Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 51
17 DEC 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 51

Het lijstje mag onderaan de pagina aangevuld worden.
Typhoon – Lobi Da Basi
Als een wervelwind bestormde Typhoon dit jaar de lage landen. Op ieder denkbaar festival gaf de vrolijke rapper een knaller van een show weg. In vele lijstjes staat Lobi Da Basi (Liefde De Baas) als beste Nederlandse album van 2014. Wij wisten natuurlijk al lang dat Typhoon een baas was toen we hem in juli spraken, maar nu weet de rest van Nederland het gelukkig ook. Naast blije melodietjes staan er op LDB diepe teksten. Hemel Valt gaat poëtisch over religie. Van De Regen Naar De Zon beschrijft de Nederlandse, multiculturele samenleving. Zandloper is simpelweg de meezinger van het festivalseizoen. Dit alles wordt ondersteund met blazers, energie en een zomergevoel.

Beyoncé – Beyoncé Platinum Edition
Multitalent Queen Bee heeft dit jaar een heuse, nieuwe term gelanceerd: een Beyoncé droppen. Dat betekent dat je zonder aankondiging een plaat lanceert. Ook het management van Jett Rebel raakte erdoor geïnspireerd, leerden we van de film Who The Fuck Is Jett Rebel. Beyoncé’s Ring Off is een combinatie tussen het reggaeweitje op de Zwarte Cross en een ode aan de scheiding. Flawless Remix is de ultieme feminist-meezinger en gaat erover dat het heel normaal is dat er ruzies in een lift ontstaan als je onder miljardairs bent. Door Drunk in Love kan niemand meer zonder seksuele connotatie op een surfplank liggen. What’s not to like?

Oscar & The Wolf – Entity
Het brein achter Oscar & The Wolf is de Brusselse Max Colombie. Ooit begonnen in zijn slaapkamer, nu producer van deze wereldplaat. Want: unieke sound. Met zijn elektronische R&B verraste hij het onbevangen publiek tijdens Lowlands. Het unieke geluid waarin zijn gefilterde stem verandert, hypnotiseert je als een triphop. Joaquim is de perfecte plaat om een waterpijp op te roken door de Arabisch-achtige bas. Bloom (Oh My Baby) klinkt geïnfiltreerd door aliens met een dwarsfluit. Strange Entity heeft een oplaaiend deuntje met een donkere laag vocalen. We (kots-emoticon) houden niet zo van artiesten ’de nieuwe’ noemen, maar dit is de nieuwe James Blake.

Future Islands – Singles
Dapper. Je album Singles noemen. Of je geeft de boodschap af dat alle drie de bandleden vrijgezel zijn, en dat brengt hordes groupies met zich mee. Of je bent zo zelfverzekerd dat je gelooft dat het allemaal hits zijn. Dat laatste is as far as we know waar, want Future Islands’ synthpop is extreem catchy. Het is niet voor niets dat het Amerikaanse trio hét must see bandje van 2014 was tijdens SXSW (één van de grootste Amerikaanse showcase festivals). Singles staat vol kunstige popliedjes die je als indie kunt labelen. Seasons (Waiting On Your) ramt je mentaal door alle jaargetijden heen, terwijl Balance het ideale nummer is voor een rollerdisco met glitterlamp. 

Mac Demarco – Salade Days
De dromerige indie-popplaat van Mac Demarco is er eentje voor in de boeken. De tweede plaat van de vierentwintigjarige Canadees staat vol warme folk. Alsof je tijdens een middagje rondneuzen op de IJhallen, een oude LP vindt die je naar de jaren zeventig sleurt. Mac blijkt live ook een memorabele performance neer te zetten. Zo staat hij vaak naakt op het podium. Dit rijmt nou niet bepaald met zijn muziek, maar wij houden wel van een expressionistische artiest. De instrumentalist verraste ons vooral met Salad Days, door de lekker rauwe opname. Maar ook Let Her Go is een verademing, want de Passenger-naam-variant kunnen we niet meer aanhoren. 

Run The Jewels – RTJ2
Rapduo Killer Mike en EL-P, lanceerden hun tweede album RTJ2 en sloegen in als een bom. Hoogstaande bloggers bekroonde deze plaat als beste hiphopplaat van 2014. Dit is hele boze muziek. Ruiger dan ruig. Woede zoals Anger Management-groepsleiders het het allerliefste zien. De chemie tussen beide rappers duidelijk aanwezig. Blockbuster Night Part 1 is een killer-plaat met een futuristische beat. Oh My Darling Don’t Cry heeft een dreigende baseline, een bruut riedeltje en Nobelprijs-winnende rijmschema’s. RTJ2 moet je niet vanaf je iPhone-speakers in de metro luisteren als je een kort lontje hebt. Voor je het weet zit je vuist door de ruit. 

Luister hier naar de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. Wekelijks updaten we deze met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.