Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Oscars 2015: wat een nacht
22 FEB 2015 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Oscars 2015: wat een nacht

Helaas begint mijn Oscar-nacht niet op de rode loper. Of ook maar in het persvak náást de rode loper. 'Angelina Jolie tegenkomen op de wc' en 'Enkel verzwikken door met een hak te blijven haken in rood tapijt vanwege afgeleid door een enorm gouden beeld' blijven voorlopig op de bucket list staan. Maar goed. Een nacht kijken naar het reilen en zeilen van Hollywoods grootste filmfestijn vanaf een bank in Amsterdam, vergezeld van twee katten die als nachtdieren zijnde véél te actief blij zijn met het gezelschap, is ook leuk. Dat klinkt misschien cynisch, maar is het niet. Ik ben een enorme filmfreak en kijk al jaren 's nachts naar de Oscars, ook voordat ik dat werk kon noemen (*knijpt zichzelf vanwege dit feit*). De heerlijk hysterische red carpet shows van E! Entertainment ('Oh my gosh you look beeaaaautiful! What are you wearing?'), de grappen en skits van presentatoren die soms geweldig zijn en soms tenenkrommend (maar da's ook geweldig), de spanning die stijgt bij het openmaken van die enveloppe: i love it. Kom maar op, galajurken en beleefd applaus en afgekapte speeches en... en... Ik ben er klaar voor. 

22:30 uur
De rode loper-shows beginnen. Film1 heeft alleen voor vanavond zijn kanaal opengezet voor non-abonneehouders, handig! Iets minder handig: het is natuurlijk Amerikaanse televisie, dus elke tien minuten krijg je reclame. 

23:15 uur
Voorpret vanwege het feit dat Neil Patrick Harris (oftewel Barney uit How I met your mother) de presentator van dienst is. Gniffel. 

23:22 uur
Zoveel mogelijk Oscar-gerelateerde kolommen in Tweetdeck installeren. Koffie zetten. Overwegen om mee te doen aan de vele Oscar-bingo's die op Twitter rouleren ('neem een slok wijn als er iemand zegt dat Meryl Streep een geweldige actrice is'). Besluiten om dit in het kader van professionaliteit toch maar niet te doen. 

23:40 uur
Wat zouden die presentatoren van E! hebben genomen, dat ze zo hyperactief zijn? Koffie? Een minimum aantal woorden dat uitgesproken moet worden, anders ontslag? Coke?

00:12 uur
Girlcrush op Anna Kendrick in haar roze jurk. En een reguliere crush op JK Simmons vanwege zijn algehele awesomeness. 

01:21 uur
Stiekem is dit best verslavend. Steve Carrell komt voorbijlopen op het scherm en ik droom even weg, denkend aan Anchorman. Focus, woman. Er zijn nog zo'n uur of vijf te gaan. 

02:13
Aftellen tot de start: om half drie begint het beeldjesfestijn. Gaat de Nederlandse korte animatiefilm Single Life winnen? Zal er iemand struikelen? Blijf ik wakker?

02:30
Jaaaa, Neil Patrick Harris opent met een song een dance! En Anna Kendrick doet mee! En Jack Black, vanuit de zaal! Lekker energiek begin. Meteen daarna in een razend tempo door naar het eerste beeld, voor Best Supporting Actor. Dat gaat -niet verrassend, wel terecht- naar JK Simmons voor Whiplash. Eindelijk erkenning voor een van de beste 'oh that guy, from that movie'-acteurs. 

02:51
Adam Levine zingt. Ondertussen knijpt iemand hem overduidelijk, anders kan een dergelijk hoog geluid onmogelijk bereikt worden. De genomineerde films worden per twee gepromoot door types als Liam Neeson en Dakota Johnson. Autocues draaien overuren. Mooi: Neil Patrick Harris moet steeds lachen om zijn eigen grapjes en maakt een verfrissend niet-doodgeregisseerde indruk. Als we dan ter contrast even terugdenken aan het drama dat de presentatie van James Franco en Anne Hathaway was, een paar jaar geleden...

03:25
Na wat 'kleinere' awards, voor kostuumdesign (The Grand Budapest Hotel) en Beste Buitenlandse film (Ida, met een lekker bruut afgekapte speech) en een hysterische performance rondom Everything is Awesome, uit The Lego Movie (niet eens genomineerd, gekke keus), is het voor ons Nederlanders even spannend: gaat de Oscar voor beste korte animatiefilm naar Job, Joris en Marieke?

03:38
Hmm, toch niet. Ze gooien er eerst nog een performance van Tim 'mijn hoed wint het van Pharrells hoed' Mc Graw tussendoor, plus de Oscar voor sound mixing. De zorgvuldig bestudeerde planning van de awards kan het raam uit, ze houden zich er duidelijk niet aan vanavond. 

03:45
Geinige skit van Neil Patrick Harris en zijn Birdman/Whiplash homage verzacht de pijn. Eerste keer dat er iemand in z'n onderbroek op het Oscar-podium staat. Hier wordt geschiedenis gemaakt, mensen. 

03:53
Beste Vrouwelijke Bijrol gaat geheel volgens verwachting naar Patricia Arquette voor Boyhood. Iets meer verrassende winnaars zou fijn zijn geweest. Wel weer verrassend: het pleidooi in haar speecht, voor gelijke lonen voor vrouwen. Is het politiek geladen dankwoord definitief terug? 

04:10
Zonde: de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm gaat naar Feast, niet naar Single Life. Niet vreemd -want probeer als drie Hollanders maar eens op te boksen tegen dat Disney-geweld- maar wel jammer. 

04:27
Inkakmomentje. Nog meer koffie zetten. Struikelen over oplaadkabel van MacBook. Vloeken.

04:40
Het vaste moment waarin de mensen uit de filmindustrie die afgelopen jaar overleden hun momentje krijgen. Geen filmclips deze keer, maar smaakvol artwork. Het is dit jaar verboden om te klappen tijdens de montage; de ene overledene verdient niet minder respect dan de ander, alleen vanwege zijn/haar faam, zo is de redenering. Nobel streven, maar bij Robin Williams en Richard Attenborough horen we toch wel degelijk wat voorzichtig geklap. 

04:41
Twitter steigert. Waar was Joan Rivers in de overleden mensen montage? Ondertussen doet Jennifer Hudson een moedige poging om het meest Amerikaanse optreden ooit te geven. Met getergde blik, playbackend en vooral veel handgebaren. 
Ik dwaal weer even af. Hoe kun je eigenlijk seat filler bij de Oscars worden? Is dat een strikte sollicitatieprocedure? Accepteren ze ook lichaamsdelen of een life time supply CJP magazines als omkoopsom? 

05:03
Common en John Legend doen Glory, uit de film Selma. Een sterk optreden, dat duidelijk veel mensen recht in het hart weet te raken: de halve zaal zit na afloop te janken. Het plaatje is compleet wanneer ze vervolgens ook nog eens het beeldje voor Beste Song winnen. 

05:20
Een ode aan The Sound of Music, vanwege het 50-jarige bestaan van de film. Lady Gaga grijpt het moment om weer eens te laten zien dat ze een geweldige stem heeft, al is haar performance wat braafjes.

05:33 
Zeg Michael Keaton, heeft je moeder nooit verteld dat het onbeleefd is om opzichtig kauwgom te kauwen?

05:34
Zeg Oscar-organisatie, heeft je moeder je nooit verteld dat het onbeleefd is om een awardshow een uur uit te laten lopen?

05:36
Beste original screenplay voor Birdman. Beste adapted screenplay voor The Imitation Game (inclusief ontroerende speech over 'anders zijn'). Beste regisseur ook Birdman (Innaritu). Ja sorry, het is half zes geweest, ik ga kort en krachtig worden.

05:55
Beste acteur: Eddie Redmayne. Les Misérables is hem duidelijk vergeven. Plus: Neil Patrick Harris had gelijk, alles klinkt inderdaad beter in een Brits accent. 

06:00 
Matthew McConaughey zegt zijn kenmerkende 'alriiiiight' (helaas maar één keer) voordat hij Beste Actrice uitreikt aan de onvolprezen Julianne Moore. 
Vervolgens gaat de cast & crew van Birdman er met de Oscar voor Beste Film vandoor. Best verrassend, geen Boyhood. Shot van een lichtelijk zuur kijkende Richard Linklater.

06:15
Dat was hem: ik heb het gehaald. Mooie speeches, stotterende verhalen, sterke optredens, geinige grappen, oncharmante jurken en stralende mensen: een mooie mix van toestanden die je alleen bij de Oscars in zo'n overdosis binnenkrijgt. And the Oscar goes to: mijn bed.

De Oscar-winnaars nog niet gezien? Dat kan in de bioscoop met CJP-korting. En check vooral de komende dagen Twitter en de zijnen voor memes, gifs en andere internetmeligheid, die ongetwijfeld nog gaat volgen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.