Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ik kan blijven kijken
06 NOV 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Ik kan blijven kijken

Men neme een wonderschone stad.
Amsterdam dus. Je ziet niet voor niets colonnes snapshottende Aziaten door de stad trekken: onze hoofdstad is van de meest fotogenieke soort. De grachten, de scheve panden, aan de ene kant alles georganiseerd en op sommige plekken juist totale chaos, met door dat geheel zwalkend een hoeveelheid fietsers die zijn weerga niet kent. De perfecte locatie voor een televisieserie dus. De stad speelt, bijna nog meer dan de daadwerkelijke acteurs, een grote rol in A’dam – E.V.A.
 
Daaraan worden getalenteerde creatievelingen toegevoegd.
Regisseur Norbert ter Hall werkte onder andere voor de shows/tv-series van Theo Maassen en maakte &Me; een onderschatte film die wat ons betreft veel meer aandacht had moeten krijgen. Scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm deed onder andere All Stars en Dunya & Desie, en is een meester in het neerzetten van realistische dialogen die tegelijkertijd tot de verbeelding spreken. Samen zijn de heren een match made in tv-heaven. Een klassiek gevalletje 1 + 1 is 3. Ze hebben oog voor het bijzondere en weten dat nog te vangen in woorden en beelden ook. Zeer verfrissend in het toch vaak behoorlijk ingedutte Nederlandse televisiewereldje van de laatste jaren. Dat resulteert onder andere in zaken als de collages van filmpjes die Amsterdammers instuurden, en die in het tweede seizoen bij iedere aflevering zijn samengevoegd bij de openingscredits.
 
Vervolgens gaan er goede acteurs in de mix.
Er is natuurlijk de toepasselijke genaamde Eva van de Wijdeven, die we allemaal wel zouden willen toevoegen aan onze vriendengroep (in deze serie in ieder geval, en dat is een rol die haar als een merkhandschoen uit de Bijenkorf lijkt te passen). Aangevuld met Teun Luijkx, die we ooit op het toneel zagen (hij speelt bij Toneelgroep Oostpool) en daar definitief de harten van CJP stal (meteen de reden voor deze cover). Los van de hoofdrolspelers is er ongewoon veel aandacht gegeven aan de bijrollen, zoals die van Rick Paul van Mulligen als Eva’s gay best friend en Urmie Plein, die Adam’s collega Dolores speelt. Extra props voor de vele rollen die dáár weer omheen hangen: in elke aflevering zie je verschillende personages voorbijkomen, die toevallige passanten lijken te zijn maar wiens levens samen blijken te hangen met die van de hoofdpersonages. Het geheel past als een puzzel bestaande uit een beschaafd aantal stukjes soepel in elkaar.
 
Voeg hier een bijzondere manier van filmen aan toe.
Filmen in een drukke stad is geen eitje. Leg de Kalverstraat maar eens stil, of een hele kudde toeristen tijdens Koninginnedag. De oplossing van de makers is aan de ene kant simpel en aan de andere kant juist helemaal niet: ze filmden voor een groot deel stiekem. Deze guerillastijl vroeg om veel durf en voorbereiding, want zoiets in elkaar zetten is geen kwestie van even een paar draaidagen en klaar. Vandaar dat er een paar jaar zat tussen het eerste en tweede seizoen (dat, en een netcoördinator van de publieke omroep die niet zo goed bleek in coördineren). Maar het was het wachten waard, want het camerawerk en lichtgebruik zorgen ook in seizoen twee weer voor een beeldtaal waar we geen genoeg van kunnen krijgen.
 
Garneer de boel met een oorstrelende soundtrack.
De muziek die je hoort matcht precies met de beelden, zonder opdringerig te zijn, en iedere aflevering wordt afgesloten met een verse variant van Ik kan blijven kijken. Onze favoriet is de oerversie van volkszanger Peter Beense, maar ook in seizoen twee zijn weer mooie versies te vinden. Waaronder een héle verrassende die je niet aan ziet komen in een serie over A’dam.
 
Vergeet tenslotte niet om al je vrienden te verzamelen, om dit gezamenlijk tot je te nemen.
Maak het jezelf gemakkelijk of nodig je vrienden uit in een Whatsapp-groep (inclusief blauwe vinkjes), want dit moet je kijken met z’n allen. Zeker wanneer jullie je in de 20-30 leeftijdsgroep bevinden, zodat je de strubbelingen met het leven en zoektocht naar de liefde, die je op het beeldscherm ziet, doeltreffend herkenbaar zijn. 
 
Et voilá: je perfecte serie is klaar. Hou je vooral niet in bij het consumeren en neem alle mogelijke porties tot je. We zagen al een paar afleveringen van het tweede seizoen en ook dit is weer vertrouwd smakelijk. Een sneak preview: Eva is hoogzwanger en staat op het punt van knappen, haar relatie met Adam loopt nog niet zo soepel, Adam’s beste vriend verhuist naar Amsterdam en dat zorgt ook voor nogal wat gedoe en ze gaan verhuizen, inclusief opvallende nieuwe buren.
 
Op 9 november kun je dus om 20.25 uur op NPO3 de eerste aflevering zien van A’dam – E.V.A. seizoen 2 (in totaal zijn het er acht). Nog even een opfrisser nodig? Op de dvd van seizoen 1 krijg je 10% CJP-korting bij de onafhankelijke dvdwinkels.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.