Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
8 musea die je nog niet kende
12 JAN 2015 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Expo

8 musea die je nog niet kende

The Museum of Bad Art, Boston, Verenigde Staten
Waarom naar wéér en museum met prachtige kunstwerken die het vertrouwen in je artistieke kwaliteiten doen krimpen, als je ook gewoon met een goed gevoel naar buiten kan gaan? Dat is zeker bij The Museum of Bad Art (of MoBA, zoals ze zichzelf liefkozend afkorten). Je vind er meesterwerken als Sunday on the Pot With George (een intiem portret van de betreffende George) en Lucy in the Sky With Flowers: een portret van een dansende (?) oude vrouw, die bloemen vasthoudt terwijl haar jurk en borsten dartelen in de wind. Bekijk vooral de site even, als je geen tijd en geld hebt om naar Amerika te vliegen. Wij kunnen maar één ding zeggen: WE WANT MORE.
 
Barbed Wire Museum, Kansas, Verenigde Staten 
‘Een museum over prikkeldraad?’ Als dit meteen de slogan van je museum is, dan weet je dat er goed is nagedacht over de collectie. En man, wat een collectie is dat: de verschillende soorten prikkeldraad laten op een bepaalde manier de niet-vertelde geschiedenis van het Amerikaanse rurale leven zien. Waarschijnlijk. Er is in ieder geval heel veel prikkeldraad. Meer dan tweehonderd soorten sieren de muren, allemaal even uniek en speciaal. We hoeven jullie natuurlijk niet te vertellen dat je de kunst beter niet kunt aanraken.
 
Instant Ramen Museum, Osaka, Japan
Je kent het wel: zo’n dag waarop je band lek gaat, de bus niet komt opdagen en, nadat je drie kwartier door de regen hebt gelopen, de Albert Heijn net de deuren heeft gesloten en er dus geen manier is om je schreeuwende honger te stillen. Voor dat soort dagen zijn instant noodles uitgevonden. Het magische voedsel wordt geëerd in het Instant Ramen Museum, met een verzameling van instant noodles in alle vormen en maten. Ze staren je aan in de instantnoodletunnel, je ziet er het verhaal achter de geboorte van chicken ramen en leert alles over de bedenker van instant noodles: Mofoku Ando. In dezelfde stad vind je trouwens ook het Cupnoodles Museum, kun je meteen twee vliegen in één klap slaan, als je er toch bent. Only in Japan.
 
The Hair Museum of Avanos, Cappadocië, Turkije
Onder een schattige pottenbakkerij in de heuvelachtige Turkse streek Cappadocië, vind je een idyllische grot. Gevuld met mensenhaar. Geen grapje: de wanden van de meest creepy plek sinds dat hotel in The Shining zijn van de grond tot plafond volgeprikt met plukjes vrouwenhaar. Alleen de vloer is onbedekt; voor de rest hebben 16.000 (!!) vrouwen hun haar afgestaan en een briefje met hun adres bijgevoegd. Het verhaal over het ontstaan van het museum is wat minder eng: een vriendin van de pottenbakker die het museum beheert, verliet de stad en knipte een plukje van haar haar af als aandenken. Sindsdien hebben duizenden vrouwen van over de hele wereld hun haar afgestaan. Dat doen ze niet voor niets trouwens: twee keer per jaar kiezen klanten tien winnaars van de muren, die geheel vergoed naar Cappadocië mogen komen en gratis pottenbakworkshops krijgen. Dat is nog eens waar voor je haar.
 
Museum of Broken Relationships, Zagreb, Kroatië
Als friendship de beste naam voor een schip is, dan is brokenship toch wel de beste naam voor een museum over verbroken relaties. Het museum is niet zo suf als de net gemaakte woordgrap: je vindt er een enorme collectie overblijfselen van gefaalde relaties. Het begon toen de makers na een verbroken relatie grapten dat ze de overgebleven spullen tentoon zouden kunnen stellen. Een paar jaar later vormden hun voorwerpen en die van hun vrienden de collectie van The Museum of Broken Relationships. Als reizende tentoonstelling is het door gedumpte mensen van over de hele wereld aangevuld. Ook exen uit Nederland dus! Je vindt er echt van alles: van I Love You-teddyberen en zelfgemaakte doosjes met foto’s, tot een bijl. De stukken zijn voorzien van een verhaal, zodat je – soms in een paar woorden – een deel van de relatie meekrijgt. De bijl werd bijvoorbeeld gebruikt om de meubels van een ex-geliefde kapot te hakken. Dan valt jouw ex nog best wel mee. Sowieso even slim om te checken of die niks heeft ingeleverd.
 
Museo Subacuático de Arte, Cancun, Mexico
Een ander museum waar je geen relationship voor nodig hebt, is het Museo Subacuático de Arte. Je kunt je friendship en brokenship ook gewoon thuislaten trouwens, want het is de bedoeling dat je gaat duiken. Vlakbij Mexico heeft kunstenaar Jason deCaires Taylor een aantal zelfgemaakte beelden gedropt. Wat verwacht je ook van iemand die kunstenaar én duikinstructeur is. Het streven van Taylor is heel nobel: hij wil de toeristen naar een andere plek lokken dan de koraalriffen; die lijden namelijk nogal onder de duikers die komen kijken. De onderwaterbeelden veranderen continu door koraalvorming, dus je kunt elk jaar terugkomen om nieuwe kunst te zien. Dit is niet het eerste onderwatermuseum, trouwens: Taylor maakte er eerder al eentje bij de kust van Grenada.
 
The Potala Palace, Lhasa, Tibet
Het is niet alsof we verwachtten dat het winterpaleis van de Dalai Lama een schuurtje ergens in een veld zou zijn, maar het Potala Paleis is ook weer het andere uiterste. Sinds de veertiende Dalai Lama er uit Tibet vluchtte, staat het onder Chinees beheer en is het te bezoeken als museum. Dertien verdiepingen telt het immense paleis boven op de 130 meter hoge heuvel. Ander telwerk: 1000 kamers, 200.000 standbeelden en 689 muurschilderingen. We snappen dat je niet de tijd hebt om die allemaal te bekijken, dus een kopje Chinese thee in de paleistuin lijkt ons een prima alternatief.
 
Musei Vaticani, Rome, Italië
Ook zo’n episch verblijf van een geestelijk leider: in de apostolische paleizen vind je de ultime muurschilderingen. Liggend op de grond van de sixtijnse kapel zie je Michelangelo’s meesterwerken van (semi-)dichtbij. Zo begrijp je eindelijk wat carpe diem inhoudt door de filosofische openbaring die je van het meesterwerk krijgt. Naast de kapel zijn er nog vier andere locaties waar chef-d'oeuvres te bewonderen zijn. Je kunt veel van de kerk zeggen, maar die pauzen hebben flink hun best gedaan om de krenten uit de kunstpap te halen. De collectie is dan ook één van de grootste ter wereld, met meer dan veertien kilometer (!!) aan kunstwerken. Kun je meteen je wekelijkse work-out van je lijstje strepen.
 
Natuurlijk zou je het liefst meteen een wereldticket boeken om al deze musea van dichtbij te bekijken; beetje duur alleen. Tot je daar genoeg geld voor hebt, hebben we er in ieder geval één die je met korting kunt bekijken: Vatican 3D laat alle hoogtepunten van de Vaticaanmusea zien  in high-res 3D. Zo zie je elk marmeren piemeltje en gefrescoode engel in detail – en je hoeft er niet eens voor rond te lopen. Natuurlijk krijg je voor zo’n grandioos museum een bijpassende korting: met je CJ-pas bespaar je € 3,- op je kaartje. Die kan dan weer mooi in het reisspaarpotje.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.