Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het rock ’n roll leven gaat naar…
22 DEC 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Het rock ’n roll leven gaat naar…

Afgelopen zaterdag was het ein-de-lijk zover: de finale van de Grote Prijs van Nederland. Geen Idols-achtige taferelen waarbij jengelende coverbands als leedvermaakvoer worden opgediend, maar talentvolle muzikanten die op het punt staan om door te breken. Er werd heel wat van de gemiddelde blaasspier gevraagd want de spanning was om te snijden. Oké, en er werd veel gedronken. Wie wint en treedt daarmee in de voetsporen van Typhoon en Eefje de Visser?
CJP’s Liske en Martine zaten eerder dit jaar in de jury van DGPVN om twee CJP-wildcards per categorie uit te delen. Tijdens de finale zien we dan ook onze wildcard-kinderen shinen op het podium van Paradiso en de Melkweg. Spanning alom.

Singer-songwriters in Paradiso
De aftrap is in een ramvolle Paradiso, waar het singer-songwriters’ slagveld plaatsvindt. Fans hangen over balustrades en de vloer is bezaaid met luisterend publiek. De verlichte kroonluchters zorgen voor een vrede-op-aarde-sfeertje. CJP-wildcardwinnaar A Brighter Light trapt af met folky tonen, fijne gitaarritjes, oe-tjes en ah-tjes en matchende harmonieën. ‘Het is belangrijk om in jezelf te geloven, en dat er mensen zijn die in jou geloven,’ zegt zanger Ted tegen het publiek. Een mooie boodschap om de middag mee te beginnen. Nana Adjoa heeft zichtbaar plezier in haar optreden. Het moet wennen zijn om als bassist (want dat is Nana van oorsprong) zingend een optreden te dragen, maar je ziet dat ze door de coaching is gegroeid. Met haar dromerige liedjes, unieke timing en soulvolle stem is ze stiekem onze favoriet. Net als CJP mocht het publiek ook iemand naar de finale sturen. Chelsea & Boudewijn waren de gelukkige winnaars van deze publieksstemmen. Chelsea herken je aan de wijze waarop ze met haar gesloten, met eyeliner versierde ogen, opgaat in de folkloristische melodieën. Technisch erg professioneel en een loeisterk samenspel.

Rondvliegende bekers en stoere chicks
Serieus. Waarom moet er AL-TIJD iemand een lege beker van zich aftrappen op een intens emo-moment? Tijdens onze totale haat aan bekergeluiden, komt de grote kanshebber op het podium: Charl Delemarre. Rauwe, openhartige, Nederlandstalige liedjes en een sterke band, waarmee hij groots uitpakt. In zijn eentje, met een akoestische gitaar, maakte hij meer indruk op ons, maar met zijn band zien we onszelf al crowdsurfen tijdens Where The Wild Things Are. De volgende Nederlandstalige artieste is Iris Penning. Ze verrast ons meteen met haar elektronische Nederlandstalige loops, klapjes en gitaarrifjes. Een stoere chick, want ze is de enige zangeres die alleen op het podium staat. Als laatste is Jeanne Rouwendaal aan de beurt. De jongste deelnemer, met achttien lentes aan levenservaring. In die tijd heeft ze al een heel cv aan liefdesrelaties opgebouwd. Zo vertelt ze, bij het introduceren van een liedje: ‘Voor je het weet ben je weer te jong en te oninteressant. Dan sta je daar, te wachten in de kou, op de nachtbus, in je panty en je hotpants.’ We like! Toch grappig dat een meisje van Hollands bodem kan klinken een folk-zingende Schot. 

En de winnaar is…
Als de jury overleg pleegt, kruipt de winnares van vorig jaar, Sofia Dragt, achter de piano. Ze speelt met haar band diverse nummers van haar plaat I See You. ‘Dankzij de Grote Prijs heb ik dit album kunnen realiseren,’ zegt Sofia vanachter de immense vleugel. Ja, DGPVN winnen heeft zo zijn voordelen. Wie er ook dit soort kansen krijgt? Daar gaan we snel achter komen. Allereest gaat de publieksprijs gaat naar onze favoriete mannenverslinder: Jeanne Rouwendaal. Dan gaan de lichten uit en de spotlights aan. Henny H. had het niet beter kunnen bezingen: er kan er maar één de winnaar zijn en dat is Charl Delemarre. Terwijl bromances ontstaan op het podium en Charl in de lucht wordt gegooid, rennen wij richting de Melkweg.

Een Melkweg vol bands
Als we de Melkweg binnen stormen staat één van onze wildcardkandidaten in de categorie Bands, Fenn, al op de bühne. De indietronica pop-act kickt ass terwijl ze omringd worden door een indrukwekkende, industriële lichtconstructie. Waar de mannen van Valour Up Twice in de voorrondes nog twee leadzangers hadden, is nu de keuze gemaakt voor één zanger. De band doet gelijk denken aan een Hollandse Alt-J. Te gek! Tijd voor de publieklieveling Try Acrobatics. Catchy disco-pop met funky instrumenten zoals een koebel, tamboerijn en een retro gitaar met toetsen. Ondanks dat de zanger pasjes doet die wij wat a-ritmisch vinden, lijkt het publiek daar geen last van te hebben. My Blue Van, stiekem onze favoriet en een terechte CJP-wildcard-winnaar, laat technisch weer een muzikaal hoogstandje zien en de rauwe stem van de leadzanger ontroert tot op het bot.

De meiden van Lakshmi doen, eenmaal op het podium, wat stof opwaaien naast ons. ‘Ik krijg hier een beetje een gefrustreerd tienermeisje-gevoel bij,’ concludeert een gin-tonic slurpend meisje naast ons. Niet zo héél vreemd, door het donkere uiterlijk van de frontzangeres en de extreem headbangende bewegingen de gitarist. Maar de liedjes hebben hitpotentie. Terwijl er iemand hevig in onze personal space staat te dansen, springt Leeways op het podium. De crowd begint ongecontroleerd te bewegen. En passant trekt er een nonchalante wietlucht door de zaal. De stem van de zanger met wapperende vlechtjes is alles wat je van een reïncarnatie van Bob Marley verwacht, de gitaristen doen synchrone dansjes met hun gitaar en de energie is overweldigend.

De eeuwige roem gaat naar…
De jury gaat in beraad voor het laatste oordeel, terwijl het publiek naar Mongoose luistert, de hiphop-winnaar van vorig jaar. Wat we al een beetje hadden verwacht door de gemotiveerde achterban: Try Acrobatics krijgt de publieksprijs. Maar wie moet het komende jaar tegen een uit proportie getrokken bokaal op de schoorsteen aankijken? Leeways! Joints, vuisten en flitsen vliegen de lucht in. Een terechte winnaar, want hun concert voelde als een avondje springen in de Bravo van Lowlands.

De winnaars gaan naar huis met een bak geld, studiotijd, optredens op festivals, instrumenten en een gigantische beker. Ben je muzikant? Houd dan de site van De Grote Prijs van Nederland in de gaten en wie weet sta jij volgend jaar ook in de finale. Wil je liever gewoon de optredens zien? Klik dan hier.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.