Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
8 x brieven van belang
13 NOV 2014 • Door Amber Malik • Meer blogs over Lezen

8 x brieven van belang

1: Mick Jagger aan Andy Warhol
In 1969 werkten The Rolling Stones aan hun negende album Sticky Fingers en ze vroegen Andy Warhol om hun cover te ontwerpen. Waar we nu een e-mail zouden sturen, schreef Mick Jagger een brief aan Andy Warhol met het verzoek om de cover vooral niet te ingewikkeld te maken: ‘The more complicated the format of the album, the more fucked-up the reproduction.’ Je voelt ‘m al aankomen: Andy Warhol trok zich hier niets van aan. Het resultaat was een close-up van het kruis van Joe Dallesandro (dé Warhol acteur), inclusief echte rits.

2: Ernest Hemingway aan F. Scott Fitzgerald
Ook schrijvers hebben wel eens last van onzekerheid. Zelfs geniale schrijvers als F. Scott Fitzgerald (The Great Gatsby). Na het schrijven van zijn laatste boek, Tender is the Night, vroeg hij zijn vriend Hemingway om een eerlijke mening. Hemingway kraakte hem genadeloos af, gaf hem vervolgens wat schrijftips en noemde Fitzgerald een drankorgel. Van je vrienden moet je het hebben.

3: Elvis Presley-fans aan president Eisenhower
Voordat je Harry Styles op Twitter kon stalken, was de postduif de redding van fangirls. In 1958 werd Elvis Presley ingelijfd bij het Amerikaanse leger. Zijn fans waren in tranen. Zodanig in tranen, dat Linda, Sherry en Mickie het op zich namen om een smeekbede naar president Eisenhower te sturen. Op een nogal dramatische wijze:‘We think it’s bad enough to send Elvis Presley in the army, but if you cut his sideburns off we will just die!’  Tsja. Als hij die bakkebaarden maar houdt, dan is het allemaal oké.

4: Titanic aan SS Birma
Soms is een enkele brief genoeg om de oceaan te vullen met je tranen. Op 4 april 1912 botste de Titanic tegen de beruchte ijsberg. Het laatste volledige noodsein dat de radiokamer van het schip verliet, kwam aan bij SS Birma met de korte, krachtige tekst: ‘We are sinking fast. Passengers being put into boats.’ Zo veel nut had het bericht niet. Uiteindelijk overleden er 1517 mensen. Nog veel tragischer dan in de filmversie, waarin Rose Jack gewoon liet zinken.

5: Mohandas Gandhi aan Adolf Hitler
Het gevaar ligt pas echt op de loer als een belangrijke brief nooit aankomt. Dat bewijst de brief van Gandhi aan Hitler, die hij stuurde vlak voor de Tweede Wereldoorlog van start ging. Gandhi smeekte Hitler alsjeblieft een oorlog te vermijden, ‘omwille van de mensheid.’ Omdat de Britse regering tussenbeide kwam, heeft Hitler de brief nooit gekregen. Een maand later viel Duitsland Polen binnen en zelfs Gandhi kon er toen niets meer aan doen.

6: De sollicitatiebrief van Leonardo DaVinci
Ja, de Mona Lisa is een heel mooi schilderij, en ja, Het laatste avondmaal was fantastisch. Iets wat je nog niet wist: DaVinci dankte die laatste aan Ludovica Sforza. Toen deze man militaire deskundigen zocht voor zijn hof, schreef DaVinci een sollicitatiebrief waarin hij opschepte hoe goed hij kanonnen kon maken. Pas aan het einde van de brief kwamen zijn artistieke vaardigheden naar voren. Sforza was overtuigd, nam hem aan en vroeg hem tien jaar later Het laatste avondmaal te schilderen. Zo zie je, zelfs de grote kunstenaars hadden ooit een shitty baantje.

7: Mark Chapmans Double Fantasy verkooptechnieken
Beeld je in: eerst douw je John Lennon zijn Double Fantasy album onder zijn neus en vraag je hem om een handtekening. Vijf uur later schiet je hem dood. Niet bepaald normaal fan-gedrag. Maar wacht, het wordt nog erger. Vanuit de gevangenis vroeg Mark Chapman zich in een brief af hoeveel het album waard was, zodat hij het geld aan liefdadigheid kon doneren. ‘I felt it was the least I could do.’ Want geld doneren maakt moorden inderdaad helemaal goed. Ahem.

8: Iggy Pop aan een fan
Fanmail blijft echt niet altijd onbeantwoord. Iggy Pop bewees dat door negen maanden later een reactie te sturen op de twintig pagina’s tellende brief van de Franse Laurence. Met de plagende woorden ‘I read the whole fucking thing, dear’ refereerde hij naar de brief. Er volgde hartverwarmende levensadvies en Iggy sloot af door haar een heel mooie meid te noemen en een fijne verjaardag te wensen. Happy birthday to Laurence, indeed.

Meer brieven lezen? Dit lijstje komt van de website Letters of Note. De belangrijkste, mooiste en grappigste brieven zijn in één boek verzameld. Van Brieven van Belang en het boek Ode aan de brief geven wij elk twee exemplaren weg. Zodat ook jij gemotiveerd raakt om meer brieven te gaan sturen die ooit geschiedenis gaan schrijven.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.