Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De tofste tempels van Nederland
26 FEB 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

De tofste tempels van Nederland

Wat een plafond vol glow-in-the-dark sterren is voor nineties kids, zijn poppodia voor muziekliefhebbers: het paradijs. Leuk en aardig al die muziekwalhalla’s, maar wat zijn nou de tofste muziektempels van ons kikkerland? CJP schijnt een lichtje op deze acht pareltjes.

Wat een plafond vol glow-in-the-dark sterren is voor nineties kids, zijn poppodia voor muziekliefhebbers: het paradijs. Leuk en aardig al die muziekwalhalla’s, maar wat zijn nou de tofste muziektempels van ons kikkerland? CJP schijnt een lichtje op deze acht pareltjes.

Godsgloeiende line-up
Kenmerken: Het Patronaat wordt gerekend tot één van de bekendste poppodia van Nederland. In de grootste zaal passen 950 mensen en in de kleine zaal staan maximaal 300 man los te gaan. Toewijdingsfeitje: er zijn meer dan negentig muziekliefhebbende vrijwilligers die zich hier voor noppes inzetten.
Verhaal: Het gebouw stamt uit 1913 en was toen een plek waar kinderen op zondag godsdienstles kregen. In 1984 werd het Patronaat een eigentijds muziektheater dat sinds 2005 hypermodern is gepimpt. Dat goddelijke zit er nog in, want OMG! wat een magistrale acts hebben hier al gestaan. Limp Bizkit, The Misfits, Paul Kalkbrenner, Knife Party, Tori Amos en Herman Brood bijvoorbeeld, om maar wat voorbeelden te noemen. De programmering is altijd een mix van progressieve, vernieuwde muziek en populaire acts.
Korting: CJP’ers krijgen € 1,- korting op concertkaarten in Patronaat Haarlem.

Lichtexplosie in Twente
Kenmerken: Met drie bombastisch verlichte zalen waarbij in de grootste zo’n achthonderd man passen, is Metropool het grootste poppodium van Overijsel. Het pand is robuust en herken je van verre aan de groots en meeslepende verlichting. Serieus, de verlichting is zo heftig, mocht je ooit in Virgin Galactic zitten, dan weet je waar je huis woont.
Verhaal: Toen het pand werd geopend in 2009, werd het als zó indrukwekkend ervaren (mag ook wel voor 8,5 miljoen euro), dat het een nominatie kreeg voor Gebouw van het Jaar. Drie jaar later werd Metropool genomineerd voor het beste poppodium van Nederland. De Jupiter stage heeft een clubgevoel, het paradijs is een zaal waar opkomende talenten en lokale helden een podium krijgen en er is een muziekcafé voor akoestische sessies, stand-up comedy en workshops.
Korting: In Metropool Hengelo krijgen CJP’ers minimaal € 3,- korting.

Take me to church
Kenmerken: Paradiso is een imposante oude kerk met glas-in-loodramen, een gevarieerde programmering met indie, dance, metal, folk, soul, reggae, rock, pop, maar ook met dans, beeldende kunst en literatuur. Sinds een paar weken heeft Paradiso zelfs een eigen platenlabel om beginnende Nederlandse artiesten te ondersteunen.
Verhaal: In 1967 kraakt een groep hippies (in het kader van de beweging love-in; muziek, flower power, je kent het wel) het gebouw van de Vrije Gemeente. De idealisten willen er hun eigen club van maken, maar de politie kapte dit rap af. Een jaar later ontstaat de stichting Vrijetijdscentra Amsterdam en zij dopen het tot Paradiso. De groten der aarden kregen hun publiek op de knietjes: Pink Floyd, The Rolling Stones, Adele, Lenny Kravitz, Seks Pistols, Red Hot Chili Peppers, Nirvana.
Korting: De kortingen in het Amsterdamse Paradiso variëren van een paar euro tot 50% korting op concerten.

Een galaxy aan sterren
Kenmerken: De Melkweg is een multimediacentrum voor popmuziek, dans, theater, film en beeldende kunst in Amsterdam. Sinds 2009 zit de Stadsschouwburg door middel van de Rabozaal vast aan de Melkweg. Eén grote culturele hotspot op het Leidseplein, dus.
Verhaal: In de achttiende eeuw stond er een suikerraffinaderij op de plek waar je nu kunt housen op mixdrankjes. Rond 1920 werd het gebouw omgetoverd tot een melkfabriek, die in 1969 sloot. In de zomer van 1970 kreeg het pand de functie van jongerencentrum, met een restaurant en een zaaltje voor muziek. Dit initiatief droeg de naam: de Melkweg. Vanaf 1972 is de Melkweg een officieel bedrijf. Hier stonden U2, Radiohead, Arctic Monkeys, N*E*R*D, Prince en Foo Fighters er de sterren van hemel te spelen.
Korting: Met je CJP-pas krijg je 50% korting op je Melkweg jaarlidmaatschap en € 2,50 korting op geselecteerde concerten.

Knap staaltje kunst
Kenmerken: Gebr. De Nobel in Leiden heeft een grote en een kleine zaal. Daarnaast worden er in de foyer (het singer-songwritercafé) kleinschalige akoestische concerten gegeven.
Verhaal: Gebr. de Nobel is het nieuwste poppodium van Nederland. Op 4 december 2014 was de grote opening. Het poppodium vind je in een oude staalfabriek in hartje binnenstad, op loopafstand van alle historiek waar de Sleutelstad om bekend staat. De komende tijd staan er te gekke acts op de planning, zoals Janne Schra, Danny Vera en Jaap Boots.
Korting: CJP’ers krijgen € 2,50 korting op geselecteerde concerten.

Goddamn Griekse tragedie
Kenmerken: In de grote zaal van het Paard van Troje passen zo’n elfhonderd man, en toch heeft het een intiem gevoel door de balkons. Daarnaast is er een kleine zaal en kun je in het café luisteren naar akoestische optredens.
Verhaal: Van meisjespension (heel vroeger) naar poppodium. Het Paard van Troje begon in de jaren zeventig als een jongerencentrum, waar lokale jeugd heftig hun longen uit het lijf blowden terwijl er obscure bandjes optraden. Tegenwoordig is het een volwaardig poppodium waar artiesten als Mick Jagger, Prince en Pearl Jam hun muzikale strotten hebben opengetrokken.
Korting: CJP’s, jullie krijgen hier € 2,50 korting op geselecteerde concerten.

Een potje in de nor zitten
Kenmerken: Het Limburgse poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen heeft een capaciteit van 350 bezoekers en programmeert sinds 2007 elke vrijdag een bijzondere live-act. In een kleine setting kun je luisteren naar pop, rock, metal, hardcore, hiphop en/of R&B.
Verhaal: De Nieuwe Nor heette vroeger gewoon Nor (goh). Het poppodium gaat al meer dan veertig jaar mee. Het is ooit opgezet door een stel Heerlense studenten die in het zuiden een plek zoals Paradiso en de Melkweg misten. Nor werd toen wel bestempeld als alternatief gothic-hol. Door de vernieuwing is ook de programmering aangepast. Vanaf nu is de focus breder, zo kun je binnenkort kijken naar Hollandse acts als Orgel Vreten, Ronnie Flex en Knarsetand.
Korting: Met je CJP-pas krijg je minimaal € 1,50 korting op alle clubavonden en tot € 5,00 korting op bijna alle concerten.

Birds flying high
Kenmerken: Bird is een jazzpodium en restaurant in één. Lekker hip. Het is geïnspireerd door diverse uitgaansgelegenheden in Londen, Berlijn en New York. Hier luister je voornamelijk naar jazz, maar de programmeurs maken ook uitstapjes naar hiphop, soul, funk en elektronica. Ook zijn er jazz-gelieerde kunstdisciplines zoals spoken word, films en beeldende kunst.
Verhaal: Sinds oktober 2011 is Bird een thuisbasis voor jazzliefhebbend Nederland. De stichting Jazzpodium Rotterdam heeft Bird verkozen als samenwerkingspartner. Vanaf het grote terras heb je uitzicht op het urbangevoel dat Rotterdam te bieden heeft. Zangvogeltjes die hier de komende tijd optreden zijn o.a. Akwasi, Labryenco en Bombino.
Korting: CJP’ers krijgen in Bird Rotterdam tot maar liefst € 5,50 op alle concerten.

Als CJP’er zwaai je nonchalant met je blauwe pasje, en vele euro’s blijven bespaard. Dat terwijl je getuigen bent van geweldige optredens. Hou onze site in de gaten voor meer muzikale kortingsmomenten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.