Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de Maand: Tassenmuseum Hendrikje
27 NOV 2014 • Door Amber Malik • Meer blogs over Expo

Museum van de Maand: Tassenmuseum Hendrikje

Een typisch, prachtig Amsterdams pand op de Herengracht. Gevuld met alleen maar tassen. Klinkt als een vrouwendroom. Nope, tijd voor een wake-up call. Tassen werden vroeger gemaakt voor mannen, níét voor vrouwen. Dat, en meer informatie over de functie van die dingen, vind je in het Tassenmuseum Hendrikje. Bijkomend pluspunt: met zijn vijfduizend tassen is Hendrikje het meest omvangrijke tassenmuseum ter wereld.
Aan de kassa is het al zover: of we even willen bewijzen dat we een CJP-pas hebben. Niet zo handig, maar we zijn ‘m vergeten, dus onze eigen € 3,50 CJP-korting vangen we niet. Met gloeiende wangen lopen we door naar de mevrouw bij de ingang die ons vriendelijk vraagt of we al vaker in het tassenmuseum geweest zijn. Eh, nee, hoezo? Een tip volgt: ‘Je kan beter boven beginnen, daar zijn de oudste tassen. Vanaf daar werk je je naar beneden. Dat is het leukste!’ Oké, bedankt. We doen ons best om niet recalcitrant te zijn en beneden te beginnen, maar begeven ons braaf naar de derde verdieping. Soms moet je gewoon luisteren naar wat de experts zeggen.

Amsterdamse Stedenmaagd
Onderweg vullen verschillende schilderijen en informatieborden de gangen, over de vroegere eigenaren van het gebouw. Voordat Tassenmuseum Hendrikje tot de nok gevuld was met tassen, waren er mensen lucky enough om dit pand te bewonen. De geschiedenis begint in de Gouden Eeuw: burgemeester Cornelis de Graeff koopt in 1664 twee percelen op de Herengracht en spreekt met de andere eigenaren af dat het hele gebouw op dezelfde manier gebouwd wordt. Cornelis legt echter al het loodje voordat hij er zelf kan gaan wonen. Zijn zoon Pieter neemt het over en laat een schilderij met vijf vakken op het plafond aanbrengen. Met in het midden de Amsterdamse Stegenmaagd, omringd door de werelddelen Europa, Azië, Afrika en Amerika. Maar huh, mist er niet een? Geen zorgen: James Cook had nog geen voet op Australië gezet en daarmee nog niet het werelddeel ‘ontdekt’. Inmiddels zijn we vierhonderd jaar verder en kun je het schilderij nog steeds in de stijlkamers vinden.

Mannelijke bedoening
Goed. Derde verdieping dus. Zodra je bovenaan de trap de eerste deur rechts neemt, treed je de wereld van de oudste tassen van de wereld binnen. Meteen worden de heren in het museum gerustgesteld dat ze goed zitten: op een bord naast de vitrine staat in koeienletters ‘mannentassen’. Wist je vast niet: tot en met de zeventiende eeuw werden tassen vooral door heren gebruikt. De tassen hadden veel vakjes, en nee, niet voor make-up, maar voor muntgeld, goud en belangrijke documenten om hun mannelijkheid mee te bewijzen. Een tas werd door de heren gedragen aan de riem, gordel of aan de schouder. Later kwamen vooral de dokterstassen en nam de populariteit van de handtas enigszins af. Waarom? Mannenkleding werd na de zeventiende eeuw voorzien van zakken. Logisch dat mannen die tassen niet meer nodig hadden. Zeker als je nagaat dat vandaag de dag mannenzakken nog steeds vijf keer dieper zijn dan de zakken in vrouwenkleding.

Charlie Chaplin
Door naar de tweede verdieping, via een bijzondere trap. De trap zelf heeft rode stoffen treden en bruine leuningen, maar in het midden hangt een bouwwerk van gigantische armbanden. Althans, zo ziet het eruit. In de zaal schijnt ons een vitrine met maliëntassen tegemoet. Voor het geval dat je enigszins in de war bent: ja, maliën is dat spul waar de pantsers van middeleeuwse ridders van gemaakt werden. Zit je tenminste veilig als iemand ooit je tas met een zwaard wil doorploegen. Omdat de ringetjes één voor één aan elkaar werden gezet en van zilver gemaakt waren, waren de tassen ontzettend duur. Zo duur, dat juweliers en sieradenfirma’s zich aan het eind van de negentiende eeuw specialiseerden in de vervaardiging van maliëntassen. Onze favoriet: een exemplaar met Charlie Chaplins hoofd erop gedrukt, compleet in Art-Deco stijl. Kunstzinnig én handig. Charlie is niet de enige opvallende tas: een paar vitrines verder vind je een chihuahuatas waar Paris Hilton jaloers op zou zijn. De modeaccessoire waar ze zo gek op is, zonder dat ze hem ooit zal moeten voeren. Kan ‘ie tenminste ook niet dood neervallen.

Forever Vintage
Bijna tijd om te gaan. De trapleuning smeekt erom om als glijbaan gebruikt te worden, maar dat is sociaal natuurlijk onacceptabel. Door naar beneden dus, netjes via de treden, waar de voorstelling Forever Vintage wacht. Bij het lezen van wat vintage nou precies is (FYI, hipsters: kleding of accessoires die meer dan twintig jaar oud zijn), beginnen de oudere dames naast ons te giechelen. ‘Oh, meer dan twintig jaar oud? Dan zijn wij ook vintage!’ Niet helemaal, want voor zover wij het kunnen zien zijn ze geen kleding, maar oké. In de collectie vind je de allereerste Birkin-bag van Hermès, de 2.55 van Chanel en Schotse Tartan tassen. Een overzicht van klassiekers die nooit uit de mode raken. In tegenstelling tot de kleding van de oma’s naast ons.

Beneden botsen we tegen een schilderij van de oude Pieter en zijn vrouw en kinderen, vlak naast de stijlkamers die hij heeft laten maken. Die je ook nog eens kan huren voor vergaderingen, diners of borrels. Dubbel winst. Dit weekend, op 29 en 30 november, vind je in het museum bijvoorbeeld de Winter Fair, waarin Nederlandse designers hun mooiste ontwerpen en accessoires tentoonstellen. Heb je ook weer een originele plek om een kerstcadeau uit te zoeken.

De tentoonstelling Forever Vintage is tot 1 maart 2015 te bewonderen. Met je CJP-pas betaal jij in plaats van € 9,50 maar € 6,- voor een kaartje. Moet je wel je pas meenemen dus. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.