Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dansplaatjes
08 DEC 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

Dansplaatjes

Want ieder beeldmoment verdient met terugwerkende kracht een soundtrack en een dansje.
Oscar Streaker vs Superfreak (Little Miss Sunshine-versie)
Foto: Een naakte kerel met een peace-teken en een dikke snor tijdens de Oscars. (2 april 1974).
Verhaal achter de foto: Een bijzondere dag voor de Oscars. Het moment dat David Niven de laatste presentatrice van de avond aankondigt, Elizabeth Taylor, komt er een poedelnaakte streaker op het podium, zijn vinger in een peace-teken geposeerd. Hij was naar binnen geglipt door zich voor te doen als journalist. Het publiek ging stuk om David Niven: ‘Isn’t is fascinating to think that the only laugh that man will probably ever get in his life, was when he stripped off to show his shortcomings’. We zien zijn lid niet, maar als deze van net zo’n kaarsrechte landingsbaan is voorzien als zijn bovenlip, dan is zijn onder-de-gordel-baardgroei in ieder geval geen tekortkoming.
Matchende dans: De Little Miss Sunshine ‘Superfreak’ dansroutine.
De kleine Olive (Abigail Breslin) komt uit een disfunctioneel gezin (lees: zelfmoordpogingen, communiceren via een notitieboek en heroïnegebruik). Samen met haar gestoorde familieleden rijdt Olive heel Amerika door in een oud Volkwagenbusje, zodat ze mee kan doen aan de missverkiezing Little Miss Sunshine. De minderjarige Olive danst als een professionele stripper op het nummer Superfreak van Rick James. Vinden we leuk, deze ode aan het belachelijk maken van missverkiezingen. Een beetje wat de stippende Oscar-crasher ook voor ogen had, maar dan zonder klok, hamerspel en world peace.
Dansinstructies: Bekijk hier de routine. Slaan op je eigen billen, een alternatieve versie van de vogeltjesdans, als een stoeipoes over de grond rollen en samen met je gestoorde familie zwaaien met kledingstukken. 
 
Marilyn Monroe vs Kizomba
Foto: Marilyn Monroe met een omhoog wapperende jurk (9 september 1954).
Verhaal achter de foto: Als persfoto voor de film The Seven Year Itch poseert Marilyn op een ventilatierooster van het New Yorkse metrostelsel. De klamme wind blaast haar witte jurk omhoog en ze kijkt verleidelijk naar alle fotografen die moeite hebben hun camera recht te houden. In de film zit een scène waarin ze hetzelfde kunstje doet, maar daar vliegt haar jurk minder ver omhoog. Het verhaal gaat dat de foto haar (tweede) hubby Joe DiMaggio zo kwaad maakt (hij vindt de foto erg exhibitionistisch) dat hij van haar wil scheiden. Zo’n bloot been is ook wel heel verderfelijk natuurlijk.
Matchende dans: Kizomba.
Deze dans heeft net zo veel seks als Marilyn. Wil je ook graag een wulpse stoeipoes zijn die haar rondingen in de strijd gooit? Als je maar lang genoeg de routine danst, dan voel je je ook een exhibitionist in hart en spieren.
Dansinstructies: Kizomba komt uit Angola en is sensuele muziek gemixt met een Afrikaans ritme. Langzaam, romantisch en bezongen in het Piri-piri-pittige Portugees. Lekker vlammen dus.
 
V-J Day in Time Square (The Kiss) vs (I've Had) The Time of My Life
Foto: Kussend stelletje op Time Square (14 augustus 1945).
Verhaal achter de foto: De fotograaf Alfred Eisenstaedt schiet een kiekje van een Amerikaanse zeeman, die vol overgave een vrouw kust op Time Square in New York City. Lust, ruigheid en extase. Dit is de dag dat Japan zich overgeeft aan Amerika en dat de Tweede Wereldoorlog afloopt. Deze foto van het tongende koppeltje staat een week later in het tijdschrift Life. De overwinning wordt levendig gevierd, met veel negen maanden laten veel beschuit met muisjes als resultaat.  
Matchende dans: Dirty Dancing’s (I’ve Had) The Time of My Life.
De zeeman is dan misschien niet Patrick S., maar het gekuste vrouwtje draagt bijna net zo’n maagdelijk witte jurk als Baby tijdens de finale in deze film. We zij er vrij zeker van dat deze vrouw ook in een lift is geëindigd. Of in een rolstoel. Serieus, die rugbuiging kan nooit goed zijn voor een mens.
Dansinstructies: Heel veel pirouetjes draaien, diep in elkaars ogen kijken en net-niet-kussen. De dans eindigt in een aanloop waarbij de man boven zijn hoofd opvangt. Kan nóóit in het echt, maar goed, oefenen is al hysterisch.

Albert Einstein vs The Melbourne Shuffle
Foto: Een tonguitstekende Albert Einstein (14 maart 1951).
Verhaal achter de foto: De professor viert zijn 72ste verjaardag en heeft het – na uren poseren- helemaal gehad met glimlachen naar het vogeltje. Als Arthur Sasse vervolgens Einstein voor zijn camera heeft, steekt de slimmerd voor de grap zijn tong uit. Beeldgeschiedenis is gemaakt. Achter Albert’s gestoorde professor-kapsel, salamandertong en crazy eyes zie je een sympathieke kerel. Een genie dat ook maar gewoon een mens is.
Matchende dans: The Melbourne Shuffle.
Je kent deze dans misschien van LMFAO’s Party Rock Anthem. De mannen van LMFAO verrasten ons in 2011 met Party Rock Anthem met de befaamde woorden: ‘We gonne make you lose your mind, everybody just have a good time.’ Sindsdien heeft iedereen een te gekke tijd (lees: rondspringen als randdebielen op hysterische house-beats.) De kapsels van LMFAO hebben wel iets weg van de ontplofte look van de gekke professor. Had Einstein nog geleefd, dan was hij vast foto-elektrisch uit zijn stekker geshuffled op deze plaat.  
Dansinstructies: The Shuffle bestaat al sinds de jaren tachtig, maar The Melbourne Shuffle is net iets andere koek: meer schwung en eigenaardigheid. Je maakt een ‘T’ met je voeten in combinatie met de Moonwalk, de Running Man én The Fresh Prince of Bel-Air ’s Carlton Dance.

Quatorze Juillet vs flamenco
Foto: Dansend paar in de straten van Parijs (14 juli 1958).
Verhaal achter de foto: Als Johan van der Keuken naar Parijs verhuist om te studeren aan de filmacademie, spijbelt hij vaak om straatfoto’s te nemen. Zo ook de dag dat hij dit dansend stelletje vastlegt, tijdens de viering van Quatorze Juillet (de dag dat de Franse Revolutie begon). Deze waaiende lokken en het rondzwaaiende tasje maken de Nederlander beroemd.
Matchende dans: Flamenco.
Het muziekgenre uit het zuiden van Spanje zit vol Arabische klanken. Oké, geografisch klopt de vergelijking misschien niet he-le-maal, maar zowel de dans als deze foto vertellen een verhaal van muziek en culturele blending. Daarbij is het heel handig om de Flamenco te leren als je graag je handtas om je pols wilt laten bungelen. 
Dansinstructies: De dans zit vol ritmisch geklop, getik, geklap en geknip (in vingers.) Al deze percussionistische, lichamelijke uitingen worden begeleid door een Spaanse gitaar. Daarbij is het voetenwerk erg gecompliceerd. Denk: opwindbare trekpoppen die ongecontroleerd rondjes rennen. De bijbehorende gezichtsuitdrukking straalt zowel blijdschap, droefenis, hoop als levensmoeheid uit. Kijk hier hoe een soort Marilyn Monroe 2.0 de Flamenco voordoet. 

Dans en fotografie. Lijkt verschillend, is beiden geschikt om emotie en vervoering te laten zien. In het Amsterdamse fotografiemuseum Huis Marseille kun je vanaf 13 december t/m 8 maart de tentoonstelling Dancing Light / Let it move you… zien. Hier zie je ook bovenstaand danspaartje van Johan van der Keuken. Tijdens de Flamenco Biënnale in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven (16 januari t/m 3 februari) zijn er heel veel (Flamenco) dansen te zien en muziekjes te horen.
 
CJP geeft korting op de dans- en fotografietentoonstelling Dancing Light / Let it move you… én Flamenco Biënnale Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.