Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveerde @ IDFA
24 NOV 2014 • Door Amber Malik • Meer blogs over Film

CJP Serveerde @ IDFA

We struinen over de blauwe loper en doen alsof we niet bij de organisatie horen. Mensen zijn tenslotte het eerlijkst wanneer ze denken dat ze niet gehoord worden. Sneaky? Misschien een beetje, maar het is voor het goede doel. Echt. De twee dames voor ons, geobsedeerd door de blauwe loper (‘dat is nog eens wat anders!’), lijken super excited  te zijn voor de docu’s, en terecht. CJP heeft de crème de la crème van het IDFA uitgezocht. Maar voordat we die kunnen vertonen, genieten we eerst nog van een bakje koffie. Het is tenslotte pas tien uur ’s ochtends, we staan zelf ook nog het zand van Klaas Vaak uit onze ogen te wrijven. ‘Ik hoop dat ze een goede selectie vertonen,’ merkt een jongen naast ons enigszins geïrriteerd op. ‘Het is zaterdagochtend. Die eerste docu moet het wel waard zijn, hoor.’ Geen zorgen, onbekende vriend. Het komt allemaal goed.
If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy
Presentatrice Froukje Jansen opent de ochtend met een iets minder leuke opmerking. Er rijden geen treinen tussen Schiphol en Amsterdam. Dat betekent: iedereen is massaal laat. We settelen ons in de stoelen en kijken naar een docu over zelfstandige moeders. Mea de Jong heeft een familie die een jarenlange traditie heeft van alleenstaande moeders, inclusief haar eigen moeder: een charmante ex-hippie die weigert zich te binden aan mannen. Mea vergelijkt de jarenlange traditie met het snijden van korstjes van brood: niemand weet waarom het gebeurt. Ondanks het onderwerp en de vele moeilijkheden die een persoonlijk verhaal met zich mee brengt, wordt er regelmatig gelachen in de zaal. Mea’s moeder is charmant, grappig en recalcitrant, iets wat Mea in de Q&A toegeeft. ‘Ik wist niet dat het zo grappig zou zijn,’ zegt ze glimlachend. ‘Ik was bang dat m’n moeder mijn film verpestte, maar omdat iedereen het zo grappig vindt, moet ik ook om haar lachen.’ Gelukkig maar.
 
Advanced Style
Na de Q&A stroomt het deel dat nog niet gearriveerd is ook binnen. Jammer dat ze de eerste film gemist hebben, maar wel nét op tijd voor een docu over de meest stijlvolle oma’s die je ooit gezien hebt in de documentaire Advanced Style. Wie zegt dat oud worden betekent dat je altijd maar een bloemetjesgordijn moet dragen, zit er flink naast. Je kan best stijlvol zijn én bij het rijpere deel van de bevolking horen. Flamboyante oma’s, variërend tussen de zestig en vijfennegentig jaar, voeren de boventoon in de docu. Ze bewijzen dat oud worden níét saai hoeft te zijn. Laat dat pensioen maar komen.
 
Pauze
Tijd voor een broodje. We zien de jongen die bezorgd was om de eerste docu staan en lopen op hem af. En, vond ‘ie het wat? ‘If Mama Ain’t Happy was héél erg leuk. De goede toon en sfeer, ik heb me wel vermaakt. Maar ik zag in de gang een Oculus Rift staan, en daar zijn we eigenlijk ook wel heel benieuwd naar.’ Na de Oculus Rift ervaring van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door (je weet wel, waarin hij zo duizelig wordt dat hij moet zitten) kunnen we ons dat goed voorstellen. Wij willen ook wel even. Helaas is het programma te druk, dus vermaken we ons met bezoekers bestuderen die allemaal aandachtig het C. Magazine lezen. We zijn trots.
 
Waiting for August
Tijd voor een iets minder vrolijke film. Waiting for August gaat over een gezin in Roemenië dat alleen uit kinderen bestaat. De vader is ‘m gesmeerd en moeders werkt in Italië zodat haar kinderen kunnen eten. Heftig. Opvallend is dat de zeven kinderen gewoon functioneren en het huishouden draaiende houden, iets wat je van tevoren niet voor mogelijk houdt. Regisseur Teodora Mihai komt zelf ook uit Roemenië en wilde uitlichten hoe de leefsituatie daar is. En dan eens niet vanuit het perspectief van de moeder die moet vertrekken, maar vanuit de achterblijvers. Tijdens de Q&A wil iedereen vooral weten hoe het met de oudste dochter, Georgina, gaat. Een teken dat het hart van de bezoekers tegelijk al is gesmolten en gebroken door een docu van anderhalf uur. Het blijkt ook al snel dat Teodora zelf ook immens om de kinderen is gaan geven en ze mee op vakantie heeft genomen. Lief, en vooral fijn om te zien dat vicieuze cirkels ook gewoon doorbroken kunnen worden.
 
Ballet Boys
Als laatste mogen we kijken naar een docu over vrienden, ambities, dromen en, zoals de titel al suggereert, ballet. Als jongen balletdanser willen worden is niet makkelijk. Je wordt al snel voor homo uitgemaakt en iedereen denkt dat je super vrouwelijk bent. We volgen het verhaal van drie vijftienjarige jongens uit Noorwegen die hun droom najagen. Door middel van prachtige beelden en een ontroerend verhaal zie je Lukas, Syvert en Torgeir letterlijk opgroeien en steeds beter worden in ballet. Inclusief een kleine innerlijke crisis van Syverts kant, die zich afvraagt of hij echt wel een toekomst als danser voor zich ziet. Aan de andere kant is er Lukas, die niets anders wil, ondanks de pijn en moeite. Dat ballet een zware sport is die veel kracht vereist, bewijst regisseur Kenneth Elvebakk met bloederige spitzenbeelden en zweetdruppels die je zelf bijna naar beneden voelt rollen. ‘Veel jonge kinderen doen aan ballet, maar de meeste jongens stoppen tijdens hun tienerjaren. Ik wilde daar meer aandacht aan besteden.’ Op de vraag of Lukas, Syvert of Torgeir op jongens vallen, antwoordt Kenneth: ‘Iedereen neemt aan dat balletdansers automatisch homo zijn, maar dat is niet per se waar. Iedereen accepteert elkaar gewoon.’ 
 
Bier en bitterballen
Het is tijd voor een borrel, waar we onder het genot van een biertje elkaar graag accepteren zoals we zijn. In dit geval verkeren we in een hongerige en dorstige staat, maar is iedereen vooral voldaan. Op de vraag of ze terug willen komen naar CJP Serveert, antwoorden de meiden naast ons: ‘Tuurlijk. Die twintig euro krijg je zo van me, geen twijfel over mogelijk. CJP Serveert is top!’ Dat er op dat moment nét gratis bitterballen en kaassticks voorbij komen, kan geen toeval zijn. We kijken toe hoe de serveersters de sterren van de avond zijn en een hongerige man afkeurend aankijken. Het is dan ook al zijn derde bitterbal in één minuut tijd. 
 
Wil je zelf ook over de blauwe loper flaneren? Klik hier voor de data van CJP Serveert. Volgende op de lijst: CJP Serveert @ IFFR. Per CJP-pas mag je twee tickets bestellen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.