ondergetekende op maandagochtend in de auto terug zit vanaf WTWTA, terroriseert ze haar reisgenoten met de hyperactieve, bubblegumpopliedjes van de Britste singer-songwriter Charli XCX (22). Het is voor een goed doel: ter voorbereiding op het interview later die dag. ‘Altijd al willen horen hoe de baby van Britney Spears en de Ramones klinkt? Nou, zo dus!’, is de conclusie vanaf de bijrijderstoel. ‘Misschien moet je vragen stellen aan de hand van die lijpe liedjesnamen?’, oppert de bestuurder. Challenge accepted.

 Je kunt Charli XCX (geboren als Charlotte Aitchison) kennen van de hits I love it met Icona Pop, Fancy met Iggy Azalea en de soundtrack van de tranentrekkende film van afgelopen jaar: The fault in our stars. CJP spreekt Charli XCX backstage in de Ziggo Dome, waar ze in het voorprogramma staat van Katy Perry. Bij binnenkomst maakt ze nauwelijks oogcontact, draait een rood lintje om haar vingers en lijkt wat kat-uit-de-boom-kijkerig. Tot ze hoort over ronddraaiende sekspodia in Amsterdam en enthousiast meegaat in haar fantasiedate met Prins Harry.

Video Boom Clap

Boom Clap
In de video van de The fault in our stars-soundtrack sta je te dansen tussen de fietsen op Amsterdam Centraal. Kun je een beetje fietsen of lig je in no-time ‘boom clap’ op je gezicht?
‘Ik kan totaal niet fietsen en heb zelfs zijwieltjes nodig om in balans te blijven. Voor mijn achttiende verjaardag heb ik met vriendinnen een trip naar Amsterdam gemaakt en toen huurden we fietsen. Ik kon er niets van en een tram vermoorde ons bijna. Daarna zijn we maar gaan drinken, we gingen helemaal naar de klote en het was fantastisch. Die nacht ging ik knock-out in een hotellobby, dat was wat minder cool.’

Break the Rules
Wat was de laatste keer dat je iets deed dat niet mocht?
‘Samen met regisseur Eric Wareheim heb ik een video geschoten voor het nummer Famous. Mijn label flipte dat ik met hem ging werken, want hij maakt hele gewaagde, heftige video’s waarbij hij op een grappige manier serieuze statements maakt. He just doesn’t give a fuck. Ik mag nog niets over de inhoud zeggen, maar als de video uit is zie je meteen wat ik bedoel. (Major Lazer’s Bubble butt geeft vast een voorbeeld van de stijl waarin we Charli kunnen aantreffen. Iets met injecties en opblaasbillen, -red.)

London Queen
Als je de koningin van Engeland een vraag zou mogen stellen, wat zou dat dan zijn?
‘Ik heb haar nog nooit ontmoet, maar ik zou vragen of Prins Harry nog single is. Zo ja: of ze een date voor mij wil regelen! Ik wil wel gaan bowlen met Harry, met een afterparty in een limousine. Al denk ik dat hij meer een Rolls Royce type is.

Sucker
Als je dan in die limo zit met Harry, welk nummer van jouw album zou je dan voor hem draaien? Sucker?
‘Dan eerder Break the Rules, want ik weet zeker: Harry heeft vast heel vaak iets gedaan wat niet mag. Hij is badass. Of Gold Coins, want dat nummer gaat erover dat ik heel veel geld wil hebben, en Harry heeft flappen. Sucker gaat over de muziekindustrie (Charli steekt haar middelvinger in de lucht, red.). Het is een dikke fuck you naar alle mensen die mij vroeger niet serieus namen als artiest en die twijfelden of ik het wel zou maken. Nu hebben ze in de gaten dat ik hier niet ben om maar wat aan te kloten, maar dat ik een serieuze songwriter ben.’

Gold Coins
Gaan jullie in Amsterdam dollar bills in het ondergoed van strippers steken of muntjes werpen in de kastjes bij live seksshows?
‘Nu je het zegt! Ik heb me altijd al afgevraagd wat er zou gebeuren als je munten gooit naar een stripper. Dat moet wel pijn doen! Dus dat doen we maar niet.’
Maar je kunt wel geld gooien in een gleuf en dan een minuut kijken naar seksende mensen. Neem wel vochtige doekjes mee, want de hokjes zijn nogal, uh, gebruikt.
‘Waar is dat? Klinkt geweldig.’ Ze richt zich tot haar manager. ‘Ik hoop dat je goed kunt richten, want daar gaan we heen vanavond. Nee, niet zó richten! Dat geloof ik wel. Ik bedoel met munten.’
(Het adres van de seksclub wordt even in de telefoon van de manager getypt. Voor de geïnteresseerden, we hadden het over Sex Palace op de Oudezijds Achterburgwal.)

Famous
Je bent ooit begonnen in underground clubs en staat nu op gigantische podia. Mis je de kleinschaligheid nog wel eens of ben je dat ontstegen door je fame?
‘Grote en kleine zalen wissel ik een beetje af, dat is tof, maar ik mis het wel om net als vroeger op harde raves op te treden. Op mijn vijftiende was het geweldig om daar iedereen aan het dansen te krijgen, ook al luisterde niemand naar mijn teksten. Mijn ouders brachten me dan met de auto en nodigden zichzelf uit om te blijven kijken. Best bizar dat ze dan rondhingen op dit soort underground-feesten. Ze komen nog steeds naar mijn gigs trouwens, deze tour zie ik ze in Zweden.’

Die Tonight
Wanneer dacht je: nu kan ik gelukkig sterven?
‘Zo heb ik me nog nooit gevoeld. Ik wil nog zo veel doen: een shark attack zien, mijn haar blond verven en naar Jamaica gaan. Of ik iets van mijn bucket list kan afwerken in Amsterdam? Ja, ik kan mijn haar hier verven, maar liever doe ik iets typisch Amsterdams: van God los en dan de volgende dag naar het Van Gogh.’

Caught in the middle
Welk liedje van het album wil je nooit meer horen, maar móét je zingen omdat je het zelf hebt geschreven en er dus ‘midden in’ zit?
Die Tonight ga ik na deze tour nooit meer zingen. Ik heb het voor de grap op mijn plaat gezet, nadat ik het met een vriend had geschreven voor One Direction. In hun stijl denkende: wat zou ik zingen als ik in One Direction zat? Het leek me grappig, maar toen het eenmaal op het album stond ging de lol er al snel vanaf. Vooral omdat mensen niet snappen dat het nummer een geintje is. Het is een goed popliedje, maar ik weet niet echt of het past op het album.’

Red Balloon
Als je een rode ballon zou mogen loslaten met een kaartje eraan waarop een boodschap op staat voor degene die hem vindt, wat zou erop staan?
‘Ik zou een fles wodka aan de ballon hangen met een kaartje erbij met: ‘drink mij.’ Dan hoop ik dat Prins Harry de fles vindt en als we dan in de limousine zitten kunnen we de fles samen soldaat maken. Haha, ik vind hem eigenlijk helemaal niet leuk! Maar ik kon niets anders bedenken om aan de koningin te vragen. Wie wel mijn type is? Bill Murray. Ik hou van oudere mannen.’

Dat snappen wij wel. Humor boven blauw bloed. Ook al zit er dan vierenveertig jaar leeftijdsverschil tussen.

Na een poging om met de hele CJP-redactie het album Sucker aan rode ballonnetjes de lucht in te lanceren, kwamen we tot de conclusie dat de zwaartekracht het won van onze vrijgevigheid. Niet getreurd: Sucker is nú verkrijgbaar met CJP-korting bij je favoriete platenzaak. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.