Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
College? There's an app for that
18 FEB 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Lifestyle

College? There's an app for that

Geen saaie docenten, dure studieboeken of ploetertochten door de regen; studeren doe je op de bank. Met een iPad en deze 12 apps.

TED (gratis)
Hoe interessant colleges ook kunnen zijn; soms heb je gastdocenten die je alleen maar afhelpen van je slaaptekort. Dan is het fijn dat er TED-sprekers zijn, die over zo’n beetje elk onderwerp een praatje geven. Je zou bijna je huidige leven op wil zeggen op schildpadden te redden in Zuid-Sudan. 
 
Stanza (gratis)
Je komt aan je literaire trekken met Stanza: een app die meer dan 50.000 eBooks op de digitale plank heeft staan. Scheelt weer wat ruimte in je krappe studentenkamer. Of je nou 50 Shades of Shakespeare wilt lezen; je vindt het op deze app. Een heleboel boeken zijn nog gratis ook.
 
Art Authority (€ 4,99)
Ken je dat gevoel wanneer je voor een schilderij staat en je maar niet op de naam van de kunstenaar kunt komen? Op zo’n moment komt Art Authority van pas. Met meer dan duizend kunstenaars en zeventigduizend kunstwerken in de database vind je er alles over Westerse kunst. Plus een locatievinder, zodat je die kunst makkelijk in het echt kunt gaan bekijken.
 
Love Art: National Gallery (gratis of € 1,99 voor de reclamevrije versie)
De National Gallery is één van de beste musea ter wereld, maar niet iedereen heeft geld voor een retourtje Londen (we kunnen de Skyscanner-app aanraden, mocht je goedkoop willen vliegen). Daarom is het fijn dat je een groot deel van de collectie gewoon op je vertrouwde Nederlandse bank kunt bekijken, mét filmpjes die alles over desbetreffend werk uitleggen. Beter dan een gastcollege. 
 
Yours Vincent: The Letters of Van Gogh (gratis)
Kijk, als mensen een heel museum aan één persoon wijden, dan weet je dat die persoon interessant geweest moet zijn. En dat is zo bij Van Gogh. Fijn dat hij al zijn struggles opschreef in brieven naar zijn broer, die je met deze app kunt inzien. Daarmee wordt ook duidelijk hoe zijn schilderstijl zich gedurende de tijd ontwikkelde. Plus de juicy details van zijn leven dus. 
 
Wikipanion (gratis)
Natuurlijk gebruik je Wikipedia niet in de bronnenlijst van al je superwetenschappelijke essays, maar waarschijnlijk behoor je wel tot de 90% van de mensheid die alle benodigde info op deze site opzoekt. Handig dus, als je die trivia altijd op zak hebt. Wikipanion is de beste app voor al je encyclopedische info. Helpt je niet alleen om je algemene kennis op te krikken; met een beetje subtiliteit ben je ook koning van elke pubquiz.
 
Coffee Connoisseur (gratis)
Na al die zelfstudie is een koffiebreak meer dan welkom. Met Coffee Connoisseur vind je de beste tentjes en kun je zelf bijhouden welke koffie je waar proefde en hoe goed die was. Onmisbaar voor de echte koffiehipster (linken aan blog).
 
Latin Phrases (€ 0,99)
De beste respons op iemand die vraagt wat je met je leven aan het doen bent? Een inspirerende quote. De meest inspirerende quotes citeer je in Latijn, zoals de groten van de aarde het ook deden. Kun je eindelijk de cultuursnob uithangen die je altijd al wilde zijn. Om die snobiety echt goed over te laten komen download je ook Fake Smoker: The Digital Smoke (€ 0,99); de healthy variant op een sigaar.
 
Shakespeare (gratis)
Het is niet voor niks dat je Shakespeares werk nog steeds te lezen krijgt bij elk theatervak. De man was een toneelschrijfgod en hij was extreem populair onder alle lagen van de bevolking. De stukken van Shakespeare zijn namelijk heel goed te volgen. Fijn als je ze altijd bij de hand kunt hebben dan, met de Shakespeare-app, waarin veertig toneelstukken en al zijn sonnetten zijn opgenomen.
 
The Poetry App (gratis)
Na alle Shakespereaanse inspi, kun je vast wel wat nieuwe dichters gebruiken. Die vind je in Poetry, waar de grootsten der aarde zijn opgenomen met hun topgedichten én een korte biografie met uitleg over het werk. Dat is niet alleen leerzaam, het geeft je ook heel wat stof om voor te dragen op je volgende Tinderdate.
 
Genius (gratis)
Wie zegt dat er geen diepere betekenis zit in teksten als Alt-J’s ‘In your snatch fits pleasure, broom shaped pleasure’? Dankzij Genius weten wij dat dit over een brute groepsverkrachting gaat (Ehm… Bedankt?). Met de app vind je bij zo’n beetje elk nummer de achterliggende info. Daar gaan nummers echt héél anders door klinken. 
 
Sketchbook (gratis)
Deze app geeft je niet echt les, maar waarschijnlijk heb je genoeg tekentalent om zelf de mooiste kunstwerken tot stand te brengen. Kun je je selfies eindelijk de artistieke make-over geven die ze verdienen. Of je maakt een digitale voorkant voor je zelfstudiespreekbeurt. 
 
Om jezelf te onderwijzen heb je natuurlijk een mooie iPad nodig en laten wij daar nou net korting op geven. Met je CJP-pas kan de korting op Apple-producten oplopen tot meer dan € 400,-! Daar kun je heel wat apps mee kopen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.