Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hoe overleef ik... Game of Thrones
11 NOV 2014 • Door Amber Malik • Meer blogs over Lezen

Hoe overleef ik... Game of Thrones

Beeld je nou eens in dat jij een personage in de (boeken)serie bent. Waar begin je dan en hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk in leven blijft? Wij hebben een lijstje met overlevingsstrategieën waar Francine Oomen (schrijfster van de Hoe Overleef Ik... boeken) niet aan kan tippen. Omdat we nou eenmaal graag met vlagen ontsnappen uit het echte leven, naar een realiteit die nog erger is dan de onze. Het beste vermaak is tenslotte leedvermaak.
1: Ga op een onbewoond eiland wonen waar het altijd zomer is, want winter is coming. Elk lid van de Stark familie blijft deze spreuk maar herhalen en niemand weet wat het precies inhoudt, behalve dat de winter blijkbaar doodsoorzaak nummer één is. Iets met zombie-achtige White Walkers en vrieskou. Dus blijf lekker op Ibiza en laat je handschoenen in de kast. In je zwemkleding op het strand liggen is sowieso veel prettiger dan rollen door de sneeuw.

2: Blijf ver weg van christelijke priesteressen. Hoe trots we ook zijn op Carice van Houten, als rode priesteres van de Lord of Light krijgen we de kriebels van haar. Nog één keer de woorden ‘The night is dark and full of terrors’ en wij gaan gillen. Dat ze zwanger was van een schaduw was al vreemd genoeg. Dat die schaduw bleek te kunnen moorden maakte het geheel nog erger. Iedereen om Melisandre heen lijkt op lugubere wijze te sterven. Pro-tip nummer twee is dus: blijf bij priesteressen uit de buurt, hoe knap ze er ook uitzien zonder kleren. Voor je eigen veiligheid.

3: Hou de draken(vrouw) aan jouw kant. In tegenstelling tot onze tips ten opzichte van Melisandre is het altijd een goed idee om in de buurt van Daenarys Targaryen te zijn. Één woord: draken. Naast het feit dat ze awesome zijn, wil je haar draken niet tegen je hebben. Toegegeven, Daenarys heeft geen makkelijk leven gehad: een wees zijn, een gestoorde broer hebben en vervolgens uitgehuwelijkt worden is geen pretje. Een beetje zelfvertrouwen doet echter wonderen, want nu heeft de dame in kwestie de wereld aan haar voeten. Inclusief draken en een naakte Michiel Huisman. We bedoelen maar.

4: Heb geen seks met je broer of zus. Nou ja, kijk. Dat zou voor zich moeten spreken, want illegaal enzo, maar we zeggen het toch maar even. Al is het maar omdat jullie toekomstige kind de reïncarnatie van Lucifer himself kan zijn en als hij oud genoeg is iedereen uitmoordt. Voor de lol. Het universum heeft geen Joffrey 2.0 nodig, so keep it in your pants.

5: Bruiloften bezoeken is een slecht idee. De Red Wedding is ondertussen uitgegroeid tot een murderous fenomeen en ook de bruiloft van Joffrey Lannister is inmiddels omgedoopt tot de Purple Wedding. Op bijna elke bruiloft (tot nu toe) is er minstens één dode gevallen. Vermijd dus een regenboog bruiloft, neem geen risico en blijf lekker vrijgezel. Of ga alleen naar de afterparty, dat is ook oké.

6: Wees geen bastaard. In principe kan je hier zelf weinig aan doen. Je lot is in Westeros nou eenmaal bezegeld als je geen idee hebt wie je vader of moeder is. Twee opties: je wordt onmiddellijk geëxecuteerd, of je wordt verbannen naar de Night’s Watch waar je mag wachten tot de zombiemannen van het noorden je komen halen. Allebei geen fijne vooruitzichten.

7: Streef er niet naar om koning(in) te worden. Nee, maar echt. Iedereen die ooit heeft bedacht dat ze genoeg macht hadden om Westeros te overheersen, is op brute wijze vermoord. Nou is een machtspositie sowieso riskant, ook in onze wereld, maar in Westeros willen ze niets liever dan een plekje op de Iron Throne bemachtigen. Blijf er ver vandaan en geniet van je (niet zo) luxe leventje. Tenzij je Daenarys Targaryen heet, dan mag je alles.
 
Wil je weten wanneer de winter nou écht voor de deur staat en heb je geen zin om te wachten tot het vijfde seizoen eindelijk op televisie verschijnt? Op zaterdag 15 november geeft het American Book Center dubbele korting op hun assortiment aan alle CJP-leden. Dat is dus 20% korting, zodat jij de hele Game of Thrones boekenserie in kan slaan zonder dat je daar draken voor hoeft te trotseren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.