Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IFFR 2015: dit komt nog naar de bios
01 FEB 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

IFFR 2015: dit komt nog naar de bios

De prijzen zijn uitgedeeld, het doek is gevallen: IFFR 2015 is afgelopen. CJP zet de beste films van het festival die nog gaan draaien in de bioscoop voor je op een rij.

Girlhood
Opgroeien in één van de banlieus van Parijs is niet gemakkelijk, zeker als je een meisje van 16 bent. Maar Vic weet wat ze wil en heeft maar twee dingen nodig om volmaakt gelukkig te zijn: Rihanna op de speakers en een paar goede vriendinnen in de tent.
Nu in de bioscoop

Gluckauf

We hadden verwacht dat het vader/zoon-drama ondanks de soms slecht gesproken Limburgse dialecten goed zou scoren. We tipten Gluckauf vooraf niet voor niets als winnaar. Maar als het publiek je in de top 20 van beste films van het festival stemt en de Volkskrant en het AD je vier sterren geven, dan heb je het echt heel goed gedaan als Nederlandse film.
Nu in de bioscoop

The Tribe

Categorietje hate it or love it. Wij vonden het fantastisch. In The Tribe wordt alleen maar gesproken in gebarentaal, zelfs de ondertiteling ontbreekt. Dat dwingt je om op een totaal andere manier film te kijken, maar het werkt wel: het rauwe geweld en de prostitutiepraktijken van een jeugdbende op het doveninternaat van Kiev komen nog harder binnen. 
Vanaf 5 februari in de bioscoop

Inherent Vice
Voordat het IFFR begon waren alle kaarten voor Inherent Vice al uitverkocht en, zoals je in onze bespreking kunt lezen, we snappen best waarom. Iedereen die The Big Lebowski tof vindt (schaam je diep als je niet tot die groep behoort), gaat hiervan genieten. Reserveer op tijd…
Vanaf 5 februari in de bioscoop

A Most Violent Year
De klapper die IFFR afsloot. Regisseur J.C. Chandor maakte eerder het bloedspannende Margin Call, over de eerste angstige momenten van de financiële crisis op Wall Street. Het al even spannende misdaaddrama A Most Violent Year  is een portret van een immigrant met een familiebedrijf die het goede wil doen. Dit keer is de tegenstander echter niet het economische systeem, maar de maffiose concurrentie die 1981 tot het meest gewelddadige jaar uit de geschiedenis van New York maken.
Vanaf 12 februari in de bioscoop

Turist (17e bij de publieksprijs)
Opnieuw een film die we vooraf tipten: de wintersportkomedie Turist. Zoals verwacht stemde het publiek hem netjes in de top 20 van het festival en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Hoe grappig is een film over een man die zijn eigen vege lijf redt van een lawine, maar zijn vrouw en kinderen gewoon aan het lunchtafeltje laat zitten? Heel grappig.
Vanaf 19 februari

Loin des Hommes (3e bij de publieksprijs)
Viggo Mortensen speelt een Algerijnse leraar. Tegen zijn zin moet hij een Arabische moordenaar naar een verafgelegen rechtbank escorteren. De afstand is lastig, maar de net uitgebroken Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd van '54 nog net iets lastiger: het Franse leger beschouwt Viggo als Arabier, de Algerijnen zien hem vanwege zijn Spaanse ouders gek genoeg als Fransman. Een heftige queeste, met prachtig gefilmde Noord-Afrikaanse landschappen en Viggo spreekt vloeiend Frans: top. Je vergeet snel dat hij ooit bekend werd als Aragorn in The Lord Of The Rings
12 maart

Timbuktu (12e bij de publieksprijs)
Het is wrang om te zeggen, maar Timbuktu was qua actualiteit waarschijnlijk de meest relevante film van het festival. Een woestijndorpje net buiten de Malinese hoofdstad Timboektoe wordt ingenomen door een moslimfundamentalistische groepering en plots is zelfs lachen verboden. Kun je nagaan wat er gebeurt als hoofdpersoon Kidane per ongeluk iemand doodt.
26 maart

Phoenix (11e bij de publieksprijs)
Koppie erbij voor dit plot: als jodin Nelly tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vlucht uit een concentratiekamp, raakt haar gezicht verminkt en ondergaat ze plastische chirurgie. Na de oorlog weet Nelly haar man Johnny weer te vinden. Johnny herkent haar niet meer, maar vindt wel dat ze op zijn overleden vrouw lijkt. Nelly laat het zo, want misschien kan ze er daardoor achterkomen of het inderdaad Johnny is geweest die haar aan de Nazi's verraadde. 
26 maart


Tussen 10 en 12
Geïnspireerd op zijn eigen leven filmt Peter Hagendoorn wat er met een familie gebeurt op de dag dat een dochter verongelukt. In de Q&A na de vertoning op CJP Serveert @ IFFR vertelde Peter hoe het, nadat hij het nieuws van zijn verongelukte zusje hoorde, direct leek alsof hij alles van een afstand meekreeg. Zo is Tussen 10 en 12 ook gefilmd; beschouwend. De stilte en de lange, heel rustige shots hebben een heel bijzonder effect. Als kijker krijg je het idee echt bij deze intieme momenten te zijn. Dikke aanrader.
26 maart


Atlantic (18e bij de publieksprijs)
Thekla Reuten = fijne arthouse en Atlantic vormt geen uitzondering op die regel. Thekla speelt een Europese toerist in windsurfparadijs Moulay-Bouzerktoune in Marokko. Ze raakt bevriend met de Marokkaanse surfer Fettah (windsurfkampioen Fettah Lamara) die na haar vertrek de beslissing neemt dat hij nu toch echt van de Europese vrijheid wil genieten waar hij altijd over hoort. En wat doet een surfer dan? Hij begint een monumentale tocht van 500km over open zee. 
23 april

De CJP-korting op films kan oplopen tot € 3,- per kaartje, maar verschilt per bioscoop. Check voor je gaat dus altijd even de website van de betreffende locatie. Oh, en wat was eigenlijk de beste film die jij gezien hebt op IFFR?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.