Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Nieuwe namen Lowlands, dit zijn onze tips
23 FEB 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Festival

Nieuwe namen Lowlands, dit zijn onze tips

Maar liefst 22 namen zijn er vandaag aan de line-up van Lowlands toegevoegd (twee-en-twintig, lieve mensen!). Je ziet ze allemaal hier.

Grote namen. Kleine namen. Onuitspreekbare namen. Lowlands overtreft zichzelf weer met de line-up dit jaar. Eerder maakten ze al bekend dat onder meer The Chemical Brothers, Django Django, Ben Howard, Mø en Major Lazer hun formidabele voeten op de podia van LL15 gaan planten. Nu is er gewoon wéér een stortlading toptalent. Wij lichten een kleine selectie aan nieuwe namen uit, waarvoor we met liefde langs talloze bezwete oksels kruipen om een goede plek te hebben.

SBTRKT
Achter het SBTRKT-masker gaat Aaron Jerome schuil: een man die zo min mogelijk over zichzelf praat; hij laat de muziek namelijk ‘liever voor zichzelf spreken’, in plaats van dat hij actief promoot. Dat gaat natuurlijk ook wel heel makkelijk, als je zulke toffe dingen maakt. Een perfecte mix van R&B, house en dubstep zorgt voor zeer luisterbare plaatjes. Toevoegingen van Little Dragon, Drake, Sampha, Ezra Koenig (die van Vampire Weekend) en Jessie Ware prijken al op het CV van de mysterieuze producer en wij denken dat die lijst alleen maar indrukwekkender gaat worden.
 
Tame Impala
Impala’s: waar blijft dat nieuwe album? Het laatste is alweer bijna drie jaar oud en bij ons inmiddels behoorlijk grijsgedraaid. Niet zonder reden natuurlijk: de verslavende psychedelica gooit je zo in een tijdmachine en brengt je terug naar de jaren zeventig. De Australische rockers zijn een moderne incarnatie van The Beatles, in de jaren dat ze echt trippende muziek gingen maken. Voeg daar een niet na te bootsen eigen geluid aan toe en je begrijpt onze verslaving. Wij verwachten een goeie dosis stoners in de tent en zijn bereid zelf ook weg te spacen.
 
Years & Years
Daar waren ze opeens: drie piepjonge jochies die hele vrolijke elektro maken. Met invloeden uit R&B en al het goede van de jaren negentig weten ze hoe je een nummer maakt dat blijft hangen. Zo coveren ze succesvol R&B klassieker Breathe (een onmisbaar nummer op elk klassenfeest omstreeks 2003) en maken ze zelf minstens zulke aanstekelijke hitjes. Dat blijft niet onopgemerkt; begin dit jaar wonnen ze de prestigieuze BBC Sound of 2015.
 
Benjamin Clementine
Het is nogal een verschijning, die Benjamin. De boomlange jongen met de meest soulvolle stem sinds James Brown is verrassend verlegen in interviews. Daar zie je niks van terug als hij het podium betreedt: een ware pianovirtuoos met een stem waarvan de Nederlandse dijken best eens zouden kunnen breken. Zijn nummers zijn doorspekt met emotie en klinken alsof hij er al een extra leven op heeft zitten. Zakdoekjes bij de hand dus, want Benjamin weet hoe hij je hart moet breken (op een heel prettige manier, dat dan weer wel).
 
Hudson Mohawke (live)
Je zou het niet denken, maar dit jochie in drakenshirt maakt de dikste beats van het moment. Als je ondergebracht bent bij Kanye’s label (ja, Yeezy heeft kennelijk ruimte voor andere artiesten dan zichzelf) moet dat ook wel. Talent stroomt door zijn aderen: zo was hij op zijn vijftiende (!!) al finalist van de World DJ Championships en heeft ie sindsdien niet stilgezeten. Samenwerkingen met Kanye, John Legend, Azealia Banks en Drake zijn al in da pocket. Alleen gaat het Hudson ook prima af, dus maak je dansklaar want die bil houdt zich niet stil, als Mohawke dat niet wil.
 
Todd Terje & Olson Band
Wat is het toch met Todd? Hij weet precies die vreemde smaak te brengen waar je alleen maar méér van wilt. Noorse disco, gemixt met funky house? Todd doet het gewoon. Een nummer voor Robbie Williams schrijven? Waarom niet. Mensen dwingen hun voeten van de vloer te gooien met je muziek? Jep, komt voor de bakker. Vertrouw maar op de bruinharige, volbaardige Noor als je een goede tijd wilt hebben. Dat gaat namelijk gewoon vanzelf tijdens zijn optredens.
 
Jack Garratt
Het houdt maar niet op met die talentvolle singer-songwriters die zo’n beetje elk instrument op de wereld kunnen bespelen. Dat is maar goed ook, anders zouden we geen Jack Garratt hebben. En dat zou doodzonde zijn. De Brit pakt het net een beetje anders aan: een prachtige, rauwe stem, maar dan gecombineerd met invloeden uit UK Garage, blues en elektro. Daarmee weet hij het publiek te hypnotiseren tijdens optredens - al is het maar omdat hij de percussie, zang, toetsen en al het andere geluid in zijn eentje op zich neemt
 
Roots Manuva
Kijk, als één clip genoeg is om een cultfollowing te genereren, ben je natuurlijk sowieso binnen. Roots Manuva is echter veel meer dan iemand die basisschoolkinderen verslaat in een toernooi (zie clip, mensen). Zijn vreemde beats, zijn flow die overgoten is met Caraïbische zon en dat altijd aanwezige Britse randje zorgen voor een onweerstaanbare act. En dat is fitness die je echt zelf moet gaan Witnessen.
 
Bovenstaande is een kleine greep uit de groep nieuwe namen. Daarnaast zijn deze topartiesten vandaag aan het programma toegevoegd: 

 • Viet Cong
 • Interpol
 • Kodaline
 • Concertgebouworkest
 • Twenty One Pilots
 • Courtney Barnett
 • Max Cooper presents Emergence
 • Skinny Lister
 • Curtis Harding
 • Ought
 • POND
 • JP Cooper
 • The Bohicas
 • While She Sleeps


Naast al deze namen zie je op Lowlands ook alles wat er al op het programma stond! Natuurlijk is er de vertrouwde Lowlandskorting: € 10,- per kaart, voor maximaal twee kaarten. Lees meer over de korting op Lowlands 2015 en bestel direct je kaarten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.