Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Tussen kunst en bitch
30 OKT 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

Tussen kunst en bitch

Vanaf Centraal Station pak je het pontje naar het Amsterdamse IJplein. Dan volg je de roze stickers naar De Kromhouthal. Deze loods staat vanaf vandaag tot en met zondag in het teken van betaalbare kunst tijdens de Affordable Art Fair. De werken die je hier kunt vinden variëren van een paar honderd tot maximaal zesduizend euro. Als je dat naast een Dumas van een paar miljoen legt, is dat toch super betaalbaar? Maar ook andersom. Als je het vergelijkt met een doodsaaie replica die je bij iedere woonboulevard kunt aanschaffen. Hier heb je voor een paar tientjes meer een unieke werk dat (bijna) niemand anders heeft.

Voor niet-kunstkenners is dit een goede manier om in contact te komen met kunst. Een soort instapbeurs. Ben je zo’n leek, maar wil je wel serieus genomen worden? Dan moet je twee dingen onthouden. Eén: zeg nooit, maar dan ook NOOIT het woord galerij. Dat is een winkelstraat. Of een iets in een kerk. Geen plek waar kunst wordt verkocht. Echte kunstkenners zeggen: galerie. (Ondergetekende had deze tip ook graag vooraf geweten, voordat ze heel wijs over een galerij begon te spreken tegen een kunstenaar.) Twee: als je kunstkennend over wil komen, drop dan het volgende zinnetje: ‘Fascinerend, al deze mixed media.’

Affordable Art Fair heeft een divers aanbod. Van popart-schilderijen tot futuristische beelden en van portretfotografie tot hysterische collages. Voor iedereen zit er wat tussen dat aanspreekt. In het restaurant is een hoekje opgebouwd, waar wat werken hangen die onder de € 500 kosten. Mensen die op de kleintjes letten, kunnen daar iets aanschaffen. Of gewoon een kaasplankje bestellen en vanaf een tafeltjes staren naar de lowbudget-corner. Maar goed, we zijn hier niet voor de snacks. We willen kunst zien. Om te beginnen een van de betere namen: Jaski Art Gallery. Een van hun masterpieces is het werk Ringring van Miguel Delie. Een mixed media (daar is ie dan!) werk bestaande uit al het kinderspeelgoed dat je je nog voor de geest kan halen van vroeger. Met een topcoating eroverheen. In een glazen doos. In deze hoek staan ook bijzondere sculpturen van Les Deur Garçons, bestaande uit gouden kopjes en vlinders.

Een paar standjes naast Jaski ontmoeten we Celia van De Galerie Den Haag. Ze vertelt levendig over de poëtische werken van de Poolse artiest Piotr. Het schilderij in kwestie heet Paint me a river that leads to the sea. Piotr is een spirituele man die verschillende materialen, lagen, diktes, stempels en krantenknipsels gebruikt om zijn poëtische teksten te combineren met beeld. Heel mixed media. We lopen verder. Via een echte Damien Hirst (een foto van het skelettenhoofd met diamanten, gesigneerd, met een ‘beperkte’ oplage van 1700 stuks) slenteren we met een wit wijntje naar de volgende kleurexplosie. Een Franse dame vertelt over het werk van David Ferreira, een man die werkt met kleurrijk plexiglas en aquarel. Zijn werken hebben een terugkerend Frans grapje in de thematiek: Tête à Toto. Iets met nul plus nul is een hoofd. Schijnbaar is dit in het Frans heel humoristisch. Zijn werk vinden we wel grappig. Een kunstkenner (zo ziet ze er tenminste uit door haar hoge knot en bloemenjurk) lijkt ook geïntrigeerd door het nullenhoofd. We vragen haar wat ze van de beurs vindt. ‘Het is voornamelijk voor consumptie om thuis aan de muur te hangen, niet echt museumwaardig.’ Goede conclusie, maar dat is juist het leuke, anders hadden we ook naar het Stedelijk kunnen gaan.

Achterin de hal is een wenteltrap naar boven, waar je de ‘Ongekend Jong Talent Show’ kunt vinden. Het uitzicht op de hal is vanaf daar te gek. Aan de muur hangen de werken van negen kunstenaars die dit jaar een diploma hebben gehaald aan Nederlandse Kunstacademies. Zondag wint één van deze talenten een prijs - LeasePlan koopt de werken op - op basis van publieksstemmen. We lopen een rondje over de balustrade (een balustrade mag je toch wél een galerij noemen?) en gaan weer naar beneden. 

Op de begane grond lopen we de Jordanese Neely tegen het lijf. Ze toont ons haar werk: een soort soepkop waar een hand van een paspop uitkomt, die naar biljetten grijpt. Neely: ‘De serie heet De kopjes van mijn moeder. Toen mijn moeder was overleden ruimde ik haar huis leeg en vond ik hele mooie kopjes waar ik personages in zag. Ik ben een ontzettende verzamelaarster dus begon met verschillende spullen een verhaal te vertellen. Dit werk heet Bitch Clap en is gemaakt in het thema geld. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Deze soepterrine geeft mannen een tik in het gezicht om ze wakker te maken, want vrouwen hebben recht op dezelfde verdiensten. Vrouwen kunnen dit in stijl bereiken. Het bontje en de vleugels weerspiegelen dit.’ Een verliefd stelletje vertelt ons dat ze op zoek zijn naar een meesterwerk voor in de keuken van hun nieuwe huis. Wij stellen voor dat Bitch Clap misschien een interessant werk zou kunnen zijn om op het aanrecht te plaatsen. Zij dachten meer aan een intense foto van een Afrikaanse stam.

Naast Neely staat de Vlaamse galeriehoudster Aaike. Eén van de kunstenaars die zij vertegenwoordigd is Joel Moens, die werkt met fotomozaïek. Met hele kleine fotootjes van billen gestoken in bikinibroekjes, maakt Joel onder andere replica’s van bekende kunstwerken. Girl with a Pearl Earring, bijvoorbeeld. Elke afbeelding heeft een oplage van acht. Joel zou zo in het Guinness World Records boek kunnen worden opgenomen als de grootste verzamelaar van vrouwelijke bikinibillen. Of ergens anders worden opgenomen als bikinibroekfetisjist. De man heeft zo’n 80.000 afbeeldingen van billen op zijn computer staan en met die collectie creëert hij zijn werken.  

In het kader van feminisme, bikini’s en vrouwenlijven zien we ineens ons nieuwe lievelingswerk. Dit werk van de Van Loon Galleries komt op ons verlanglijstje. Een bronzige beeld van een vrouwenromp. In het juiste licht verschijnt er een schaduw van een perfect vrouwenlijf op de muur. Misschien moet die trip naar India toch maar even uitgesteld worden en investeren we met dat zelfde geld in cultuur aan de muur. 

Veel galeries hebben een kunstkoopregeling. Voor een vast bedrag per maand koop je zo een kunstwerk. Dan heb je een échte en geen massaproductieposter van de Ikea! Ook veel galeries doen mee aan kunstuitleen. Voor een klein percentage van het totaalbedrag heb je een original aan je muur hangen. Check hier CJP’s kunstkoopregeling met We Like Art. Affordable Art Fair is van 30 oktober tot 2 november in De Kromhouthal in Amsterdam Noord. CJP’ers krijgen € 2,- korting bij de entree. Je betaalt € 8,- i.p.v. een tientje. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.