Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een verzoek aan alle rapliefhebbers
29 DEC 2014 • Door Judith Zijp • Meer blogs over Muziek

Een verzoek aan alle rapliefhebbers

‘En nee, dat is niet omdat we grote voorstanders zijn van semi-volwassen mensen die lusteloos tegen elkaar oprijden in de club. Integendeel. Het is omdat we het donkerbruine vermoeden hebben dat de rijpere rapliefhebber elke artiest boycot die het ooit een goed idee vond om nummers te gaan maken met Boaz van de Beatz. Degene die dat doet heeft namelijk geen idee wat rap écht inhoudt, zeggen dat soort mensen. Rappen doe je namelijk niet over dronken op je brommer rijden, maar over maatschappelijke problemen, vinden ze. Inderdaad lieve lezer, het bovenstaande is 100% wat het lijkt. We hebben hier te maken met een bekrompen visie op de rapgame.
 
Vicieuze rapcirkel
Hoe je aan zo’n kortzichtige opvatting komt? Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar gok dat dit iets te maken heeft met een gebeurtenis die in de jaren tachtig plaatsvond. Je weet wel, dat tijdperk waarin het algemeen geaccepteerd werd als je in je stringbadpak over het strand liep. Het was in dit decennium dat veel boze jongens en meisjes de microfoon pakte en daar allerlei maatschappijkritische dingen in begonnen te rappen. Een van hen was Lawrence Krisna Parker aka KRS-One, de ongekroonde koning van de geëngageerde rap. Tekstueel leken zijn tracks vaak op de speech die Frans Timmermans hield voor de VN-Veiligheidsraad. Wellicht dat je je kunt voorstellen dat je enigszins vastgeroest raakt, als je maar lang genoeg naar dit type rapper luistert. Je zou dan kunnen gaan denken dat de enige goede rap gaat over racisme, sociale ongelijkheid en andere zaken die deze wereld tot een volkomen kutte homp gesteente degradeert.
 
Het mag duidelijk zijn dat de gemiddelde rappurist opgesloten zit in een vicieuze rapcirkel waar bovenstaande opvatting de boventoon voert. Een onhoudbare situatie, zo lijkt het. Met de nadruk op lijkt, want volgens mij (en ongetwijfeld ook volgens Dr. Phil) is het nog niet te laat.
 
Daarom wil ik me bij dezen richten tot de rapliefhebber van 18+, met een sterke muzikale mening. Lieve mensen: zet die oogkleppen af. Er is more to raplife dan alleen KRS-One of Ice Cube. Ik snap dat dit een grote shock is, maar het is toch echt, écht heel erg waar.
 
Zwemmen in het geld
Dit heeft vooral te maken met het feit dat we bijna in 2015 leven en niet meer in 1985. In die bijna 30 jaar is er veel gebeurd. Iets met een muur en communisme, bijvoorbeeld. Ook de rapscene is meegegaan met de tijd. Jouw helden en hun lijst met goedgekeurde onderwerpen heersen niet meer over het genre. Daarbij houden jouw favorieten zich tegenwoordig vaker bezig met zwemmen in geld dan met boos zijn op de wereld. Blijkbaar hebben de oude waarden en normen niet meer de hoogste prioriteit voor hen, dus waarom zou jij er dan nog zo krampachtig aan vasthouden? Gooi die security blanket toch weg.
 
Probeer in plaats daarvan nieuwe talenten te omarmen. De Nederlandse scene zit er vol mee. Murda Turk aka bracht dit jaar bijvoorbeeld de Goeie Dingen Ep uit. Murda rapt met geen woord over rassenscheiding, maar dat maken de zeven liedjes niet minder leuk. Ook het debuutalbum van ieders favoriete postpuber Ronnie Flex is een luisterrondje waard. De tracklist laat doorschemeren dat hij het liever heeft over meisjes dan over onterecht opgepakt worden, wel zo verfrissend.
 
Zee vol boze rappers
Dit gezegd hebbende hoop ik van harte dat je je wat aantrekt van mijn luisteradvies. Zelfs als de gedachte je net zo bang maakt als die ene keer toen je bijna verdronk tijdens zwemles in 1995. Wat houdt je nog tegen, lieve rappuristische vrind? Laat die zure zee met boze rappers voor wat het is, verbreed je horizon en waag je in de onstuimige golven van het nieuwe talent. Ze worden nu nog overbevolkt door menselijke schuurmachines van zestien, maar zodra jij je hebt gemeld zal dit veranderen. Want als één schaap over de dam is..’
 
P.s. Je hoeft niet bang te zijn dat KRS-One teleurgesteld in je is en/of je persoonlijk komt straffen als je na Return of the Boom Bap, Waardevolle Gezelligheid van Mr Polska in de cd-speler stopt. Hij begrijpt het vast.
P.s.s.: Of ze nou maatschappijkritisch zijn of niet, met je CJP-pas krijg je 10% korting op je favoriete rapplaatjes bij onafhankelijke platenzaken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.