Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Grasnapolsky: 8x wat je niet mag missen
05 JAN 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Festival

Grasnapolsky: 8x wat je niet mag missen

De Nederlandse bodem is goede festivalgrond. Naast de grote bekenden als Lowlands en Pinkpop, komen er steeds meer kleine festivals bij, waar je minstens zoveel kunt beleven. Zo ook op Grasnapolsky; een combinatie van een binnen- en buitenfestival dat plaatsvindt in een joekel van een gebouw op de Veluwe. Op 6, 7 en 8 februari geniet je er van mooie muziek en allerlei ander leuks (denk: bootjes bouwen en analoog fotograferen). Zo heb je de charme van een winterfestival mét alle extra fun van de zomerse variant. Wij bekeken alvast het programma en maakten een kleine selectie van dingen die je niet mag missen.
Zaterdag:
Falco Benz
O, wat worden wij blij van Falco Benz. Wat wil je ook: de prins van de synthpop maakt hele vrolijke deuntjes waarvan menige voetjes van de vloer gingen. ‘Hopelijk wordt 2015 het jaar van de non-conformistische muziek’, predikte Falco in CJP magazine en wij voorspellen dat hij daar zelf zijn steentje aan gaat bijdragen. Hij toerde met zijn analoge synthesizers al met De Jeugd van Tegenwoordig en stond op veel festivals. Dat is dit jaar niet anders: zijn festivalseizoen begint lekker vroeg in februari.
 
Fresku
Fresku (dat spreek je dus niet uit als fres-kuu, maar als Fres-KOE, zoals hij ons maar al te graag op het hart drukt) bewijst eigenhandig dat je helemaal niet uit Compton hoeft te komen om behoorlijk gangster te zijn. De Eindhovenaar draagt zijn hart op de tong en spit de meest poëtische lyrics uit zoals wij het graag horen: rechttoe, rechtaan en recht in je gezicht. Hij is al eens uitgeroepen tot beste hiphop-artiest van Nederland en gaat die titel ongetwijfeld eer aan doen op Grasnapolsky.
 
Zondag:
Roosbeef
Het blijft een bijzonder meisje, die Roos. Waar ze ons een paar jaar geleden met een felroze haardos veroverde, is ze nu minstens zo charmant met blonde lokken. Met zoetgevooisde stem zingt ze over iets te veel wijn en dat mensen ‘goddomme’ bij haar moeten blijven. Dat klinkt misschien niet lieflijk, maar ze zingt het zoetjes. We zouden het liefst onder een warme deken gaan liggen, terwijl Roos ons aait en in slaap zingt. Op Grasnapolsky zullen we wakker blijven en zelfs een dansje pogen te wagen. Op 2 februari komt het nieuwe album van Roosbeef uit en dat belooft allemaal heel dansbaar te zijn.
 
Nouveau Vélo
Op een ouwe fiets moet je het leren, maar van een nieuwe word je natuurlijk veel blijer. Dat weten de jongens van Nouveau Vélo maar al te goed: hun pop heelt alle geschaafde knietjes en gekneusde polsjes. Healing pop, noemen ze het zelf. Dat doet denken aan bands als Real Estate en Deerhunter. Je zou met de Franse naam en Amerikaanse sound verwachten dat de dudes van ver moeten komen, maar de jongens zijn gewoon Nederlands (shout out to Laarbeek!). Met een beetje geluk kun je dus bij ze achterop de fiets naar huis.
 
Sue the Night
Er komt nog veel meer moois uit die vruchtbare Nederlandse bodem, bijvoorbeeld nieuw talent Sue the Night. Suus, zoals vrienden haar waarschijnlijk mogen noemen en wij voor het gemak ook doen, maakt betoverende dromerige popliedjes. Deze cover van Santigold   staat bij ons al op repeat en ook haar eigen materiaal is erg aanstekelijk. Ze neemt niet de minsten om haar te begeleiden: in haar band zitten o.a. leden van Baskerville, Bombay Show Pig, Cheaters en Nana Effah-Bekoe, die zelf ook speelt op Grasnapolsky (zie hieronder). Die samenstelling werkt heel goed: Sue is al uitgeroepen tot Serious Talent en wij hebben zo’n voorgevoel dat 2015 wel eens haar jaar kan gaan worden.
 
Nana Adjoa 
Niet één, maar twee shows spelen op een festival; dan weet je dat het goed zit. Nana heeft als bassiste menig band versterkt, maar redt zich in haar eentje ook prima. Naast bassen kan ze namelijk ook prachtig zingen en maakt ze lieve wegdroomliedjes. Dat geheel eigen geluid zorgde ervoor dat we haar met een CJP-wildcard naar de finale van de Grote Prijs hielpen (waar ze best blij mee was). En nu staat ze dus op Grasnapolsky. Dat is niet alleen leuk voor haar, maar vooral voor ons.
 
 En ook nog:
Randprogramma
Je moet je oren soms wat rust geven, dus is er op Grasnapolsky genoeg te doen als je even niet wil luisteren. Die kersverse festivalliefde stuur je een liefdesbrief per flessenpost bij Alle Hens. Of-ie aankomt is de vraag, maar dat maakt het natuurlijk alleen maar meer meant to be als hij hem echt ontvangt. Je ogen gun je een pleziertje bij de Motion Paintings van De Module. De lichtinstallatie verandert ‘s nachts in een bewegend oerwoud van kleurtjes; niet verboden om een dansje bij te wagen. Alle onvergetelijkheid leg je het beste vast op de gevoelige plaat. Wie geen enorme hipsterverzameling analoge camera’s heeft liggen, huurt er eentje bij CAFU. De lieftallige vrijwilligers leggen je maar al te graag uit hoe de donkere kamer werkt.
 
Grasnapolsky vindt plaats op 7 en 8 februari, in Radio Kootwijk op de Veluwe. Wij gunnen het iedereen om Roos, Noveau Veló, Sue en Nana live te kunnen zien en geven hier kaartjes weg voor de zondag. Niet gewonnen? Of liever (ook) op zaterdag? Je kaarten koop je hier

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.