Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Top 2000: uitgekauwd kerstvoer
24 DEC 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

Top 2000: uitgekauwd kerstvoer

Ieder kerstdiner wordt het weer door je strot geduwd: de Top 2000. Een geforceerd gezellige hitlijst van Radio 2, samengesteld door veertigplussers met een nostalgisch verlangen naar oude, witte rockplaten. CJP vroeg vernieuwende babyboomers - mét verstand van muziek - naar alternatieve klassiekers.

De top drie dit jaar: Hotel California, Bohemian Rhapsody en Stairway To Heaven. Prachtnummers, maar ieder jaar is het lijstje bijna identiek. Mag het een beetje anders zijn? Deze drie muziekspecialisten hebben dit jaar stuk voor stuk een boek uitgebracht over muziek (die je kunt winnen door op de knop hiernaast te drukken). Wij vragen hen naar het beste nummer allertijden, plus hun ongezouten mening over de Top 2000.

Rob van Scheers
Wie: De Utrechtse Rob is cultuurreporter voor Elsevier en gastdocent aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef onder andere de biografie van Paul Verhoeven en diverse interviewbundels.
Nieuwe boek: Drie akkoorden en de waarheid
Verhaal:  Een muzikale autobiografie, die het leven schetst aan de hand van popliedjes. Volgens Rob is een goed popliedje een herkenbaar verslag van een ervaring, een uitdrukking van een stemming of een maatschappelijk statement. In het boek omschrijft hij het leven in zeven stappen: van geboorte tot dood en beyond.

‘De Top 2000 is een soort gezelschapsspel. De artiesten kunnen er niets aan doen dat ze in die lijst belanden. Die maken gewoon een goed liedje en zo’n liedje vindt zijn eigen weg onder de luisteraars. Neem Hotel California. Het is toch alweer veertig jaar geleden dat The Eagles dat in elkaar hebben gezet. Voornamelijk mannen boven de veertig hebben hier jeugdherinneringen aan en die doelgroep stemt op de Top 2000. Als een jongere generatie het nu half-half op de radio hoort denkt deze misschien ‘wat een uitgekauwd liedje’. Maar als je met een koptelefoon op in de compositie duikt, kun je nieuwe geluiden en verhalen ontdekken.

Een toplijst maken is moeilijk, want liedjes zijn onvergelijkbaar, het hangt af van je stemming en levensfase. Popmuziek gaat over twee dingen. Tot je twintigste is het rock ’n roll: auto’s, meisjes, reizen, je eerste zoen. Het tweede deel gaat erover dat alles mislukt is: artiesten zitten in de put, drinken te veel en hebben een gebroken hart. Dat zijn twee heel verschillende stemmingen. Maar als ik dan toch ‘de onbewoond-eiland-theorie’ moet toepassen, kies ik als allerbeste liedje I See A Darkness van Johnny Cash, geschreven door Bonnie ‘Prince’ Billy. Een man zit aan de bar naar zichzelf te kijken in een grote spiegel die achter de bar hangt en mijmert: je weet hoe ik van het leven houd, ik wil het niet opgeven, ‘but can you see this opposition?’ Hij voelt dat de eindigheid van het bestaan hem op de hielen zit. Dat, en dan gezongen door Johnny Cash aan het einde van het leven. Prachtig.’

Bertram Mourits
Wie: Redacteur non-fictie en poëzie Bertram Mourits werkt bij uitgeverij Atlas Contact. Hij schrijft over literatuur voor de Poëziekrant, De gids en De Revisor en over popmuziek voor NRC Handelsblad en Heaven. Verder schreef hij het boek Zestig.
Nieuwe boek: Luisteren &cetera (met Pieter Steinz)
Verhaal: Een boek met heel veel lijstjes, waar je nieuwe luisterinspiratie van krijgt. Muziek uit de jaren tachtig geanalyseerd aan de hand van vijfentwintig invloedrijke platen en stromingen.

‘De Top 2000 heeft nooit weerspiegeld wat ik leuk vind. Tijdens de millenniumwisseling werd het gebracht als een soort absoluutheid, dat is natuurlijk niet het geval. Het is een poll van een radiozender. Er staan veel liedjes hoog in de Top 2000 die zes á acht minuten duren. Dat zijn liedjes die groter willen zijn dan hun onderwerp. Bohemian Rhapsody vind ik bijna opgeblazen, ik ben niet altijd tegen opgeblazen liedjes hoor, maar het gaat om het effect dat je achter laat. Er zijn liedjes van drie minuten die meer vertellen en indruk achterlaten en dat is waar het omgaat.

The Eagles is een leuke band, maar de nummers van hun eerste plaat zijn veel beter dan Hotel California. Het is een onmogelijke vraag, maar als ik moest kiezen noem ik Dark end of the Street van James Carr écht het allerbeste liedje ooit. Zoveel zeggingskracht, en een indrukwekkende manier van verhaal vertellen. Het is vaak zo dat de eerste versie die je van een liedje hoort, je erg bijblijft. In dit geval hoorde ik eerst Ry Cooder’s versie, maar was ik benieuwd naar het origineel.

Bij mijn Top 3 album van 2014 staat de ouderwetse liedjesplaat The Lights From The Chemical Plant, van singer-songwriter Robert Ellis. Verder staan Chuck Prophet en The War of Drugs daarin. Als ik een nieuw volkslied voor Nederland moest kiezen? Bij voorkeur iets als Doe Effen Normaal van Normaal. Hartstikke goede drie-akkoorden blues rock. Een stampplaat. Ja, dat vind ik wel een geschikt nieuw Nederlands volkslied.´

Jaap Boots
Wie: Radio- en tv-maker Jaap Boots was presentator en samensteller van programma’s als 3VOOR12, Shouting Boots en de JaBo Gumbo Show. Sinds begin jaren tachtig is Jaap actief als zanger/gitarist en schrijver.
Nieuwe boek: Donderweg
Verhaal:  ‘Mijn leven in de fast lane van de popmuziek'.  Jaap blikt terug op zijn wilde jaren als rock ’n roll-dj. Hij vertelt op laconieke wijze over zijn belevenissen; worstelend met ruige rockers, rare luisteraars en hogere Hilversumse machten.

‘Radio 2  heeft een trouw publiek van babyboomers en grijze muizen. Voor de meeste mensen is popmuziek een nostalgiemachine. Tijdens de gezellige kerstijd gaan ze op zoek naar warme sferen, achtergrondmuziek en jeugdsentiment. Ik vind het veel leuker om mijn muzikale smaak te blijven ontwikkelen. Mijn allergrootste favorieten staan niet in de Top 2000. Nick Drake, de oer-singer-songwriter, bijvoorbeeld. Of één van de beste bands van de jaren negentig: Jon Spencer Blues Explosion. Maar ook de Amerikaanse singer-songwriter Tony Joe White, country legende Hank Williams en oerbluesman Robert Johnson ontbreken. En wat dacht je van artiesten zoals jazz-zanger Gregory Porter, N.E.R.D. en Franz Ferdinand? Ze ontbreken omdat mensen altijd, zeker bij Radio 2, hetzelfde willen. Zoals mensen ook graag hetzelfde eten. Daarom eten mensen jaar in jaar uit dezelfde gestampte pot.

Lijstjes zijn dodelijk. Een lijstje maken is hetzelfde als een feestje organiseren waar maar tien mensen mogen komen. Dat betekent er altijd leuke mensen worden buitengesloten. Ik ben niet zo’n fanatieke lijstjesman, maar laat ik een lans breken: Roadrunner van Jonathan Richman & The Modern Lovers uit 1976 is het allerbeste nummer ooit gemaakt. Deze jonge snotneus uit Boston schreef een hypnotiserend nummer, over hoe het voelt om ’s nachts met je auto over de snelweg te rijden met de radio aan. Het bestaat uit maar twee akkoorden en een simpele tekst. Een prachtige demonstratie waarom popmuziek zo leuk en opwindend kan zijn. Als hij in de vijfde versnelling begint te zingen, dan zit je bijna mét hem in de auto.’

Vanaf vanavond tot en met oudejaarsdag wordt de Top 2000 op Radio 2 uitgezonden. Wil je eens wat nieuws op tafel en je familie onderwijzen deze kerst? Ga dan met CJP-korting naar je favoriete platenzaak en scoor een paar bovengenoemde platen met korting.  

Check hier de Spotify-playlist.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.