Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
A Year of Facebooks
07 JAN 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Lezen

A Year of Facebooks

Goede voornemens, daar vallen zelfs de rich and famous voor. Zo ook Mark Zuckerberg, die een paar dagen geleden het ondenkbare aankondigde: hij gaat elke twee weken een boek lezen. Dat inspireerde ondergetekende tot het schrijven van een brief, met een aantal, uiteraard gepersonaliseerde, leestips.
Lieve Mark,
 
Mag ik Mark zeggen? Ik heb het idee dat ik je al heel lang ken. Sinds ik in 2009 mijn Facebookprofiel aanmaakte, denk ik elke dag even aan je. Wat zou mijn leven er anders uitgezien hebben zonder jou, Mark. Waar zou ik mijn vrienden nog moeten spreken? Hoe zou ik de nieuwste kattenfilmpjes van over de hele wereld moeten bekijken? Waar zou ik de Happinez-quote inspiratie die me de dag door helpt moeten lezen? Je hebt mijn leven zoveel mooier en makkelijker gemaakt; daar geef ik met liefde mijn privacy voor op. Als dank wil ik je ook graag helpen. Je goede voornemen om elke twee weken een nieuw boek te lezen, vind ik namelijk uitermate inspirerend. Ik snap niet waar je de tijd vandaan haalt om dat te doen, laat staan om uit te zoeken wát je dan zou moeten lezen. Van alle miljoenen, miljarden, triljarden boeken die er op de wereld zijn is het moeilijk kiezen. En met de Koran, zoals al je Facebookvrienden voorstellen, kom je maar twee weken vooruit. Daarom help ik je graag een handje met een kleine selectie.
 
Ik vind je gezondheid echt heel belangrijk, lieve Mark. Als je telkens je face in een book moet steken, raad ik je aan ook wat over een gezond dieet te lezen. Met je neus achter de PC, is het bestellen van een pizza natuurlijk heel verleidelijk. Powerfood van Rens Kroes lijkt mij daarom een goede optie. Het zusje van Hollands trots Doutzen legt hierin haarfijn uit wat je het beste bij je bakje quinoa kunt eten en waarom suiker super stom is. Voor je het weet heb je net zulke killer legs als het topmodel en haar gezonde evenknie. Helaas is het boek er alleen nog in het Nederlands, maar je kunt natuurlijk ook gewoon plaatjes kijken. Ze legt veel uit in onderbroek namelijk.
 
Facebook is prachtig en ik zou brieven vol lofzang kunnen schrijven over het belang en de sociale waarde van de website. Dat laat ik voor nu even zitten. Er liggen helaas ook gevaren op de loer. Ik raad je aan, voor je eigen (cyber)gezondheid, om Socalbesitas van Mayke Calis te lezen. ‘Socialbesitas’ is dé kwaal van de moderne tijd en vooral een heel leuk gevonden woord (het combineert namelijk het ‘social’ van jouw site, met ‘obesitas’ waar duizenden Amerikanen aan lijden, slim hè?) Veel jongeren leiden aan deze nieuwe ziekte: zij zijn verslaafd aan de smartphone en altijd online. Met dit boek en een hapje van het bovengenoemde quinoapapje ben je verzekerd van een gezond en gebalanceerd leven.
 
Op basis van je interesse in The End of Power (het eerste boek op je goede voornemensleeslijst), denk ik dat je The End of History and the Last Man van Francis Fukuyama ook erg interessant zal vinden. Waarschijnlijk wist je dit al, maar Fukuyuma is een Amerikaanse politiek wetenschapper en heeft erg interessante theorieën over de liberale democratie. Gebaseerd op je ‘vind-ik-leuks’, zag ik dat je interesse hebt in verschillende politieke figuren, filosofen als Plato, politiek georiënteerde televisieseries als West Wing en wetenschap (You Fucking Love Science!) Gebaseerd op je virtuele identiteit, breng ik je daarom je graag dit (gesponsorde) bericht.
 
Het lijkt me moeilijk om te zien hoe zo’n enorm bedrijf als Facebook werkt, als je er met je neus bovenop zit. Soms moet je wat afstand nemen van zaken, om te zien welke sociale impact ze op de wereld hebben. Daarom raad ik je graag The Circle aan, over het belangrijkste internetbedrijf en alle fun die het met zich meebrengt om daar te werken. In het verlengde daarvan kun je ook 1984 lezen, over een wereld waar iedereen alles deelt en niets meer geheim is. Samen spelen, samen delen, noemen we dat in Nederland. Privacy is sowieso overrated, toch Mark?
 
Ik snap dat je weinig tijd hebt om muziek te luisteren als je elke dag druk bezig bent met updaten, liken en sharen. Ben je überhaupt wel op de hoogste van het de heetste hotheid in muziekland? Natuurlijk zag ik je op foto’s met Jay-Z en Snoopp, maar weet je wel wie die dudes zijn? Als je Can’t Stop, Won’t Stop: A History of the Hip-hop Generation van Jeff Chang leest, ben je zeker weten op de hoogte van wat er wel en niet speelde in hiphopland. Geeft je meteen wat meer om over te praten, als je nog meer rappers tegenkomt. Wie weet durf je Jay dan wel gewoon een boks te geven, in plaats van dat verlegen handje. Of geeft het je inspiratie om een eigen muzikale carrière te starten als Mark-Z. Het netwerk heb je in ieder geval al.
 
Benieuw naar wat Mark gaat lezen? Hij nodigt iedereen uit om met hem mee te doen, via A Year of Books. Onze Engelstalige boekentips koop je met 10% korting bij American Book Center. Kun je natuurlijk ook gewoon zelf heen gaan om wat leesvoer uit te zoeken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.