Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Gatverdamme, alwéér Home Alone
23 DEC 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Gatverdamme, alwéér Home Alone

Kerst is een feest van clichés. Familieruzies, teveel eten, dronken onder een kerstboom hangen, relaties verbreken; enfin, je snapt het. Op zich niet alleen maar erg. Je weet tenminste wat je ervan kunt verwachten. Maar soms mag het ook wel wat origineler. Zeker op filmgebied, als je halfdood van een overdosis kerstbrood op de bank voor de televisie hangt.
 
Zoals met behulp van…
 
… een vloekende, tierende en scheldende kerstman.
Bad Santa (2003)
Hij heeft seks en hij drinkt, en dat is allemaal niet zo handig wanneer je veel in de buurt van kleine kinderen verblijft. Maar toch. De keus tussen met Billy Bob Thornton’s Kerstman in de kroeg te hangen, of een exemplaar in de categorie Tim ‘Home Improvement’ Allen? Daar hoeven we écht niet lang over te twijfelen.
 
… bruut geweld.
The Raid 2 (2014)
Omdat het soms ook lekker is om iets te zien zonder kerstballen, mistletoe of ander kerstgefruts. Het brute geweld van een van de agressiefste actiefilms ooit beukt in ieder geval alle lieflijke gedachten uit je hoofd.  
 
… relativering.
Festen (1998)
Het kerstdiner van je eigen familie valt daarbij in het niet (valt te hopen). In dezelfde categorie: The Sound of Music (jij en je siblings hoeven in ieder geval niet te zingen samen), Carrie (van jouw moeder mogen dirty pillows wel zichtbaar zijn) en This Boy’s Life (jouw vader is vast niet zo gemeen als Robert deNiro  tegen Leonardo DiCaprio).
 
… terroristen.
Die Hard (1988)
Want in die film is het Kerstmis, dus vandaar. En John McClane is onvergetelijk cool. Was dát maar je vader.
 
… Will Ferrell.
Elf (2003)
Iets dat bol staat van de Kerstclichés, zoals elfjes, is weer volledig acceptabel wanneer Will Ferrell zich ermee bemoeit.
 
… animatie.
The nightmare before christmas (1993)
Kijk deze vooral met een eeuwige criticaster, die beweert dat je nooit échte emotie aan kunt brengen in (klei/computer)animatie. Dat kan dus wel. Bovendien kun je je de rest van de vakantie vermaken met de songs uit deze film zingen (‘What’s this? What’s this?’).
 
... zwart-wit.
A wonderful life (1946)
De ultieme kerstfilm, van Frank Capra, met zóveel ellende dat het best wel zoete einde niet irritant, maar heerlijk is. Hoef je volgend jaar in ieder geval niet meer te liegen als iemand je vraagt of je deze klassieker hebt gezien (en dat is de moeite waard, want ook al is-ie stokoud: deze film blijft ijzersterk).
 
… een epos.
Cleopatra (1963)
De film, met Elizabeth Taylor, duurt 320 minuten in de director’s cut. Lang genoeg om je onder het koken, eten, afwassen, borrelen én avondsnacken met je familie uit te worstelen. Bovendien een sterke film, zo maken ze ze niet meer (meer… meer…). Mocht je ook geen zin hebben om te gaan slapen, kun je er altijd nog een ander epos aan vastplakken. Suggestie: The Longest Day. Een bescheiden 178 minuten, maar de titel kan op een gemiddelde kerstdag best wel toepasselijk voelen.
 
... het allerbeste.
Interstellar (2014)
Of Boyhood. Of Whiplash. Of Her. Want dat zijn de beste films die afgelopen jaar verschenen, volgens CJP. Dus als je die nog niet gezien hebt, moet je daar maar eens heel snel verandering in gaan brengen. Meer van de Nederlandse producties trouwens? Dan raden we Aanmodderfakker aan. Ook een goede om je ass te kicken wat betreft de naderende goede voornemens.
 
... stiekem toch Scrooge
Scrooged (1988)
Maar dan de allerleukste, namelijk die met Bill Murray. Omdat Bill gewoon een held is, en deze versie van het verhaal allesbehalve kinderachtig. Het is lekker cynisch, en wanneer de onvermijdelijke inzichten komen is het door Bill lang niet zo irritant als dit soort onvermijdelijke inzichten normaliter zijn.
 
De films zijn te kopen met 10% CJP-korting bij je onafhankelijke platenzaken. 
 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.