Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5 films voor wereldvrede
25 FEB 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Film

5 films voor wereldvrede

De kranten staan er vol mee: oorlogen, aardbevingen, minder goede bonusaanbiedingen. IS ER DAN HELEMAAL NIKS LEUKS MEER? Jawel, als je maar goed genoeg kijkt, vind je wijze lessen. Wij zetten de beste filmklassiekers van de vorige eeuw op een rijtje, om je door alle dramatische gebeurtenissen van vandaag de dag heen te helpen.

De krantenkop: ‘Griekenland dreigt uit EU te stappen’
De film: Alexis Zorba (1969)
Want: Het gevaar is voor nu geweken, maar Griekenland leek even voorgoed doei te zeggen tegen de EU. Daar kun je natuurlijk heel onverschillig over doen; wij voelen vooral nostalgie. Want wat hebben de Grieken veel gebracht: culturele hoogstandjes, de basis voor de moderne democratie en natuurlijk gyros. Plus een film waarin je van één scène meer joie de vivre krijgt dan van een pasgeboren puppy. Neem even drie minuten om de scène te kijken en mee te dansen; het haalt je gegarandeerd uit de diepste dip.

De krantenkop: ‘Nieuw leenstelsel studenten gaat door’
De film: The Graduate (1967)
Want: Liters bier achteroverslaan én kasten vol boeken in je hoofd stouwen? Studeren is veel moeilijker dan je zou denken. Om over die quarterlifecrisis na je studie nog maar te zwijgen. De dag dat stufi wordt uitgekeerd, is het grootste lichtpuntje in je maand en dat wordt je veel te grof afgenomen. Vergeet niet dat je voorgangers lang voor jouw glorieuze studententijd ook zonder overheidsgeld overleefden, zoals Ben Braddock in The Graduate. Hij komt na zijn studie weer bij zijn ouders wonen en valt hij in het voor veel afgestudeerden bekende zwarte gat. Gelukkig bewijst hij dat er andere manieren zijn om daaruit te klimmen: een affaire beginnen met de moeder van de liefde van je leven en (SPOILER ALERT!) er dan met die liefde van je leven vandoor gaan.

De krantenkop: ‘Economische crisis nog steeds voelbaar’
De film: Paper Moon (1973)
Want: Zitten we er nou nog in? Zijn we er uit? Het geeft eigenlijk niet zo veel wat de krant kopt, de economische crisis speelt een rol in het leven van elke millennial. Of het nou komt doordat je geen baan kunt vinden met je perfect gekozen studie kunstgeschiedenis, of omdat de AH Basic Mozzarella opeens 49 cent kost in plaats van de vertrouwde 39 cent. Kan allemaal veel erger: in 1936 waren de meeste mensen te arm om te eten. Dat zorgt er wel voor dat je creatief wordt met geld bij elkaar schrapen. Door weduwes op te lichten met bijbels bijvoorbeeld, net als Moses Pray in Paper Moon. Ryan O’Neal speelt een klaploper die opgezadeld wordt met een kind dat misschien helemaal niet zijn dochter is. Tatum O’Neal (juist ja, de real life dochter van de hoofdrolspeler) werd er de jongste (en schattigste) Oscarwinnares ooit mee en de film zit vol wijze crisiswerende lessen. Schreeuwen helpt, huilen helpt, maar verdom cute zijn helpt het allerbeste.

De krantenkop: ‘Groeiende kloof tussen Westerse landen en Rusland’
De film: Bronensosets Potemkin (1925)
Want: Battleship Potemkin (zoals de film in het Engels heet) brengt het beste van art-film en Sovjet-propagandafilm samen. Je mag Putin waarschijnlijk alleen als hij schattige hondjes knuffelt; er zijn genoeg Russen om een intense liefde voor te ontwikkelen. Sergei Eisenstein, bijvoorbeeld. De regisseur vond montage uit en merkte dat een film heel anders werkte als je shots op een bepaalde manier liet zien. Simpel gezegd: shot van man + shot van begrafenis = verdriet; shot van man + shot van lekker wijf = blijdschap. Moet je je voorstellen hoe The Usual Suspects er uit had gezien als dat kopje gewoon één keer op de grond was gevallen. Minder iconisch. Zeg maar netjes allemaal in koor: ‘bedankt, Sergei!’

De krantenkop: ‘De wereld vergaat!’
De film: Apocalypse Now (1979)
Want: Het valt allemaal wel mee.

Met je CJP-pas kijk je klassiekers met korting: je krijgt 10% korting op dvd’s van de onafhankelijke platenzaak. Sluit jezelf op in je kamer; als je alles gezien hebt is het vrede op aarde. Of heb je genoeg energie gegenereerd om die zelf te gaan stichten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.