Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De lijst der lijsten: dit was 2014
30 DEC 2014 • Door Martine Bakker & Steven Stoffers

De lijst der lijsten: dit was 2014

Film
De beste filmlijsten zijn geen lijsten, maar video's. En de beste video is de mashup-evoluerend-in-het-beste-van-2014-countdown-video van Little White Lies (rechts). Kwaliteit boven kwantiteit; het zijn 'maar' 25 films. Wil je liever even beuken, kijk dan deze supercut van 330 films. De beste old-skool lijst vinden we dit overzicht van de vreemdste plot keywords in imdb.

Memes
Een ganz geile crimineel, Kim's volumineuze billen waar een champagnestraal op stuitert en Kermit de Kikker die theetjes drinkt. Het was weer een meme-orabel jaar vol virale filmpjes en Photoshop knip-en-plakwerk.  

Theater
Je wilt weten wat de beste toneelstukken van 2014 zijn? Alsjeblieft. Maar als je liever iets spannenders leest, met liters bloed enzo, dan klik je natuurlijk door naar de 5 bloederigste toneelstukken ooit

Reclames
Het jaar van plakken en vliegende voetballers. Maar ook met zorgen door het ontstaan van blauwe vinkjes en te kleine broekzakken voor je buigbare iPhone 6. En wat dacht je van de bebaarde Songfestivalwinnares die Wurst heet? Dit zijn reclames die lekker ad rem op de actualiteit reageren. 

Muziek
De Utrechtse dj st.Paul is een onvervalste muzieknerd en doet in zijn eentje het werk van een voltallige Pitchfork-redactie. Deze 30 lijstjes moet je allemaal nog luisteren voor woensdagnacht. Vooral het lijstje 'Boos'. Wat de voltallige Pitchfork-redactie dan weer prachtig kan, is dit een fantastische bouwsel: 2014 - The Year in Quotes

Katten
Het was wereldnieuws: Grumpy Cat is miljonair. Dit hoogstaande staaltje menselijk entertainment vieren we met een kattencompilatie. Want: een lijstjeslijst is niet compleet zonder de guitige snoetjes van het poezenras. Hondenmensen, jullie moeten toegeven: het meest virale dier ooit is kjoet.

Overleden
Een jaar brengt veel, maar haalt ook het een en ander. Zoals de mensen uit dit lijstje. R.I.P. schrijver Gabriel García Márquez, op mysterieuze wijze overleden oud-politica Els Borst-Eilers, acteur (nee, niet zanger) Robin Williams, Menno Buch, rauwe stem Joe Cocker en vele anderen.

Festivals
Het was onze meest gelezen blog van dit jaar (de minst gelezen blog was gelukkig die over website-problemen): 5x Dit trek je alleen op Lowlands. En terecht. Voor een iets serieuzere lijst, raadpleeg je 3voor12's overzicht van de 12 meest legendarische festivalshows van 2014

Lezen
Van Shortlist.com's 7 boeken die je moest lezen in 2014 ken je, mits je niet onder een steen hebt geleefd, nu in ieder geval A Most Wanted Man, Under The Skin en Gone Girl. Beter bestel je hun 8 books to read before they become movies in 2015 dus even bij American Book Center. Daar zitten gegarandeerd twee toekomstige Oscarwinnaars tussen. 

Het beste van social
Liefde is dit jaar officieel vermoord door Tinder. De hoge drempel der daten is platgewalst. We deelden ook vele hoogstaande filmpjes met elkander op Facebook, met diepe teksten als: people being awesome (mensen die eendjes redden). En er waren natuurlijk weer hordes celeb-Twitteraars met juweeltjes van uitspraken. 

Reizen
De Britse krant The Guardian heeft officieel gewonnen in de categorie Reizen. Probeer de maandwinnaars van hun eigen reisfotografie-wedstrijd of dit overzicht van Travel Photographer Of The Year-winnaars maar eens te bekijken zonder daarna direct je koffers te pakken.

Fotografie
Kinderkiekjes in een nieuw jasje, jaarlijkse zelfportretten in een Bridget Jones-onderbroek en objecten een kopstoot geven. 2014 zat bomvol fotomomenten om in te lijsten. Urban-types: dit Shortlist-lijstje geeft een tof beeld van wereldse steden en laat de kracht van straatfotografie zien.

Expo
De tien beste (mega-)grote kunstinstallaties van dit jaar. Meer kunnen we er niet van maken; dit zijn gewoon de beste. En er zit een Nederlandse installatie bij. Wees gewaarschuwd, na de nummer één van deze lijst moet je wellicht je hersenen van het plafond schrobben. De making off  van die installatie is al een kunstwerk op zich.

Baard
Tweeduizendbaardtien? Tsja, zo kun je het afgelopen jaar wel noemen. Smoezelige gezichtsvachtjes die menig voormalige blotebillengezicht aan de vrouw hielp. Maar niet voor lang meer. Vrouwelijke hipsterinnen opgelet: 2015 wordt het jaar van schikken van je liefde's ware gezicht, want van scheermessen wordt het stof geblazen. Tot die tijd: een selectie baardenlijstjes achter elkaar getrimd. In de lente begon de baarden-met-spullen-hel. Bonthaters: dit is nextlevel. Hier nog wat creatieve hipsterbaarden met gevlochten letters, enzo. Van Mr. Incredibeard himself. 
Goh, nou wat leuk! Baarden met kerstaccessoiresEn de winnaar van beste baard van het jaar is...

Oh ja, mannen: hier ook nog een likkebaardend billenlijstje voor jullie vertier.

Hebben wij nog wat lijstjes over het hoofd gezien? Drop ze hieronder in de comments! Gelukkig nieuw, lijstjesuitpluizend jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.