Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IFFR 2015: de 10 winnaars
21 JAN 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film Festival

IFFR 2015: de 10 winnaars

We mogen weer! Het International Film Festival Rotterdam is begonnen en wij voorspellen alvast wat waarschijnlijke winnaars van 2015, waaronder Kim Jong-Il en een typisch Rotterdams natuurfenomeen.

1. De snoeiharde wind die altijd lijkt te waaien op het Kruisplein
Eén ding zal nooit veranderen op IFFR: de klap voor je bek als je in Rotterdam het station uitkomt of van het Schouwburgplein naar festivalhart De Doelen loopt. De wind wint altijd.

2. Limburgers
Na de degradatie van de laatste eredivisie-club, de situatie rond Onno Hoes en de marketingslogan die absoluut te weinig eer doet aan een van de mooiste stukken Nederland ('je zal er maar wonen') is er in Limburg eindelijk weer wat om voor te juichen: een bekeroverwinning van Roda JC op PSV en de film Gluckauf. Een instant-klassieker over de alles kapot makende liefde tussen een Zuid-Limburgse kruimeldief en zijn zoon én de enige Nederlandse film die dit jaar meedingt naar een Tiger Award. Dat de 'Limburgse' dialecten nogal 'um te jènken' zijn, moeten Limburgse kijkers dan maar even door de vingers zien. Het mijnwerkersverleden is nooit ver weg in deze film, 'gluckauf ' is bijvoorbeeld een oude mijnwerkersgroet. Dus bij dezen nog even een shout out naar Douwe Bob; hij schreef de titelsong en noemde die gewoon Mine Again.  

3. The Dark Horse
Gokkers verklaren je voor gek als je je geld inzet op een dark horse, maar wat ons betreft is dit een mogelijke winnaar van de publieksprijs. Voormalig schaakkampioen Genesis Potini probeert kansarme jongeren te helpen door ze te leren schaken. Genesis heeft echt bestaan, hij overleed in 2011, en kampte met een bipolaire stoornis, wat een en ander behoorlijk moeilijk maakt. Zeker als je aan de onderkant van de samenleving bungelt. The Dark Horse is zo intens, dat zelfs de trailer al ontroert.
Speeltijden en tickets voor The Dark Horse

4. Kim Jong-Il
We moesten er in het Westen altijd een beetje schamper om lachen, maar Kim Jong Il blijkt nu toch echt een Geliefde Leider te zijn. Als je vanuit je graf nog mensen weet te inspireren om propaganda te maken, ben je gewoon een hele grote. Mis de workshop Make Your Own Propaganda Film dit jaar niet. Filmmaker Anna Broinowski ging een paar jaar geleden naar Noord-Korea om daar van de experts te leren hoe je een goede propagandafilm maakt. Ze wilde namelijk een film maken die zo krachtig was, dat ze er de bouw van een kolencentrale in haar eigen land mee kon stoppen. Het resultaat was de hilarische documentaire Aim High In Creation en nu wil Anna haar kennis graag delen met de wereld. Zij verzorgt alle kostuums, rekwisieten en camera's, jij hoeft alleen je idealen en strijdlust mee te nemen. Je hebt absoluut geen filmkennis nodig, maar werk van tevoren vooral je propaganda-skills even bij in de geniale Kim Jong-Il's Cinema Experience
Meer informatie over de workshop Make Your Own Propaganda en kaarten reserveren.

5. Turist 
Force Majeure, zoals deze film op de internationale markt gaat heten, gaat hoge ogen gooien op het festival omdat hij grappig is, maar vooral ook vanwege het briljante idee van waaruit alles begint. Een ogenschijnlijk ideaal Zweeds gezin zit te lunchen op een skipiste in de Franse Alpen als er ineens een lawine op het resort af komt razen. De spanning van de film zit er niet in dat mensen in levensnood raken en er een race tegen de klok begint om de kinderen te redden. Nee, in Turist raakt niemand gewond. Maar vader Tomás is zo bang dat hij opstaat van tafel en wegrent. Zonder om te kijken naar zijn gezin. En dan moet de vakantie eigenlijk nog beginnen.
Meer informatie en kaarten bestellen voor Turist

6. Tom 'open' Barman
Humberto Tan heeft een jaar keihard moeten vechten voor een trouw publiek bij zijn Late Night-show. Tom Barman, de frontman van dEUS en daarmee de meest legendarische rockster van België, hoeft alleen maar zijn naam in ere te houden om volle zalen te trekken voor zijn Late Night show op IFFR. Elke avond bespreekt hij in de lobby van De Doelen het festival, met interessante filmgasten, een filmquiz én een open bar. Gratis toegang, gratis bierrr! Dit kan niet anders dan een succesverhaal worden.

7. The Tribe

Een Oekraïnse film. Zonder ondertitels. En zonder dialogen. Of althans; alleen dialogen in gebarentaal. Klinkt als een nogal moeilijke film voor mensen die hun wenbrauwen tot ver boven hun haargrens optrekken, nietwaar? Nee dus. The Tribe is niet alleen maar een kunstzinnig experiment, maar vooral een keiharde en terecht bekroonde film over een tiener die op een doveninstituut in Kiev terechtkomt. Dat is geen gezellige wereld en dat komt met name door de jeugdbende The Tribe, die andere leerlingen besteelt en uithoereert. Het verhaal is gek genoeg prima te volgen. Sterker nog, de gebeurtenissen komen eigenlijk alleen maar harder aan.
Meer info en kaarten kopen voor The Tribe op IFFR.

8. De producers van Inherent Vice 
Het was te verwachten: de eerste film die volledig uitverkocht is op IFFR is Inherent Vice. De producers van Inherent Vice kunnen hun flappen gaan tellen en jij zult dus nog tot 5 februari moeten wachten voor je het voor twee Oscars genomineerde meesterwerk kunt bekijken. Schrijf die datum vast in je agenda; wij zagen de film al en zoals je in onze recensie van Inherent Vice kunt lezen, moet jij dat ook echt gaan doen.

9. Mensen die een slaapplaats hebben in Rotterdam
Rotterdam is sowieso een stad om jaloers op te zijn, maar tijdens IFFR wil je al helemaal in de enige échte metropool van Nederland wonen. Dan kun je namelijk elke avond naar de vrij geniale Dance Dance Dance-feesten, terugkruipen naar je nest en daarna je kater verwerken in een zachte bioscoopstoel. Bewaar je filmkaartje en je danst de hele avond gratis.

10. Iedereen die CJP Serveert @ IFFR bezoekt
Sorry voor deze schaamteloze zelfpromotie, maar het is gewoon waar: iedereen die een kaartje heeft voor CJP Serveert @ IFFR is een winnaar. Voor een schamele € 19,- kun je de hele dag onderuit hangen in de prachtige zaal van het Oude Luxor, zie je drie films die al op meerdere tiplijstjes voorbij komen, je krijgt onze mooie 'The Earth Without Art Is Just... Eh'-tote bag én bier met bitterballen. Er zijn nog een paar kaarten voor CJP Serveert.

Met je CJP-pas krijg je € 3,- korting op alle films van IFFR 2015 én kun je tickets kopen voor het exclusieve CJP-selectieprogramma CJP Serveert @ IFFR.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.