Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP Serveert @ IFFR
08 JAN 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Festival

CJP Serveert @ IFFR

Frank
Hoe je Frank het beste kunt omschrijven? Hij is een ambitieuze beginnend muzikant, die zijn eigen muzieksystemen en instrumenten bedenkt, een streng fitnessregime volgt en de meest catchy, likeable muziek EVER maakt. O ja, en hij heeft altijd een enorm nephoofd van papier-maché op. Jonge muzikant Jon (Domhall Gleeson) ontmoet Frank (Michael Fassbender) als hij zich bij diens band voegt. Die band is hard op weg naar succes, dankzij (of misschien ondanks) Franks ambitieuze muzikale regime. Dat zorgt voor heel wat bijzondere situaties. We hebben niet speciaal iets tegen Michael Fassbenders hoofd (juist niet; eigenlijk zijn we behoorlijke voorstanders van zijn hoofd en alles wat daaronder zit), maar op de één of andere manier werkt het heel goed voor hem om de gehele film van onder een nephoofd te acteren. Zo goed zelfs, dat je na een tijdje niet eens meer door hebt hoe vreemd het is dat iemand altijd zo’n ding draagt. Frank is vreemd en excentriek, maar vooral heel erg grappig. De film zit ook nog eens vol met muziek, die de acteurs live inspeelden. Het is bijna niet voor te stellen dat deze nummers - met teksten als ‘Coca Cola lipstick ring go dance all night’  - onze top 40 nog niet bereikt hebben. Sommige dingen zullen altijd een mysterie blijven.
 
A Girl Walks Home Alone at Night
Als je bij vrouwelijke vampiers nog steeds aan Bella van Twilight denkt, dan heeft je repertoire hoognodig een update nodig. Wat ons betreft is de Iraanse film A Girl Walks Home Alone at Night daar de beste kandidaat voor; vampire chic meets hipster Arab, allemaal ondergedompeld in horrorconventies. Eigenlijk heb je ons al met de tagline ‘de eerste Iraanse vampier-western’. De film zelf ziet er gelukkig ook goed uit: gruizige zwart-wit beelden, hele mooie hoofdrolspelers en een net iets te naar Iraans dorp met de naam Bad City (leg zelf de Sin City-link maar); allemaal ondersteund door een killer soundtrack van Arabische rock en jaren ’80 new wave. De hoofdrolspeelster is een charmante Iraanse dame in hijab en All Stars: een vampier die de term girl power nieuw leven inblaast. Ze valt voor Arash, een lievige jongen die omschreven wordt als de Iraanse James Dean. Of dat zo is, mag je zelf gaan bekijken; wij spreken het in ieder geval niet tegen. De film is een unieke mix en de invloeden komen overal vandaan (van western en film noir, tot David Lynch) en zorgen voor hele mooie shots. Wie dacht dat een horrorfilm niet romantisch kon zijn, heeft het flink mis.
 
Tussen 10 en 12
Meestal laten films in twee uur speeltijd een hele levensgeschiedenis zien. Dat er zich in die tijd ook een levensbepalend verhaal kan afspelen zie je in Tussen 10 en 12. Regisseur Peter Hoogendoor kan het weten: zijn zusje overleed in een auto-ongeluk en het nieuws werd in korte tijd van het ene op andere familielid doorgegeven. Die gebeurtenis vormt de basis voor Tussen 10 en 12: twee agenten komen met slecht nieuws en één voor één voegen familieleden zich in de politieauto. Hoogendoorn maakt de film gelukkig niet te zwaar: er is ruimte voor absurdisme en een tragikomische tint. Wij worden bijvoorbeeld heel blij van het fragment dat zoon en zijn vriendin samen awkward op Oostblok-pop dansen. Zij in hotpants en met ingevlochten haren, hij strak opgeschoren en met gouden ketting; allebei totaal niet op hun plek in de woonkamer met kanten gordijnen en schilderijtjes van landschappen in gouden lijstjes. Ook fijn: hoofdrolspelers behoren tot de crème de la crème van Nederlands acteurs, met onder andere Nasrdin Dchar en jonge talenten Elise van ’t Laar en Ko Zandvliet. Die laatste is zo’n wünderkind dat je aan je eigen kunnen doet twijfelen. Hij speelt al tijden in Jungle by Night en je zag hem eerder in Sonny Boy en de met een Gouden Kalf bekroonde Telefilm Jongens.
 
Voor een luttele € 19,- kijk je op 24 januari bovenstaande films. Ook niet onbelangrijk: je krijgt er bier en bitterballen bij! Op één pas kun je twee kaarten kopen. Neem hem wel mee, want de kaarten worden steekproefsgewijs gecontroleerd aan de deur.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.