Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Boekenweekactie voor CJP’ers op 15 maart
11 MRT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

Boekenweekactie voor CJP’ers op 15 maart

‘Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd!’ Waarover dan? ‘Gekust en gekroond worden in NS-treinen en musea in Nederland.’ Waanzin! ‘Nou, zo gek is het niet hoor, met je CJP-pas én het boekenweekgeschenk kun je op 15 maart in de trein en naar het museum.’ Echt? Wauw, mijn hoofd duizelt van geluk.

Het is weer boekenweek tot en met zondag, yay! Dit jaar staat de leukste week voor letterfanaten in het thema van waanzin. De lijfspreuk is: ‘te gek voor woorden’. Het is natuurlijk al buitensporig leuk dat je zondag 15 maart gratis met de trein mag reizen als je het boekenweekgeschenk onder je arm draagt, maar dat is nog niet alles.

In het kader van: ‘Wat zijn we toch lekker gek bij CJP, hè?’, hebben wij iets moois voor jou. Want wat moet je eigenlijk doen als je het hele land treinend bent doorgegaan met een appel in je tas en een Kiosk-broodje ei? Nou, ergens cultureel doen dus! Het liefst op een avontuurlijke nieuwe plek. CJP’ers die een boekenweekgeschenk hebben, mogen daarom op 15 maart gratis naar een tentoonstelling of een theaterstuk in diverse musea.

We hebben voor jou drie doldwaze, knotsgekke plekken uitgezocht om een waanzinnige middag te beleven. Dolhuys in Haarlem, het Letterkundig Museum in Den Haag en Museum Of The Image (MOTI) in Breda.

Voor iedereen die zich afvraagt wat we precies bedoelen met ‘gek’, hier een uitleg. Krankzinnig (ofwel: geesteziek) is een term uit de oude geneeskunde die gaat over mensen met sterk afwijkend gedrag. Deze bevat drie categorieën. Check even welk level van krankzinnigheid uit de Middeleeuwen het best bij jou past, zodat je zeker weet dat je naar het juiste museum gaat.

Dolhuys in Haarlem
Level één van krankzinnigheid: komt door een boze geest of de duivel die je lichaam heeft overgenomen.
Jij bent: dus bezeten. Of bezet. Wat zich kan uiten in een druk sociaal leven of een relatie. Vroeger was de gangbare remedie exorcisme. Heb je een drang om horrorfilms te kijken? Dan was je in je vorige leven waarschijnlijk bezeten. Dat telt ook. De duivel kan zich bovendien in je lichaam nestelen in de vorm van stress. En als we dieetgoeroes moeten geloven is suiker ook Satan himself. Heb je wel eens suiker gegeten? Dan weet je wat je te doen staat zondag.
Wat kun je gratis zien in Dolhuys? Dit is dé plek voor een dolkomische middag in een voormalig gekkenhuis. Hier zijn verschillende tentoonstellingen over gek zijn met een psychologische insteek. Op dit moment kun je kijken naar Levenslang en Beelden voor de Geest.

Letterkundig Museum in Den Haag
Level twee van krankzinnigheid: heeft een lichamelijke oorzaak. Je bent niet in balans en je draait daarvan door.
Jij bent: een beetje crazy door doordat je lichaamssappen niet evenwichtig zijn. Of je hebt een keer een sapkuur gedaan. Of sap gedronken. Water telt ook. Dat is immers sap van de aarde.
Wat kun je gratis zien in het Letterkundig Museum? Ben je belezen of heb je wel eens een boek in je handen gehad? Dan is het Letterkundig Museum is echt wat voor jou. Hier kun je zondag de 15e gratis kijken naar de theater- en poëzievoorstelling in het kader van de boekenweek: De Vijfde Dichter. Let eventjes op: de toegang tot het museum is niet gratis, maar CJP-korting geldt wel. Voor € 7,- sta je binnen. De voorstelling is wel gratis voor CJP’ers.

Museum Of The Image in Breda
Level drie van krankzinnigheid: heeft een geestelijke oorzaak. Angst, verdriet of te hard werken kan hieraan ten grondslag liggen.
Je bent: een emotionele workaholic die wel eens angst heeft ervaren. Nachtmerries uit je kindertijd tellen ook mee, net als de keer dat je op de tafel stond toen er een muis door de kamer rende toen je moest huilen om Extreme Makeover: Home Edition.
Wat kun je gratis zien in MOTI? Prik jij door de beelden van glossy’s en marketeers heen? Laat jij je beïnvloeden door sociale codes en schoonheidsidealen? Kijk je Extreme Makeover of andere tranentrekkende programma’s? Ga dan naar de tentoonstelling Waanzien. Hier krijg je inzicht hoe beeld jouw leven beïnvloed en wat je kunt doen om door die gekte heen te prikken.

Voor al die getikte, halfgare, krankjorum, lijpe, mesjogge, zotten van CJP’ers: trein er zondag 15 maart op los en swipe die blauwe pas langs de receptie van Dolhuys, Letterkundig Museum en Museum Of The Image. Zo maf is het niet om CJP’er te zijn.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.