Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De 5 irritantste museumbezoekers
17 MRT 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Expo

De 5 irritantste museumbezoekers

Terwijl jij op je vrije dag in het museum vertoeft word je te pas en te onpas geconfronteerd met ongezouten meningen, hinderlijke huisvrouwen en selfie sticks. Mega irritant. Vandaar: hoe ontwijk je deze types en objecten die je vrijwel in ieder museum tegenkomt?

Het ‘ik-wil-met-zoveel-mogelijk-kunstwerken-op-de-foto’-type:
Wat: De selfie stick is gemeengoed geworden. Vorig jaar zag je hem steeds vaker opduiken bij de Aziatische toerist. Weer een snufje uit het hightech Oosten. Inmiddels is hij zo ingeburgerd dat schoolmeisjes, verliefde stelletjes en zelfs hippe opa’s ermee rondlopen. Stel je voor: je bent in opperste concentratie het werk van Rembrandt aan het bekijken. Iets voorover buigend probeer je te zien of het kleine meisje in De Nachtwacht nu écht een eend bij haar draagt en dan gaat het fout. Plots krijg je een stok in je oog. Een selfie stick om precies te zijn. Museumpersoneel snelt naar je toe met de EHBO-doos. Te laat. De gevolgen zijn al niet meer te overzien. Je oog is nog blauwer dan de rok van Het Melkmeisje van Vermeer.
Oplossing: Kies je voor de aanval? Koop dan een nog langere selfie stick en ga het gevecht aan. Ben je toch meer van de verdediging? Leen het schermpak van je broertje. Die zijn gemaakt voort dit soort puntige objecten en kunnen alles aan.
Neem je zwaar geschut mee en ga naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar krijg je standaard 50% CJP-korting. En garde!

Het ‘opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats’-type:
Wat: Deze personen sjeezen door het museum, want ‘ik heb ongelofelijke haast’. In een kwartier tijd proberen ze het complete assortiment te bekijken. Hoe? Door de lens van hun flitsende camera of mobieltje. Voor elk werk is het een klik op de knop en dóór naar het volgende kunstwerk. Deze types gaan voor je staan om het ‘beste licht’ te hebben en schuwen niet om je aan de kant te duwen. In een rap tempo leggen ze alle kunstwerken vast.
Oplossing: Ga wijdbeens voor een kunstwerk staan. Armen in de zij en iets door de knieën. Dit wordt ook wel de sumoworstelaar-move genoemd. Niemand, maar dan ook niemand, zal je nu nog aan de kant duwen. Andere optie: wijs het ‘opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats’-type op het fenomeen dat Google Art Project heet. Dan zijn alle kunstwerken al voor ze vastgelegd. Hoeven ze niet eens meer naar het museum. ‘Nou dag tot ziens, adieu het gaat je goed.’
Het Stedelijk Museum in Amsterdam kom je binnen met 50% korting op vertoon van je CJP-pas. Kan je de ‘opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats’-types meteen de les leren.

 

Het ‘ik-vind-zus-en-zo’-type:
Wat: ‘Deze kunstenaar heeft een zeer kundige toets. Het gebruik van de zwarte vegen over het landschap duidt op onheil. Dat laat hij in elk werk terugkomen. Een beetje afgezaagd, als je het mij vraagt. ’ Ja, dit dus. Het type dat altijd overal een mening over heeft. En, nog erger, die mening uitspreekt tegen menig museumbezoeker. Ook jij zal, als je dat nog niet bent geweest, ooit het slachtoffer zijn van de ongezouten mening. Leuk, als je ernaar hebt gevraagd of als je zelf zo’n persoon bent die met iedereen in discussie gaat. Zo niet, lees dan het volgende.
Oplossing: Stop je vingers in je oren op het moment dat deze types hun mond opentrekken. Zeg dan achter elkaar het volgende: ‘lalalalalalalalalalala’. Uit verbazing zullen ze het nooit meer wagen om ooit nog eens iets te vinden.
Oefen gelijk met bovenstaande in het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam. Daar is tot 17 mei de tentoonstelling La La La Human Steps te zien. Hoe toepasselijk! En op vertoon van je CJP-pas krijg je ook nog €2,50 korting.

Het ‘een-kind-kan-de-was-doen’-type:
Wat: Voor het werk van Picasso staan en zeggen: ‘Dit kan ik ook. Of: ‘Dit kan mijn nichtje van drie zelfs.’ Doen jullie het dan? Nee, dus shut up. Als slimme CJP’er weet jij vast dat een eenvoudig ogend kunstwerk alles behalve makkelijk is. Altijd zit er een verhaal achter. Toch is dat lastig om aan deze types duidelijk te maken. Ze moeten het zelf ervaren. Daarom het volgende.
Oplossing: Neem je kunstattributen mee: je tekenspullen, krijtjes, knip- en plakwerk. Stel deze types een ultimatum. Hoor je er weer één zeggen: ‘zelfs ik kan het’? Geef ze dan jouw spullen en laat ze het werk namaken. Negen op de tien zullen hier niet in slagen. Diegene die dat wel doet? Dat wordt dan dé ontdekking van het museum. Gaan de credits mooi naar jou.
Pak je tas in en ga naar het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daar krijg je zelfs € 6,- CJP-korting. Koud kunstje toch?

De huisvrouwen met kort ‘pittig’ kapsel:
Wat: Ja, niet alleen op de huishoudbeurs stikt het van deze kuddedieren. Ook het museum is een weide voor deze hinderlijke huisvrouwen. Je krijgt een rondleiding, eentje waar je voor betaald hebt en met een bepaalde reden: je bent namelijk ontzettend geïnteresseerd in de achtergrond van de kunstwerken en het verhaal van de kunstenaar. Toch is er iets wat jou zo nu en dan dwarsboomt. Jawel, de dames met kort ‘pittig’ kapsel. Zolang het gratis is zijn ze er te vinden. In kleine compacte groepen schuifelen ze tussen het publiek door. Plots voel je een kin op je schouder. Zit er weer één in je nek te hijgen om de gids ook te kunnen horen.
Oplossing: 1. Regel een vlaggenstok. 2. Jat uit de kleedruimte van het personeel een kek colbertje. En 3. Scoor een megafoon bij de kringloop. Nu kan het feest beginnen. Ga bij een kunstwerk staan en vertel daar een prachtverhaal. De huisvrouwen zullen meteen om je heen drammen. Verplaats je richting de bezemkast en doe alsof daar iets fantastisch te zien is. Eén voor één zullen ze naar binnen gaan. Draai de sleutel om en opgelost. Ben je daar ook weer vanaf.
Voortaan ben je altijd voorbereid als je naar het museum gaat. Het Groninger Museum kent veel ruimtes waar het publiek wel eens kan verdwalen. Met € 3,- CJP-korting kan jij naar binnen.

Met deze tips ga je vanaf nu altijd voorbereid naar de genoemde musea en alle andere kunstzinnige plekken met CJP-korting. Hoef je geen mens-erger-je-niet te spelen en kan je met flinke kortingen ongestoord genieten van je dag.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.