Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Mannen zijn cool
26 NOV 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Muziek Film Lezen

Mannen zijn cool

We brengen het testosterongehalte weer even op niveau met deze drie kerels, die afgelopen week ass kickten.

1: Curtis Harding. Misschien zag je hem al voorbijkomen bij DWDD, of heb je de single Keep on Shining gehoord. In dat geval kun je je hem gegarandeerd nog herinneren. Want de muziek van Curtis, die blijft hangen. Curtis werkte eerder samen met Cee Lo Green en Black Lips en blijkt het nu prima zelf te kunnen, met een beetje hulp van Burger Records (die van de cassettebandjes). Zijn stijl is nog het beste te omschrijven als vuige soul. En nee, niet alleen omdat het woord ‘vuig’ vaker gebruikt zou moeten worden in de hedendaagse vocabulaire. De rauwe randjes van zijn stijl brengen soul, gemixt met gospel, in een flink tempo naar 2015 en verder. Afgelopen zondag was er –na een eerdere show op Le Guess Who- een showcase/concert van Curtis in de bovenzaal van de Amsterdamse Paradiso. Een kleine locatie weliswaar, edoch: strak uitverkocht. Inmiddels is er een nieuwe show ingepland in dezelfde venue, maar dan de grote zaal, op 24 januari. Ons advies is om zijn cd Soul Power te kopen en eveneens een kaartje voor dat concert aan te schaffen, want de 40 minuten durende performance deed snakken naar meer. Rammend op hun gitaren heeft Curtis getalenteerde muzikanten naast zich weten te verzamelen, waardoor het onmogelijk stilstaan is. Of je moet een gebroken enkel hebben, maar laten we daar voor het gemak even niet vanuit gaan.

Curtis is cool

2: Jake Gyllenhaal. Blabla grote transformaties op het witte doek bladiebladiebla gegarandeerde Oscar yaddayaddayadda. Slaan we even over, om gelijk door te cruisen naar het feit dat Jake Gyllenhaal fenomenaal is in Nightcrawler en gewoon op zijn minst een Oscarnominatie moet krijgen. Sure, zijn magere lijf en hologige blik zijn intens, overigens volgens de verhalen Jake’s eigen inbreng in het proces en geen verplichting van regisseur Dan Kilroy. Toch zit de intentie van deze rol, zijn beste tot nu toe, hem in de manier waarop hij schijnbaar moeiteloos tussen emoties weet te schakelen. Dat doet hij zó goed, dat het bijna eng wordt. Laat dat ‘bijna’ trouwens maar weg. Als notoire klaploper komt Louis Bloom (Jake) uit bij een cameraman, die met zijn politiescanner door Los Angeles rijdt om als eerste bij ongelukken en criminele toestanden te zijn. Niet voor de ‘lol’, maar om camerabeelden te schieten en deze voor veel geld te verkopen aan televisiezenders. Hoe bloederiger de beelden, hoe meer dollars. Dat lijkt Louis wel wat, dus hij schaft een camcorder aan en waagt de stap. Het vak blijkt hem zo goed te liggen, dat hij zijn toch al vrij lage ethische besef steeds verder naar beneden schroeft. Niet geheel onverwacht brengt dit hem in steeds rottigere situaties, en zijn hierdoor ook steeds meer andere mensen de spreekwoordelijke sjaak. Van vriendelijke collega tot geniepige manipuleerder en van charmante date tot doodenge creep; Louis is een man die niemand zou willen kennen, maar beklemmend echt lijkt. Alle props van Jake, want hoewel Nightcrawler verder best aardig is, maakt zijn prestatie het tot een échte onmisbare titel. 

 

3: Charles Bukowski. Het ultieme drankorgel is te zien in de vorm van Matt Dillon, hoofdrolspeler in Bukowski-verfilming Factotum (2005). Na een nacht doorhalen rolt hij met een overduidelijke kater uit bed en richting badkamer om eens even een stevig potje over te geven. Waarna hij doodleuk struikelend en wel een fles bier tevoorschijn haalt en deze genoeglijk in zijn keel giet. Ok dan. Bukowski zelf was net zo’n kleurrijk figuur. Zijn leven was zo chaotisch dat het bijna onmogelijk lijkt: een werkloze en agressieve vader, extreme verlegenheid, half dakloos over straat zwerven, gevangen zitten wegens openbare dronkenschap, opname in psychiatrische inrichting, bijna dood aan een maagbloeding, een scheiding, etc. etc. Met zijn leven énigzins op de rit, toen hij werkte als postsordeerder in de jaren zestig, begon hij te publiceren. Gedichten, maar ook romans, die duidelijk gelinkt waren aan zijn eigen ervaringen.
In 1994 overleed hij, toch nog een indrukwekkende 74 jaar geworden, aan leukemie. De tekst op zijn grafsteen: ‘Don’t try’. Moesten we stiekem wel even om gniffelen. Bukowski’s werk heeft nog altijd een indrukwekkende schare fans en dat is ook niet zo gek, omdat hij eerlijk en open schrijft. Lekker recht voor zijn raap dus, en vaak behoorlijk expliciet.
Een aantal Bukowski-titels is net opnieuw uitgegeven, door Lebowski. Dé kans om zijn werk weer of voor het eerst tot je te nemen, in frisse & fruitige boeken. Al zou Lebowski zelf ze waarschijnlijk door een bierbad halen en met peuken behandelen, voordat ze boekenkastwaardig waren.

Bukowski’s boeken koop je met 10% korting bij American Book Center, Jake’s film kijk je met tot twee euro korting in de bioscoop en Curtis’ cd koop je met 10% korting. Hadden we al gezegd dat mannen cool zijn? 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.