Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Rollin’ met de sterren van Homies
19 JAN 2015 • Door Martine Bakker & Amber Malik • Meer blogs over Film

Rollin’ met de sterren van Homies

Weesp. Negen uur ‘s morgens. Een heldere nazomerdag in de herfst thanks to global warming. Als twee zombies begeven CJP-redacteuren Amber en Martine zich door het dorp en nestelen zich op een koud bankje met Kiosk-koffie. Terwijl ze de Homies-filmfeiten bestuderen loopt er een als Spider-Man verklede man voorbij, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Homies: de feiten
Een harde komedie over vriendschap, liefde en drugs, het is de eerste speelfilm van regisseur Jon Karthaus. Timo (Robert de Hoog) wil zijn ex-vriendin Sophie (Charlie-Chan Dagelet) terug, maar zijn leven is een mess en zij haat dat. Zo komt hij op een dag thuis in zijn gedeelde huis met homies Mark (Tibor Lukács), Felix (Gijs Naber) en Sebas (Manuel Broekman), en staat hij oog in oog met de Russische maffia. De jongens moeten binnen één week 22 kilo drugs verkopen, maar snode plannen maken is niet de sterkste kant van de vrinden. *drie puntjes en een angstaanjagend muziekje*
 
Met deze informatie op zak lopen we richting de kerk in Weesp, waar we steeds meer random verklede types op straat zien lopen. Oh, wacht! Spider-Man van het station is geen ontsnapte gekkie die dacht dat het carnaval was, maar speelt samen met tientallen andere larpers (live action role-players) een belangrijke rol in de scène die vandaag wordt opgenomen.
 
Absurde situaties
Op zoek naar bekende koppen. Ons eerste slachtoffer Robert de Hoog schuift aan bij een houten picknicktafel. In de films speelt hij de huisgenoot van jongens waar hij in het echt ook bevriend mee is, hoe leuk is dat. ‘We gaan niet iedere avond keihard stappen hoor, want we moeten de volgende dag weer fris op de set staan.’ Wat betekent vriendschap voor Robert? ’Vriendschap is één van de belangrijkste dingen in mijn leven. Ik vind het fijn dat vrienden er altijd voor je zijn. Ze vrolijken je op als je verdrietig bent. Met onze groep gaan we vaak eten, maar in drukke tijden zoals staat het sociale leven op een lager pitje. Dan is het leuk om lief en leed te delen in een groepsapp.’ Lijkt ons hilarisch om selfies met kilo’s nep cocaïne te delen. ‘Op de set gebeuren veel gekke dingen. Het is ook een verhaal vol absurde situaties natuurlijk. Ik kan me niets voorstellen bij drugs verkopen en achtervolgd worden door de maffia.’
 
Een blauwe ijskoningin
Als we Yannick van der Velde voorbij zien flaneren in zijn jurk en haarnetje, vinden we hem wel direct een type dat wordt achtervolgd door dodgy types. Yannick speelt een app-bouwende nerd en komt met zijn geekfriends Ferdi Stofmeel en Jim Deddes bij ons zitten en ratelt over Game Galore. ‘In het verhaal worden wij voor onze app uitbetaald in royal tent mét levenselixir.' Huh, wat? En waarom draag je daar een jurk bij? ‘Omdat ik een latente homoseksueel speel. Nu kan ik eindelijk mezelf zijn.’ Yannick grijnst. Wauw. Hoe uit zich dat op de set? ‘Na het draaien gaan we niet meteen naar huis, maar hebben we seks met elkaar om de spanning te uiten.’ Grapt nerd-collega Jim. Klinkt erotisch.
 
Yannick kijkt gebiologeerd naar de larpers. ‘Ik ben oprecht heel nieuwsgierig wat er in hen omgaat.’ Nou, dan halen we er toch gewoon iemand bij? Enter Jennifer, de ijskoningin van Frozen. Ze is een maand bezig geweest met haar kostuum en draagt blauwe lipstick. ‘Zijn er ook regels waar je je aan moet houden op een larp-event?’, vraagt Yannick. Jennifer: ‘Dat je een gezellige dag met elkaar hebt en elkaar begroet. Je moet wel een beetje je best doen voor je outfit, maar al ga je als tandenfee, alles mag. Vorig jaar was er iemand als snolwitje.’ Snolwitje, die onthouden we even als familie barbecue-thema.
 
Echte vrienden
Het diepte-interview wordt ruw onderbroken door de figurantenleider, die alle larpers oproept om de kerk in te gaan. Wij lopen richting kleedkamers, langs grote camera’s, lichtstellages en een trol met drie ogen en ontmoeten uiteindelijk Charlie-Chan Dagelet. Ze speelt de ex-vriendin van Robert de Hoog. In het echte leven is ze onder andere bevriend met Manuel Broekman, haar ex-buurjongen. ‘Deze film voelt als een soort reünie. Het leven van een acteur is onzeker. Soms ben je maanden druk en mis je je vrienden, dan heb je een tijd geen opdrachten waardoor je veel met vrienden kunt zijn, maar ben je bang dat je carrière voorbij is. Acteren mét je vrienden is dus de perfect combinatie.’ Naast actrice is Charlie-Chan ook moeder, waar ze vol trots over vertelt. Charlie: ‘Het mooiste wat mijn vrienden voor mij hebben gedaan was voor mij zorgen en liefde geven toen ik net was bevallen. Dan weet je wie je vrienden zijn.’
 
Lunchpauze. Een groene trol ploft naast ons neer voor een muzikaal intermezzo met een koekenpan. Met de muziek op de achtergrond lepelen acteurs en figuranten hun lasagne en salade naar binnen. Géza Weisz kijkt met een bordje op schoot gebiologeerd toe. Als de regisseur verder wil, is iedereen in trance.
 
Autistische neuroot
Gijs Naber blijft na de lunch nog even bij ons hangen voor een ijsje, in zijn badjas. Hebben we een sauna-uitnodiging gemist? Oh, de duster dient als slabbertje voor de acteurs. Gijs speelt een van de homies. ‘Welk genre je ook neerzet, het is altijd een uitdaging. Homies is komedie-achtig, maar geen koddige karikatuur. Komedie is niet per se lachen, gieren, brullen; het gaat ook om geconcentreerde timing. Ik speel een neurotisch type, bijna tegen het autistische aan.’ Gijs had vorig jaar een grote hit met zijn hoofdrol in Aanmodderfakker. Heeft hij zelf aangemodderfakkert in zijn leven? Gijs: ‘Behoorlijk. Op de middelbare school was ik altijd iedereen aan het entertainen, voor de lesstof had ik niet genoeg concentratie en was ik te snel afgeleid. Ik ben door de middelbare school gestuiterd maar vond gelukkig rust in het acteren.’
 
Respect voor larpers
Wij stuiteren door naar Manuel Broekman die even is gaan liggen op een kerkbankje. Hij speelt een mooiboy met ADHD. Met zoveel maatjes in dezelfde film spelen is voor hem ‘een droom die uitkomt’. Waarom? ‘Nou, allemaal jonge filmmakers die vol overgave en plezier in de bubbel van het filmmaken opgaan.’ Diep. Manuel lijkt ons wel een undercover-larper in zijn vrije weekenden. We vragen hem of hij zich wel eens op fetisjistische wijze heeft verkleed. ‘Ik ben wel op vette feestjes geweest met verkleedthema. Als je je dan niet verkleed, is dat suf. Larpers vind ik tof, die mensen gaan helemaal op in hun beleving. Ik vind het mooi als mensen in een fantasiewereld leven, want er zijn genoeg mensen die serieus en burgerlijk door het leven gaan.’ Manuel’s karakter is roekeloos, impulsief en kent geen grenzen. Zou Manuel een vriend helpen om 22 kilo cocaïne weg te werken? ‘Ja, ik zou dan niet zo snel naar instanties stappen, dat zijn allemaal boeven in pakken.’
 
Wij besluiten ook het boevenpad te pakken en nog even het pittoreske Weesp in te gaan om een Forever Best Friends-kettinkje aan te schaffen. Kijk, zulke bonding ontstaat er dus als je je tussen verklede vrije geesten, camera’s en een opengetrokken blik Nederlands filmtalent begeeft.
 
Homies is vanaf 22 januari te zien in de bioscoop. Met CJP-korting natuurlijk. Kun je je uitgespaarde euro’s gebruiken om je vrienden te trakteren. Dat is vast een droom die uitkomt voor ze.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.