Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
16 steden en wat je daar 100% zeker hebt gedaan
19 FEB 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lifestyle

16 steden en wat je daar 100% zeker hebt gedaan

Jij bent uniek, origineel en bijzonder en dat valt te checken op je Facebook-feed. Het laatste dat je wil als je op stedentrip bent, is dat mensen je als toerist herkennen. Maar sommige dingen zijn zó typisch voor een stad, dat zelfs jij er niet omheen kon.

Barcelona
In deze fantastische stad gebeurt op elke straathoek weer iets anders, maar één ding streept iedereen die de stad voor het eerst bezoekt direct van zijn lijstje: de Sagrada Familia. De kans is 98 procent dat je als je eenmaal voor de kerk staat iets tegen elkaar zegt als: 'ongelofelijk hè, dat hij na al die jaren nog steeds niet af is?'. Om vervolgens 'toch even te gaan kijken' naar de living statues op de Ramblas.

Berlijn
Het is misschien niet zo'n typisch toeristencliché, maar daarom niet minder waar: op je stedentrip naar Berlijn heb je minstens één keer de stem van Harrie Jekkers (Klein Orkest) in je hoofd gehoord. Op weg naar de Brandenburger Tor, toen je het straatnaambordje Unter den Linden ('Oenter deen Liendon') zag hangen, en/of de zin 'alleen de vogels vliegen, van Oost- naar West-Berlijn' als je langs de Berlijnse muur liep. Waar je trouwens mee op de foto bent gegaan en overwogen hebt om een stukje van mee naar huis te nemen. 

Londen
Je bent op de foto gegaan met een lid van de erewacht van de koningin en hebt geprobeerd of je die bontmuts écht niet uit zijn concentratie kon halen. Durf het maar eens te ontkennen. 

Antwerpen
We kunnen wel tien dingen bedenken die je zou moeten doen in Antwerpen (Bollekes drinken, Suske en Wiske-referenties tegen elkaar opdissen, met open mond naar boven staren vanaf de perrons op het Centraal Station). Maar het enige waar we écht 100% zeker van zijn, is dat je thuiskomt met iets dat je kocht op die belachelijk brede winkelstraat, de Meir.

Boedapest

Normaal gesproken probeer je op een stedentrip de allertoeristische plek in de stad te vermijden voor een uitgebreid diner. Wat je krijgt is altijd troep en veel te duur, dat weet iedereen. In Boedapest doet iedereen dat echter wel. Op je bord ligt nog altijd niet te vreten toeristenkost, maar het kost zó weinig om in de Hongaarse hoofdstad pal aan de Donau te zitten dat niemand de verleiding kan weerstaan. En dan mag je ook best tegen je tafelgenoten grappen 'maareuh, zitten we nou in Boeda of in Pest?', voordat jullie proosten met shotjes palinka.
 
Istanbul
De eerste ochtend in Istanbul word je hoe dan ook veel te vroeg wakker, met zonsopgang, omdat er een imam in je oor lijkt te schreeuwen. Met een kussen over je hoofd probeer je uit alle macht weer in slaap te vallen, maar dat lukt niet. Later op de dag bezocht je de kerk-die-een-moskee-werd-en-vervolgens-museum, de Hagia (Aya) Sophia. Toch?
 
Kopenhagen
Ben je onlangs in Kopenhagen geweest? Dan staat er nu een foto op je telefoon van de Kleine Zeemeermin. Toen je ermee op de foto ging, kreeg je bijna natte voeten omdat je uit alle macht probeerde zo min mogelijk lelijke havengebouwen erbij te fotograferen.
 
Lissabon
In Nederland schelden we vooral op het OV, maar in Lissabon is het een attractie die niemand overslaat. Het pitttoreske trammetje 28 rammelt en kronkelt van de ene heuvel van de Portugese hoofdstad naar de andere. In die smalle straatjes is eigenlijk niet eens zo gek veel te zien, als er überhaupt plek is om bij het raampje te zitten, maar je bent toch maar mooi in een rijdend museumstuk geweest.

Maastricht
Tijdens je dagje uit in de meest zuidelijke stad van Nederland heb je minstens één keer tegen elkaar gezegd: 'het lijkt echt net alsof je al in het buitenland bent, hè?' Waarschijnlijk op een terras op het Onze Lieve Vrouweplein, danwel het Vrijthof.
 
Madrid
De bekendste attractie van Madrid is het Museum Del Prado, maar daar valt verder geen woord aan vuil te maken: hier moet je als kunstliefhebber gewoon heen. Klaar uit.
 
Marrakech
Op de Place Jemaa el Fna heb je uit alle macht slangenbezweerders, hennatatoeërders die je hand al vastpakten en dampende tajines afgeslagen. Misschien wel met succes. Maar in het labyrint van de medina heb je een keer de weg gevraagd en metéén gedacht: kut, dit had ik niet moeten doen. Want ja hoor, één van de drie vriendelijke mannetjes die direct bereid waren je te helpen, heeft je door tachtig kronkelstraatjes naar een winkel geleid en wilde geld zien. Gefeliciteerd, nu ben je echt in Marrakech geweest.
 
New York
De selfie die al je vrienden wisten dat ging komen: Times Square by night. Helemaal niet erg. Omdat iedereen het doet heeft de stad New York zelfs een soort podium gemaakt, vanaf waar je goed zicht hebt op de centrale reclamezuil op het plein.
 
Parijs
Misschien heb je onze hipsterguide to Paris gevolgd. Misschien ook niet. Maar wat als een paal boven water staat is dat je de Eiffeltoren hebt gezien op een afstand van minder dan tweehonderd meter. Uiteraard bestaat ook daar fotografisch bewijs van. 
 
Rome
In Rome is het sowieso best moeilijk om niet direct in de 'zonneklep-driekwartsbroek-heuptasje'-modus te schieten. Die hele stad is één groot museum (jep, zelfs deze zin is een cliché) en je wilt gewoon zien wat er in de vitrines ligt. Soit. Sommige mensen slaan het optrekje van Paus Franciscus over of hebben niets met het Collosseum, maar één ding kan niemand weerstaan: een muntje werpen in de Trevi-fontein. Tot oktober 2015 is de fontein leeg, wegens restauraties. Maar zelfs nu flikkeren toeristen massaal hun spaarvarken leeg in het gortdroge bassin. Of in de plastic replica die ervoor staat. Of, ja serieus, naar de restaurateurs.

Stockholm
Eigenlijk heeft Stockholm niet echt een standaard toeristenattractie, maar iedereen onder de dertig herevalueert minstens één keer zijn eigen kledingstijl tijdens een bezoek aan de Zweedse hoofdstad. Hoezo ziet letterlijk iedereen er daar zo stylo uit?

Praag
Bij een bezoek aan Praag kan een wandeling over de Karelsbrug niet ontbreken. Maar aan de overkant van de Moldau, vanaf de oude stad gezien, valt niet zo heel veel te beleven. Dus toen je aan de andere kant van het indrukwekkende bouwwerk aangekomen was, heb je je gewoon weer omgedraaid.

Al deze dingen zijn onvermijdelijk, maar als je een stad écht wil leren kennen (en je databundel je lief is), neem je een 100% reisgids mee op stedentrip. Daarin staat nèt even wat andere informatie dan je verwacht en kom je op plekken die voor de meeste toeristen verborgen blijven. Koop nu een CJP-pas of doe hem cadeau en ontvang gratis een 100% reisgids voor één van bovenstaande steden.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.