Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
25 x vanaf nú verboden op Facebook
31 DEC 2014 • Door Sara Madou

25 x vanaf nú verboden op Facebook

1: Mensen mentionen die niet op Facebook zitten. MENTION ZE DAN NIET.
 
2: Foto’s van creatieve dingen die verse ouders (laten) maken van een navelstreng. Ja, dit is uit het leven gegrepen. We hebben overwogen hier een foto van te plaatsen maar doen dit omwille van jullie gezondheid niet, want dit zal een trauma opleveren waar je in het bejaardentehuis nog rillingen van krijgt.
 
3: Babyfoto’s. Gelukkig ben je blij met je kind en natuurlijk mag/kun je dat laten zien, maar er zijn grenzen aan het aantal babyfoto’s dat een mens kan verdragen. Zo’n baby ziet er op vrijwel iedere foto hetzelfde uit en dat hij een haar heeft of zo leuk aan het kruipen gaat, is echt niet het meest bijzondere ooit en hoeft niet eindeloos herhaald te worden in beeld. Het zou dus fijn zijn als alle FB-gebruikers met kinderen zich weten te beperken tot de écht bijzondere momenten (eerste stapjes, verjaardag, blijkt met zes maanden al een handstand te kunnen maken; dat soort werk). Krijgt hun kroost meer likes en zorgt er meteen voor dat minder mensen hun updates verbergen of automatisch laten vervangen door poezenfoto’s (beste idee sinds de CJP-pas).
 
4: Vage updates die hengelen om aandacht. Het allerergste zijn de Happinez-quotes (‘when life hands you lemons, make lemonade’) op een zelf in elkaar geknutseld ‘tegeltje’, maar in eigen woorden is het ook verschrikkelijk. ‘Wat een rotdag, alles zit tegen, hopelijk is morgen beter’ bijvoorbeeld, of een simpel ‘Bedroefd’, vaak vergezeld met een emoticon inclusief enkele traan. Dat is smeken om reacties van anderen en not cool. Bel je vrienden of je moeder gewoon op en val je vage kennissen en ex-collega’s er niet mee lastig in het openbaar.
 
5: In de positieve variant is het trouwens ook vaak vervelend: ‘Onwijs goed nieuws gehoord! Kan er helaas nog niks over zeggen.’ Waarom doe je het dan?
 
6: Exen. Die horen officieel een Facebook-verbod te krijgen zodra het uit is. Of zich te onderwerpen aan een vakkundig fabriceerde filter die ál hun updates onzichtbaar maakt oftewel onmogelijk om zijn/haar pagina te stalken.
 
7: Mensen die áltijd foto’s van zichzelf posten op een behaaglijk strand, wanneer het in Nederland vriest. Dat zijn dezelfde types die gestenigd zouden moeten worden voor updates á la ‘Lekker, 3,5 maand vrij. Werk ze nog allemaal!’ of ‘Valentijnsdag: ik ben zoooooo blij dat ik niet single ben!’.
 
8: De uitnodiging voor een evenement, oftewel ‘de nieuwe uitnodiging voor Farmville’. Een eindeloze stroom feestjes is leuk, maar ook lastig vanwege het verleidelijke gehalte. Plus: je ziet heel makkelijk wie er wél is uitgenodigd voor het feest van het jaar. Bovendien krijg je scheve ogen wanneer je ‘afwezig’ aanvinkt bij het jaarlijkse punnikevenement van Tante Truus.
 
9: Zaken van andere social media-accounts doorlinken. Als we je Instagramfoto wilden zien, hadden we die wel gezien op Instagram.
 
10: Mensen die zichzelf herhalen. We hadden al vastgesteld dat alléén maar updates over baby’s dus niet cool zijn, maar iedere ochtend een foto van de ontbijttafel of een duckface selfie hoeft ook niet. Een beetje afwisseling is gezond voor de mens (en fijn voor je FB-vrienden).
 
11: Klagen over Facebook en zijn privacy-settings. Op Facebook.

12: Je vriendenlijst opschonen en daar iedereen van op de hoogte stellen, met het doel dat ze zich heel vereerd voelen om zich in het selecte gezelschap te bevinden.
 
13: Kleffe stellen die elkaar op hun timeline voortdurend de liefde verklaren. Waarom wil je dat iedereen dat weet? En kan dat niet gewoon in een chat of whatsappbericht? Grappige YouTube-filmpjes zijn wel cute, mits met mate, maar alleen maar roepen hoe leuk de ander is: doe maar niet.
 
14: Het andere kant van het spectrum: ruzies uitvechten in het openbaar. Dus: op FB roepen hoe ontzettend irritant (mention) is, of dat (mention) jou heeft bedrogen en het daarom uit is. We snappen de neiging tot wraak best, maar echt netjes is het niet.
 
15: Informeren waar de ‘Vind ik niet leuk’-knop zit, wanneer iemand bericht over zijn overleden hond/zieke oudtante/kapotte schoenveter. Je moet nu inmiddels toch wel weten dat deze er niet is.
 
16: Als je geen interessante dingen doet, zeg dan niks. Vertellen dat je hebt geluncht, dat je naar je werk gaat, dat je hebt uitgeslapen, dat je een boek hebt gelezen of andere eenvoudige zaken zonder een mening/interessante gebeurtenis/goede foto of iets dergelijks; je verpest vele timelines met je denkwijze dat Facebook een dagboek is.
 
17: Rouwen in het openbaar: het is lief dat je je medeleven wilt tonen, maar zitten er familieleden van de MH17-slachtoffers in je vriendenlijst? Heb je kennissen die betrokken waren bij de terroristische aanslag? Zo niet, dan heeft het weinig zin om op FB te verkondigen dat je ‘meeleeft met de nabestaanden’.
 
18: Vertellen dat je een prijs hebt gewonnen of een werkproject laten zien waar je trots op bent: geen probleem. Íeder artikel posten dat je schrijft als freelance journalist of vertellen over élk compliment dat je krijgt? Too much.
 
19: Taalfouten. Ook op social media is ‘Ik wordt’ en ‘Me fiets’ geen correct Nederlands.
 
20: Alléén maar klagen. Over je werk. Over je vrienden. Dat je niet uitgenodigd bent voor dingen waar je uitgenodigd voor had willen worden. Dat je ziek bent. Dat je hond ziek is. Dat je huisarts ziek is. Waarom de wereld toch zo klote is tegenwoordig. Dat je supermarkt geen sinaasappels meer had. Dat je eindelijk weer eens naar de bioscoop ging, maar dat de film tegenviel.
 
21: Je moeder, die zeer waarschijnlijk valt onder de categorie bij nummer 16 (‘vandaag lekker was vouwen’).
 
22: Je vader, die als eerste reageert op al je updates en daar vaak ook bij zet ‘dat hij zo trots is op zijn kroost’.
 
23: ‘Deel dit, anders ben je voor eeuwig ongelukkig en heb je geen respect voor terminale ziektes’-posts.
 
24: Als állerlaatste een meme delen die iedereen al zat is. You snooze, you loose.
 
25: Mensen die een bloedserieuze reactie plaatsen onder iets dat helemaal niet serieus bedoeld is. Zoals een sarcastische opmerking van jou, of een héél duidelijk ironisch bedoeld nieuwsbericht van De Speld.
 
26: Compleet vergeten dat Facebook een openbáár netwerk is, dus zaken delen als a) hysterisch dronken nachten met bijpassende kotssessies in de badkamer b) wilde orgies en c) hoeveel drugs je afgelopen weekend geslikt hebt? Niet zo slim. Beetje lastig ook voor je baanperspectieven trouwens, want vrijwel alle bazen checken tegenwoordig een potentiele nieuwe werknemer. De truc: vóórdat je post bedenken: zou je balen als je morgenochtend de krant ziet, en je update op de voorpagina ziet staan? Ja? Dan is het op FB gooien waarschijnlijk niet zo verstandig.
 
 
Voeg hieronder vooral je eigen FB-irritaties toe, wellicht hebben we er nog wat over het hoofd gezien.
Als je na deze lijst even een reminder nodig hebt waarom Facebook ook héél leuk kan zijn, like dan zo snel mogelijk de CJP-pagina. Dan is dat onmiddellijk duidelijk.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.