Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Oplaaiend vuur bij IDFA
01 DEC 2014 • Door Amber Malik • Meer blogs over Film

Oplaaiend vuur bij IDFA

1: Killswitch
Feiten: Ali Akbarzadeh, 90 minuten
Gaat over: 1984. Big Brother. Edward Snowden. Stuk voor stuk mensen die ons vertellen dat we elke dag bespioneerd worden. Regisseur Ali Akbarzadeh (spreek dat maar eens soepeltjes uit) weet een technisch verhaal om te toveren in een verhaal dat je wakker schudt. Zeggen dat we allemaal het recht hebben op delen van informatie is allemaal leuk en aardig, maar het komt pas echt aan als er harde consequenties aan hangen. En die zijn er. Het niet-zo-levende voorbeeld: Aaron Schwarz, die de Amerikaanse copyrightwet eigenhandig tegen ging en een jaar later zodanig achterna werd gezeten door de overheid, dat hij zelfmoord pleegde uit angst voor gevangenisstraf. De vrijheid van informatie gaat het dus om. Om die te delen, zonder dat er iemand constant in je nek zit te hijgen. Plus het recht om daarvoor te strijden.
Viel op omdat: Een film over internet en hackers zo neerzetten dat zelfs de grootste digibeet (oftewel, je oma) het begrijpt is geen makkelijke taak, maar regisseur Akbarzadeh krijgt het voor elkaar. Af en toe lijkt de film bijna propaganda voor revolutie, alsof we ons in de Derde Wereldoorlog bevinden. Niet geheel onterecht: spionage door middel van onze data is allang een geliefd onderwerp van discussie in de nieuwe media kringen. Deze docu brengt de discussie over naar de leken onder ons. Zodat iedereen zich bewust is van de consequenties en een poging kan doen hier tegen te gaan. Viva La Revolution.
Beoordeling: 8.

Hiphop-eration
Feiten: Bryn Evans, 105 minuten
Gaat over: Dat je oma de technologie van hierboven niet begrijpt, betekent niet dat ze geen andere talenten heeft. Dat die talenten verrassend kunnen zijn, tonen de grootouders in Hiphop-eration: volgens het Guinness Book of Records zijn ze de oudste hiphopcrew ter wereld. Wie zijn wij om het boek van de wereldrecords tegen te gaan? Met een gemiddelde leeftijd van 80 en de allergrootste uitblinker van 94 begeeft de groep zich vanuit Nieuw Zeeland naar de kampioenschappen in Las Vegas.
Viel op omdat: De film is ontroerend, grappig en inspirerend tegelijk. De oudjes hebben hun humor nog niet verloren: de slimme woordgrap van hun naam (Hip Operation, get it?) en hun contact met de jongeren maakt dat je wilde dat jij zo cool bent op je tachtigste. Vooral na de slim verwerkte levensverhalen die je hart even doen opzwellen. Cool oud worden: zo doe je het. Zonder bloemetjesgordijn en mét neonkleurige sokken.
Beoordeling: 7.

Our Colonial Hangover
Feiten: Sunny Bergman, 55 minuten
Gaat over: Kort en krachtig: racisme. Met name die eindeloze discussie over Zwarte Piet. Maar dan op een manier zoals we dat van Sunny Bergman gewend zijn. Scherp, intelligent en een tikkeltje vermoeiend. Our Colonial Hangover is een documentaire die ons dwingt om een goede blik op onszelf en anderen te werpen. Zodat het tenminste duidelijk is hoe we op racistische zaken reageren. Hint: niet zo goed (dat Facebook-incident met voetballer Leroy Fer spreekt boekdelen).
Viel op omdat: Met een cameo van Russell Brand, die Sunny haarfijn uitlegt waarom blackface niet geaccepteerd wordt, heeft ze sowieso al iedereens aandacht getrokken. Heel toevallig dat juist Russell Brand net even langsliep, maar daar zullen we het verder niet over hebben. Met de ‘hoe racistisch ben jij?’-test met VPRO-baas Lennart van der Meulen, gaat ze nog een tikkeltje verder. Confronterend, want niemand wil als racist bestempeld worden – zelfs niet als je het niet zo bedoelt. Of je nou voor of tegen Zwarte Piet bent, Our Colonial Hangover is zeker het kijken waard. Al is het maar zodat je de situatie van beide kanten hebt bekeken. Wij weten het al: deze docu gaat het vuur alleen maar doen oplaaien.
Beoordeling: 7.5.

Met pijn in ons hart nemen we afscheid. Dit was ‘m dan. De laatste IDFA blog. Die korting kunnen we je nu niet meer aanbieden, maar we nemen aan dat je er meer dan genoeg gebruik van hebt gemaakt. Next up de filmfestival lijst: IFFR. Waar jij met € 3,- CJP-korting een kaartje kan scoren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.